Dieta uczestniczek "EWOlucji"

Zdrowa i dobrze skomponowana dieta jest niezbędna gdy chcemy osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Kilka przepisów na zdrowe i przede wszystkim smaczne dania dietetyczne zaprezentowały nam dziś: Maria Ożga – finalistka programu „Master Chef” i uczestniczki "EWOlucji": Joanna Oleszkiewicz, Anna Wygowska – Walburg i Agnieszka Brożek.

Stir-fry z brokułów, tofu i grzybów

Składniki:

450 g twardego tofu

3 łyżki sosu sojowego

4 łyżeczki brązowego cukru

½ maki kukurydzianej

4 łyżeczki oliwy z oliwek

4 cebulki dymki

2 łyżki startego imbiru

3 żabki czosnku

250 g pieczarek

1/ 4 łyżeczki soli

¼ główki kapusty włoskiej

Ta potrawa jest bardzo zdrowa, poza fitoestrogenami z tofu zawiera dużo wapnia, selenu, beta karotenu i witaminy C. Sposób wykonania:Przygotowanie: Przekroić blok tofu poziomo na pół, a następnie każdą połówkę na kwadratowe lub trójkątne kawałki. Odstawić. Wymieszać sos sojowy, brązowy cukier, mąkę kukurydzianą i ½ szklanki wody w malej misce. Rozgrzać 2 łyżeczki oliwy z oliwek na dużej, teflonowej patelni lub w woku. Dodać cebulkę dymkę, imbir i czosnek. Smażyć minutę do miękkości. Dorzucić grzyby leśne i pieczarki. Dodać ½ szklanki wody i sól. Dusić pod przykryciem 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby zmiękną. Przełożyć do miski. Wlać na patelnie pozostałe dwie łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną kapustę, smażyć 5 minut stale mieszając, aż kapusta zmięknie. Powtórnie wrzucić grzyby na patelnię i dodać tofu. Wymieszać ponownie sos sojowy z pozostałymi składnikami i wlać na patelnię. Dusić do momentu jak tofu się rozgrzeje tj. około 2 min i starannie wymieszać.

Dorsz duszony z warzywami

Ta prosta potrawa przyrządzona z białego mięsa dostarcza beta- karotenu witamin z grupy B, selenu potasu i magnezu. Brukiew to bomba witaminowa. Jest bogata w witaminy A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D,K. Zawiera również wiele cennych substancji mineralnych i od wieków ceniona przez medycynę ludową.

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

2 średnie cebule, drobno posiekane

2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry

1 duża czerwona papryka pokrojona na słupki

450 g brukwi

3/ 4 łyżeczki soli

½ łyżeczki suszonego tymianku

1 ½ szklanki mrożonego groszku

1 szklanka mrożonej kukurydzy

700 g filetów z dorsza.

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na średnim ogniu w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć często mieszając, 5 minut, aż cebula przyrumieni się lekko. Wrzucić paprykę i brukiew. Smażyć pod przykryciem 5 minut, aż brukiew zacznie robić się miękka. Wlać 2 szklanki wody, dodać sól i tymianek i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić powoli 5 minut, aż brukiew zrobi się miękka, dodać groszek oraz kukurydzę i wymieszać. Ułożyć kawałki ryby na warzywach, przykryć i dusić około 7 minut , aż ryba będzie miękka.

Mufinki marchewkowo-morelowe

Babeczki te przygotowane ze zdrowych składników tj marchewki, pestek słonecznikowych i moreli również doskonale nadają się na śniadanie.

Przygotowanie:

2/3 szklanki pestek słonecznikowych

3 łyżki sezamu

1 ¾ szklanki maki

2 łyżki proszku do pieczenia

½ sody oczyszczonej

½ soli

¾ łyżeczki cynamonu

¾ łyżeczki mielonego kardamonu

¾ łyżeczki imbiru

1 szklanka maślanki

½ szklanki jasnego brązowego cukru

¼ szklanki oliwy z oliwek

duże jajko

3 marchewki grubo utarte ( 1 ½ szklanki)

½ szklanki suszonych moreli

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Włożyć blachę do pieczenia muf inek papierowymi foremkami. Na patelni osobno uprażyć sezam i słonecznik około 4 minuty aż nasiona się przyrumienia. Wymieszać mąkę , proszek do pieczenia, sodę oczyszczona, sol, cynamon, kardamon i imbir w dużej misce. W osobnej misce starannie utrzeć maślankę , brązowy cukier, oliwę i jajko. Zrobić zagłębienie na środku suchych składników, wlać maślankę i lekko wyrobić. Dodać pestki słonecznikowe, sezam, marchewkę oraz morele i lekko wymieszać. Nałożyć ciasto do foremek i piec 30 minut do suchego patyczka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości