NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
250 ml wody
2 jaja
Szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
2 łyżki cukru
Farsz:
3 łyżki cukru pudru
400 g białego sera
3 łyżki śmietany
garść rodzynek
Przygotowanie:
Wymieszaj jajka z mąką, solą, cukrem, stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji, dodaj masło, smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony. W misce wymieszaj za biały ser, śmietanę, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, dodaj rodzynki, wymieszaj. Naleśniki smaruj serem, składaj w trójkąty. Smaż na patelni z odrobiną masła. Podawaj z cukrem pudrem.
SZARLOTKA SYPANA BABCI ZOSI
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
100 g masła
6 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mąkę, kaszę, cynamon, cukier waniliowy i cukier wymieszaj. Na dno tortownicy wysyp warstwę „suchych składników”, pokryj ją warstwą jabłek, wysyp na nie „suche składniki”, czynność powtarzaj. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa z mąki, cukru i kaszy, zetrzyj na nią twarde masło. Ciasto piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
MAKARON NA SŁODKO Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
300 g drobnego makaronu (np. kokardki)
500 g truskawek (poza sezonem mrożonych)
250 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
świeża mięta
Przygotowanie:
Rozmrożone truskawki podgrzewaj na małym ogniu z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie użyj blendera, by uzyskać gładkie purée, wymieszaj je z 200 ml śmietanki, podgrzej. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Makaron podawaj a w głębokich talerzach, z sosem truskawkowym, miętą i łyżką ubitej śmietanki.
KASZA GRYCZANA MOJEJ BABCI
Składniki:
200 g kaszy gryczanej
3 jajka
2 małe pomidory
natka pietruszki
szczypiorek
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj „na sypko” wg instrukcji na opakowaniu. Przesyp ją do żaroodpornego naczynia. W kaszy zrób za pomocą łyżki małe wgłębienia, umieść tam jajka oraz przepołowione pomidory. Całość posyp odrobiną soli i pieprzu. Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z pietruszką i ze szczypiorkiem.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN