"Durumztawakebab". Ormiański obiad!

Anna i Gor poznali się w bistro ormiańskim, które prowadziła jego rodzina. Pięcioosobowa rodzina Bisharyan opanowała dziś kuchnię Dzień Dobry TVN! I przygotowali ormiańskie przysmaki! A może niedzielny obiad w stylu ormiańskim?

Przepisy rodziny Bisharyan

Grinki - typowy i wyjątkowy przysmak śniadaniowy

Składniki:

5 jajek

70 g białego sera ormiańskiego

(może być każdy ser typu greckiego koniecznie twardy i słony)

3 łyżki wody

5-8 kromek czerstwego chleba ( zależy od wielkości kromek) olej na patelnię

Przygotowanie:

Jajka wbić do pojemnika o płaskim dnie, do nich wetrzeć na dużych oczkach tarki cały biały ser i wlać wodę. Wszystkie składniki ubić ręcznie, widelcem lub mieszadłem. Dobrze zamoczyć kromkę chleba w gotowej masie, z jednej strony nałożyć trochę więcej sera i delikatnie ułożyć na mocno rozgrzanej patelni dopasowanej do ilości smażonych grinek. Patelnia musi być równomiernie wypełniona. Dokładamy tyle kromek ile mieści patelnia i po chwili, kiedy jajka się zetną i nie odchodzą od chleba po kolei obracamy grinki. Usmażone na złoto z obu stron chlebki wyjmujemy na ręcznik papierowy. Najlepiej podawać z gorącym kakao lub herbatą z cytryną i miodem.

Durum ormiański – kanapka zawinięta w lawash, typowy chleb ormiański wypiekany w tonirze

Durum z jajkiem:

1 szt lawash ( 2 porcje)

4 jajka

30 g białego sera ormiańskiego

(może być każdy ser typu greckiego koniecznie twardy i słony)

Świeża zielenina: Kolendra, Pietruszka, Bazylia czerwono-listna lub zielona, Koperek,

Szczypiorek

Odrobina masła

Przygotowanie:

Lawasz przekroić na pół, posmarować masłem delikatnie, ułożyć przekrojone na pól jaja, cieniutkie plasterki sera i dużą ilość zieleniny siekaną, ale nie drobno. Wszystko zawinąć w ładny rulon zamykając jedną stronę by składniki nie wypadały.

Durum z Tawa kebeb

1 szt lawasz ( 2 porcje)

sos:

3 duże łyżki koncentratu pomidorowego

1 mała ostra papryczka

3 duże łyżki wody

sól do smaku

Przygotowanie:

Wymieszać koncentrat z wodą i solą do smaku. Dodać drobno siekaną papryczkę według własnej odporności na pikantne potrawy.

1 średnia świeża cebula

garść siekanej kolendry

Cebulę kroimy w talarki 2-3 milimetrowe, kolendrę siekamy nie zbyt drobno i mieszamy z cebulą.

Mięso – tawa kebab – kebab z patelni

Składniki:

300g baraniny

1 średnia cebula

¼ szklanki wody

sól, pieprz papryka ostra i sodka do smaku

Przygotowanie:

Mięso zmielić, cebulę bardzo drobno posiekać, przyprawić i wszystko dobrze wymieszać i ubić.

Tak przygotowane mięso schłodzić a następnie podzielić na pół i nadziać na patyczki do szaszłyków i usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Lawasz podzielić na pół, położyć tawa kebab(usunąć patyczek), połowę przygotowanej cebuli z kolendrą i równomiernie polać pikantnym sosem. Zawijać w rulonik zamykając jedną stronę.

Gołąbki w liściach winogron - Tolma ormiańska

Składniki:

1,5 kg mięsa wołowego mielonego ( gulaszowe lub rostbef )

150g słoniny drobno mielonej

¼ szklanki surowego ryżu

¾ szklanki wody

150g mielonej cebuli

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka papryki słodkiej

½ łyżeczki oregano

1 łyżeczka bazylii

½ łyżeczki cząbru

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki koperku

1 słoik liści winogron

Woda

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać zostawić na 30 min Zawijać małe gołąbeczki w pojedyncze liście winogron i okładać dość ściśle do garnka.Zalać całość wodą o 1 cm poniżej górnej warstwy gołąbków. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 40 min. Tak przygotowana Tolma najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym posolonym z datkiem wyciśniętego czosnku. Moc według uznania.

Lahmadziu

Składniki:

200g baraniny

1 ząbek czosnku

1 średnia cebula

1 czerwona papryka

100g koncentratu pomidorowego

odrobina wody

drobno siekana kolendra, pietruszka i koperek – garść sól, pieprz do smaku

2 szt lawasz

Przygotowanie:

Baraninę pokroić w dużą kostkę posolić, popieprzyć, dodać siekany czosnek i cebulę krojoną w talarki. Odstawić na 30 min. Koncentrat zmieszać z drobno siekaną zieleniną.

Zamarynowane mięso zmielić razem z dodatkami i papryką, dodać koncentrat z zieleniną i odrobinę wody. Lawasz pokroić na kwadraty, posmarować farszem i wstawi do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na kilka minut. Można podawać z tanem.(napój ormiański). Jogurt naturalny wymieszany 1:1 z wodą lekko osolony.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!