Przepisy rodziny Bisharyan
Grinki - typowy i wyjątkowy przysmak śniadaniowy
Składniki:
5 jajek
70 g białego sera ormiańskiego
(może być każdy ser typu greckiego koniecznie twardy i słony)
3 łyżki wody
5-8 kromek czerstwego chleba ( zależy od wielkości kromek) olej na patelnię
Przygotowanie:
Jajka wbić do pojemnika o płaskim dnie, do nich wetrzeć na dużych oczkach tarki cały biały ser i wlać wodę. Wszystkie składniki ubić ręcznie, widelcem lub mieszadłem. Dobrze zamoczyć kromkę chleba w gotowej masie, z jednej strony nałożyć trochę więcej sera i delikatnie ułożyć na mocno rozgrzanej patelni dopasowanej do ilości smażonych grinek. Patelnia musi być równomiernie wypełniona. Dokładamy tyle kromek ile mieści patelnia i po chwili, kiedy jajka się zetną i nie odchodzą od chleba po kolei obracamy grinki. Usmażone na złoto z obu stron chlebki wyjmujemy na ręcznik papierowy. Najlepiej podawać z gorącym kakao lub herbatą z cytryną i miodem.
Durum ormiański – kanapka zawinięta w lawash, typowy chleb ormiański wypiekany w tonirze
Durum z jajkiem:
1 szt lawash ( 2 porcje)
4 jajka
30 g białego sera ormiańskiego
(może być każdy ser typu greckiego koniecznie twardy i słony)
Świeża zielenina: Kolendra, Pietruszka, Bazylia czerwono-listna lub zielona, Koperek,
Szczypiorek
Odrobina masła
Przygotowanie:
Lawasz przekroić na pół, posmarować masłem delikatnie, ułożyć przekrojone na pól jaja, cieniutkie plasterki sera i dużą ilość zieleniny siekaną, ale nie drobno. Wszystko zawinąć w ładny rulon zamykając jedną stronę by składniki nie wypadały.
Durum z Tawa kebeb
1 szt lawasz ( 2 porcje)
sos:
3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 mała ostra papryczka
3 duże łyżki wody
sól do smaku
Przygotowanie:
Wymieszać koncentrat z wodą i solą do smaku. Dodać drobno siekaną papryczkę według własnej odporności na pikantne potrawy.
1 średnia świeża cebula
garść siekanej kolendry
Cebulę kroimy w talarki 2-3 milimetrowe, kolendrę siekamy nie zbyt drobno i mieszamy z cebulą.
Mięso – tawa kebab – kebab z patelni
Składniki:
300g baraniny
1 średnia cebula
¼ szklanki wody
sól, pieprz papryka ostra i sodka do smaku
Przygotowanie:
Mięso zmielić, cebulę bardzo drobno posiekać, przyprawić i wszystko dobrze wymieszać i ubić.
Tak przygotowane mięso schłodzić a następnie podzielić na pół i nadziać na patyczki do szaszłyków i usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Lawasz podzielić na pół, położyć tawa kebab(usunąć patyczek), połowę przygotowanej cebuli z kolendrą i równomiernie polać pikantnym sosem. Zawijać w rulonik zamykając jedną stronę.
Gołąbki w liściach winogron - Tolma ormiańska
Składniki:
1,5 kg mięsa wołowego mielonego ( gulaszowe lub rostbef )
150g słoniny drobno mielonej
¼ szklanki surowego ryżu
¾ szklanki wody
150g mielonej cebuli
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka papryki słodkiej
½ łyżeczki oregano
1 łyżeczka bazylii
½ łyżeczki cząbru
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki koperku
1 słoik liści winogron
Woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać zostawić na 30 min Zawijać małe gołąbeczki w pojedyncze liście winogron i okładać dość ściśle do garnka.Zalać całość wodą o 1 cm poniżej górnej warstwy gołąbków. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 40 min. Tak przygotowana Tolma najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym posolonym z datkiem wyciśniętego czosnku. Moc według uznania.
Lahmadziu
Składniki:
200g baraniny
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
100g koncentratu pomidorowego
odrobina wody
drobno siekana kolendra, pietruszka i koperek – garść sól, pieprz do smaku
2 szt lawasz
Przygotowanie:
Baraninę pokroić w dużą kostkę posolić, popieprzyć, dodać siekany czosnek i cebulę krojoną w talarki. Odstawić na 30 min. Koncentrat zmieszać z drobno siekaną zieleniną.
Zamarynowane mięso zmielić razem z dodatkami i papryką, dodać koncentrat z zieleniną i odrobinę wody. Lawasz pokroić na kwadraty, posmarować farszem i wstawi do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na kilka minut. Można podawać z tanem.(napój ormiański). Jogurt naturalny wymieszany 1:1 z wodą lekko osolony.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN