Pasztet z czerwonej fasoli
Składniki:
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
0,5 szklanki czerwonej fasoli
0,5cebuli
ciemny chleb
sól i pieprz
kolendra
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc. Następnie odcedzamy ją i gotujemy do miękkości. Żeby skrócić czas przygotowania potrawy możemy kupić fasolę w puszce. Wtedy potrzebna nam będzie 1 puszka. Pokrojoną cebulę smażymy na złocisty kolor. Orzechy włoskie podsmażamy na suchej patelni. Do bendera wrzucamy fasolę, cebulę, orzechy, pokrojoną kolendrę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji pasty. Podajemy z chlebem albo tortillą. Fajnie opiec chleb, wtedy będzie chrupiący.
Adżika
Składniki:
1,5 kg czerwonej papryki
1,5 główki czosnku
250 g koncentratu pomidorowego
120 g pszennej mąki
50 g oleju słonecznikowego
50 gram octu
2-3 łyżki cukru
pęczek pietruszki
Przygotowanie
Wszystko co nadaje się do zmielenia przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje. Nie doprowadzać do wrzenia. Wiem, że to trudne, ale nie jedzcie jej od razu, tylko poczekajcie do wystygnięcia
Śledź na buraczanym pesto
Składniki:
70-100 g orzechów włoskich
50 g tartego parmezanu
4 kromki ciemnego chleba
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 marynowane filety śledziowe
1 średni czerwony burak
1 łyżeczka cukru
1 cytryna
0,5 pęczka pietruszki
0,5 pęczka kopru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraka gotujemy, oczyszczamy, kroimy i wkładamy do blendera. Dodajemy tam także orzechy, wyciśnięty albo pokrojony czosnek i posiekane zioła. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy sok z połowy cytryny, cukier, sól, pieprz i parmezan. Wszystko mieszamy.Powoli mieszając do przygotowanej masy stopniowo dodajemy oliwę. W ten sposób pesto mamy gotowe. Każdą kromkę chleba kroimy na 4 kawałki. Na patelni wysuszamy chleb. Musi być chrupiący. Na chleb wykładamy porządną łyżkę pesto. Na nie kładziemy kawałek fileta śledziowego, a na to ćwiartkę cytrynowego plasterka.
Serowe kulki
Składniki:
150g sera (bryndza albo feta)
100 g twarogu
50g orzechów laskowych
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sezam, papryka słodka, koperek
Przygotowanie:
Można użyć kilka rodzajów sera. Ucieramy ser na tarce i dodajemy majonez, przyprawiamy czosnkiem i przyprawami do smaku. Moczymy ręce w zimnej wodzie. Mieszamy ser z twarogiem i formujemy kulki wkładając do środka orzech laskowy. Obtaczamy kulki w koperku, sezamie albo papryce
Smażone tortille
Składniki:
15 plasterków szynki
15 plasterków żółtego sera
6-8szt tortilli
4-6szt jajek
2 pomidory
pęczek kolendry lub estragonu
masło do smażenia
sol i pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy jajko na twardo. Do tortilli wkładamy jajko pokrojone na 4 części, szynkę, ser, estragon, pokrojony w plastry pomidor, rolujemy tortille, smażymy na rozgrzanej patelni z masłem ze wszystkich stron. Kroimy na 4 części i podajemy.
Owocowa choinka
Składniki:
1 jabłko
1 duża marchew
100g truskawek
100g białych winogron
100g czarnych winogron
2 kiwi
1 mango
wykałaczki
Przygotowanie:
Odcinamy dół od jabłka, żeby równo stało na stole, u góry jabłka robimy w środku dziurkę, a następnie wsadzamy do niej marchew, grubą stroną w dol. Wbijamy wykałaczki w jabłko i marchew, na kształt gałęzi choinki. Na wykałaczki nabijamy owoce w różnej kolejności. Z manago wycinamy jeden plaster, z którego powstanie nam gwiazda na czubek drzewka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN