Manakisze
Składniki:
500 g mąki
0,2-0,25 ml ciepłej wody
1 małe jajko
saszetka drożdży instant
łyżeczka cukru
płaska łyżka soli
oliwa z oliwek
za'tar (tymianek z prażonym sezamem)
kilka plastrów koziego sera
Przygotowanie:
Drożdże i cukier wsyp do wody, odstaw na chwilę. Połącz mąkę z solą, wlej 2 łyżki oliwy, wbij jajko i wodę z drożdżami. Wyrób, podsypując mąką, aż powstanie gładka, elastyczna kula. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik (najlepiej z kamieniem do pizzy w środku) do 250 st. i zmieszaj za'tar z oliwą, żeby powstała gęsta pasta. Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki wielkości piłeczki pingpongowej. Rozwałkuj każdy na płaski placek, posmaruj pastą z za'taru albo połóż kilka plastrów sera (albo jedno i drugie). Piecz po kilka minut, aż podrosną i lekko się zrumienią.
Szakszuka
Składniki:
3 jajka z wolnego wybiegu
2-3 pomidory
pół małej cebuli
3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego - bez liści
kawałek bakłażana
kawałek koziego sera
łyżeczka kminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem!)
sól, pieprz
kilka listków świeżego oregano albo innych ziół
oliwa z oliwek, łyżeczkę masła
Przygotowanie:
Na oliwie przesmaż na rumiano bakłażana pokrojonego w drobną kostkę. Odłóż. Wrzuć na patelnię poszatkowaną cebulę, seler i czosnek, przesyp kminem. Dodaj pomidory, smaż na sos, ale nie całkowicie - niech pozostaną widoczne kawałki pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Wbij na wierzch jajka, posyp bakłażanem i serem. Gdy jajka się zetną - serwuj prosto z patelni.
Adana Kebab
Składniki:
500 g mielonej wołowiny albo wołowiny pół na pół z jagnięciną
1 białko jajka
2 łyżeczki stołowych przyprawy baharat (jeśli nie masz, zmieszaj kmin rzymski z hiszpańską wędzoną papryką w proszku, pieprzem, oregano i mielonymi nasionami kolendry)
2 łyżeczki kirmızı biber (jeśli nie masz, użyj płatków chili)
sól
Przygotowanie:
Wymieszaj mięso z jajkiem i przyprawami, porządnie wyrób. Uformuj kebaby na patyczku do szaszłyków, a najlepiej na szpadce do kebabów. Grilluj albo smaż na patelni grillowej.
Köttbullar
Składniki:
500 g mielonej wołowiny pół na pół z wieprzowiną
1 jajko
100 ml mleka
75 g bułki tartej
1/2 startej cebuli
garść naci kopru
sól, pieprz, mielone ziele angielskie
na sos: sok z 1/2 cytryny, mąka, mleko, sól i pieprz, trochę masła
do podania: konfitura z żurawiny
Przygotowanie:
Bułkę tartą wymieszaj z mlekiem i odstaw na 10 minut. Dodaj do mięsa, wbij jajko, dodaj cebulę i drobno poszatkowany koper oraz przyprawy. Uformuj niewielkie klopsy, wielkości piłeczki pingpongowej. Odstaw na chwilę do lodówki, żeby stężały. Smaż na rumiano, odkładaj. Na koniec na patelnię po klopsach sypnij trochę mąki i dorzuć masło, gdy zrobi się zasmażka skrop cytryną i wlej trochę mleka, aż powstanie zawiesisty sos. Dopraw, serwuj klopsy z sosem i żurawiną, najlepiej też z ziemniaczanym purée.
Penne z ciecierzycą w pomidorach
Składniki:
ok. 150 g makaronu penne
1 puszka ciecierzycy w zalewie
1 puszka pomidorów
1/2 cebuli
łodyga selera naciowego
3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku albo bazylii
1-2 liście laurowe
szczypta mielonego cynamonu
trochę świeżej kolendry
kawałek dobrego sera dojrzewającego typu parmigiano, pecorino czy grana padano
sól, pieprz, oliwa
łyżeczka masła
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Ciecierzycę porządnie wypłucz na sicie pod bieżącą wodą. Na oliwie przesmaż poszatkowaną cebulę, czosnek i seler naciowy, dodaj pomidory razem z zalewą, do puszki po pomidorach wlej kilka łyżek wody spod makaronu, wypłucz, dodaj do sosu (możesz też dodać trochę czerwonego wina). Zredukuj, przypraw, pod koniec dodaj ciecierzycę, a na sam koniec wrzuć makaron, żeby się zagrzał, i łyżeczkę masła dla efektu. Posyp ziołami i tartym serem, serwuj.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN