Babeczki z sałatką krabową
Składniki na babeczki (30 sztuk):
3 szklanki mąki
250 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
5 żółtek
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim foremki do babeczek. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut.
Składniki:
paluszkiem krabowe (4 x 250 g)
8 jajek gotowanych
2 ogórki zielone
1 duży pęczek koperku
300 ml majonezu
500 ml jogurtu naturalnego
sól
cukier
pieprz
sok z cytryny do smaku
Paluszki krabowe pokroić wg uznania w plasterki lub w paski. Ogórki pokroić w kostkę lub paseczki, jajka w kostkę, a koperek drobno posiekać. Majonez połączyć z jogurtem i przyprawić solą, cukrem oraz pieprzem. Dodać sok z cytryny dla smaku. Wymieszać. Nałożyć do upieczonych i ostudzonych babeczek i udekorować.
Składniki do marynaty na 4 filtry z kurczaka:
oliwa z pestek winogron
skórka otarta z cytryny
sól
pieprz
mięta
słodka papryka
sok z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą
Przygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie nakładamy na patyki mięso i smażymy na patelni grillowej. Podajemy z zimnymi sosami lub dipami.
Składniki:
4 kg brokułów (może być mrożony)
4 jajka
100 g mąki pszennej
50 g parmezanu lub innego twardego sera żółtego
bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Brokuły kroimy drobno, dodajemy jajka, mąkę i parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Łyżką wyrabiamy masę. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Możemy podawać je z dipem śmietanowo - szczypiorkowym lub pomidorową salsą.
Składniki do marynaty na 1,5 kg skrzydełek z kurczaka:
120 ml oliwy z oliwek
50 g ketchupu
pól łyżeczki posiekanego czosnku
sól
słodka papryka
miód
cynamon
papryczka chilli do smaku
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować marynatę. Skrzydełka umyć i podzielić na części. Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 25 - 30 minut. Podawać z sosami zimnymi, np. czosnkowym, musztardowym lub jogurtowym.
Składniki:
500 g moreli suszonych
700 ml gorącej wody
skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
120 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
sok z pomarańczy dla smaku
2 łyżki drobni posiekanych pistacji
Przygotowanie:
Morele zalać gorącą wodą. Po godzinie odcedzić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, skórką z pomarańczy i cytryny oraz sokami. Wymieszać. Naciąć morele,do środka włożyć krem z serka mascarpone i posypać pistacjami.
Składniki:
4 sztuki gotowego ciasta francuskiego
1,5 kg liści szpinaku
100 g masła
150 g cebuli
4 ząbki czosnku
150 g suszonych pomidorów
500 g półtłustego twarogu
Sól
pieprz
sos Worcester
gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty lub wykrawamy kółka. Po środku nakładamy farsz, sklejamy brzegi. Całość smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza na 15 minut.
Składniki:
4 sztuki gotowego ciasta francuskiego
1 żółtko
konfitura dyniowo-pomarańczowa
cukier puder lub lukier
Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Pośrodku każdego położyć konfiturę. Złożyć, posmarować żółtkiem i piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Składniki:
15 sztuk małych bułeczki pszennych
750 g mięsa wołowego
Sól
Pieprz
papryka słodka
majeranek
szczypiorek do smaku
sałata
ogórek
cebula czerwona
200 g jogurtu
2 ząbki czosnku
100 g majonezu
Przygotowanie:
Mięso wołowe (najlepiej kark wołowy) drobni siekamy lub mielimy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, wyrabiamy masę mięsną. Formujemy 15 małych burgerów i smażymy. Przekrawamy bułeczkę, którą wcześniej możemy podgrzać w piekarniku, smarujemy sosem czosnkowym lub innym i wkładamy do burgera. Dodajemy dodatki wedle upodobań i smaków.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN