Sylwestrowe kąski prosto z Armenii

Diana Volokhova, finalistka Masterchefa, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: owocową choinkę, smażone tortille, serowe kulki, adżikę, śledzia na buraczanym pesto oraz pasztet z czerwonej fasoli. Czy to właśnie są typowe przekąski serwowane podczas armeńskiego sylwestra?

Pasztet z czerwonej fasoli

Składniki:

2 łyżki orzechów włoskich

1 łyżka oleju roślinnego

1 łyżeczka oliwy z oliwek

0,5 szklanki czerwonej fasoli

0,5cebuli

ciemny chleb

sól i pieprz

kolendra

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez noc. Następnie odcedzamy ją i gotujemy do miękkości. Żeby skrócić czas przygotowania potrawy możemy kupić fasolę w puszce. Wtedy potrzebna nam będzie 1 puszka. Pokrojoną cebulę smażymy na złocisty kolor. Orzechy włoskie podsmażamy na suchej patelni. Do bendera wrzucamy fasolę, cebulę, orzechy, pokrojoną kolendrę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji pasty. Podajemy z chlebem albo tortillą. Fajnie opiec chleb, wtedy będzie chrupiący.

Adżika

Składniki:

1,5 kg czerwonej papryki

1,5 główki czosnku

250 g koncentratu pomidorowego

120 g pszennej mąki

50 g oleju słonecznikowego

50 gram octu

2-3 łyżki cukru

pęczek pietruszki

Przygotowanie

Wszystko co nadaje się do zmielenia przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje. Nie doprowadzać do wrzenia. Wiem, że to trudne, ale nie jedzcie jej od razu, tylko poczekajcie do wystygnięcia

Śledź na buraczanym pesto

Składniki:

70-100 g orzechów włoskich

50 g tartego parmezanu

4 kromki ciemnego chleba

3-4 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

2 marynowane filety śledziowe

1 średni czerwony burak

1 łyżeczka cukru

1 cytryna

0,5 pęczka pietruszki

0,5 pęczka kopru

sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraka gotujemy, oczyszczamy, kroimy i wkładamy do blendera. Dodajemy tam także orzechy, wyciśnięty albo pokrojony czosnek i posiekane zioła. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy sok z połowy cytryny, cukier, sól, pieprz i parmezan. Wszystko mieszamy.Powoli mieszając do przygotowanej masy stopniowo dodajemy oliwę. W ten sposób pesto mamy gotowe. Każdą kromkę chleba kroimy na 4 kawałki. Na patelni wysuszamy chleb. Musi być chrupiący. Na chleb wykładamy porządną łyżkę pesto. Na nie kładziemy kawałek fileta śledziowego, a na to ćwiartkę cytrynowego plasterka.

Serowe kulki

Składniki:

150g sera (bryndza albo feta)

100 g twarogu

50g orzechów laskowych

3 łyżki majonezu

3 ząbki czosnku

sezam, papryka słodka, koperek

Przygotowanie:

Można użyć kilka rodzajów sera. Ucieramy ser na tarce i dodajemy majonez, przyprawiamy czosnkiem i przyprawami do smaku. Moczymy ręce w zimnej wodzie. Mieszamy ser z twarogiem i formujemy kulki wkładając do środka orzech laskowy. Obtaczamy kulki w koperku, sezamie albo papryce

Smażone tortille

Składniki:

15 plasterków szynki

15 plasterków żółtego sera

6-8szt tortilli

4-6szt jajek

2 pomidory

pęczek kolendry lub estragonu

masło do smażenia

sol i pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy jajko na twardo. Do tortilli wkładamy jajko pokrojone na 4 części, szynkę, ser, estragon, pokrojony w plastry pomidor, rolujemy tortille, smażymy na rozgrzanej patelni z masłem ze wszystkich stron. Kroimy na 4 części i podajemy.

Owocowa choinka

Składniki:

1 jabłko

1 duża marchew

100g truskawek

100g białych winogron

100g czarnych winogron

2 kiwi

1 mango

wykałaczki

Przygotowanie:

Odcinamy dół od jabłka, żeby równo stało na stole, u góry jabłka robimy w środku dziurkę, a następnie wsadzamy do niej marchew, grubą stroną w dol. Wbijamy wykałaczki w jabłko i marchew, na kształt gałęzi choinki. Na wykałaczki nabijamy owoce w różnej kolejności. Z manago wycinamy jeden plaster, z którego powstanie nam gwiazda na czubek drzewka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!