Kuchnia Beaty Śniechowskiej. Schab, pierś i pierogi

Jest doktorantką w Instytucie Klimatyzacji i Ogrzewnictwa Politechniki Wrocławskiej. Ale jej prawdziwą pasją jest gotowanie. Beata Śniechowska, zwyciężczyni II edycji MasterChefa, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: faszerowany schab, barszcz z pieczonych buraków oraz podwędzaną pierś z kaczki oraz pierogi. Smaczego!

FASZEROWANY SCHAB Z SOSEM Z TUŃCZYKA

Składniki:

700 g schabu

150 ml oleju lnianego

120 g - tuńczyka z puszki

3 fileciki anchois

3 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki musztardy

1 pętko białej kiełbasy parzonej

1 duże żółtko

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, listki laurowe, sok z cytryny, kapary

BARSZCZ Z PIECZONYCH BURAKÓW Z POMARAŃCZAMI I TYMIANKIEM

Składniki:

800 ml bulionu jarzynowego

700 g małych buraczków

5 łyżek oliwy z oliwek

4 łyżki śmietanki 30 proc.

2 ząbki czosnku

1 pomarańcza

1 biała cebula

świeży tymianek

Sól, pieprz, tymianek, liść laurowy

PODWĘDZANA PIERŚ Z KACZKI Z PIEROGAMI Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ

Składniki:

2-3 duże piersi z kaczki

1 gałązka rozmarynu

3 ziarna jałowca

pieprz, sól

Ciasto na pierogi:

400 g mąki pszennej

300 g gruszek

150 g sera gorgonzola

ok. 100 ml gorącej wody

1 łyżka bułki tartej,

sól, pieprz

Sos:

150 g żurawiny

100 ml białego wytrawnego wina

100 ml bulionu drobiowego

1 drobno posiekana szalotka

1 łyżka miodu

1 kostka masła

0,5 łyżeczki mielonego chili

pieprz

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości