Materiał promocyjny

Pieczemy rumiany chleb i aromatyczne chałki

Pieczywo to podstawa żywienia. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan piekł chleb, bułeczki i chałki. A Wy, pieczecie w domu chleb?

Zobacz także czat z ekspertem.

Chleb na śniadanie najlepszy z masłem

Składniki:

Drożdże - 80g

Mleko - 250ml

Woda - 750ml

Mąka pszenna poznańska- 1kg

Otręby owsiane- 1 szklanka

Płatki owsiane - 1 szklanka

Marchew tarta - 1 szt

Siemię lniane - 4 łyżki

Sól 30g

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn, pamiętając o podgrzaniu mleka i wody. Nie powinny być gorące. Do rozczynu dodajemy mąkę otręby, płatki, marchewkę startą na drobnym oczku, siemię lniane i sól. Wszystko razem wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 160 stopni około 30 minut, a następnie zwiększamy temp. W piekarniku do 190 stopni i pieczemy dalsze 25 minut.

Bułeczki śniadaniowe z ziarnami

Składniki:

Mąka pszenna tortowa - 300g

Mąka pszenna pełnoziarnista - 150g

Drożdże - 15g

Cukier - 1 łyżka

Woda - 250ml

Ziarna słonecznika, dyni, po 100g

Sól - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Drożdże, cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy obie mąki, ziarna, sól i dodajemy rozczyn. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dzielimy na równe części, proponuję 10-12 takich porcji, każdą formujemy na kształt okrągłej bułki albo plecionki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu wodą, posypujemy ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. pieczemy około 25 minut.

Plecione chałki z kruszonką

Składniki:

Mąka luksusowa lub poznańska - 1kg

Mleko - 250ml

Woda - 250ml

Masło - 150g

Cukier - 150g

Jajka - 2szt

Drożdże - 60g

Szczypta soli

Przygotowanie:

Z podgrzanego mleka, drożdży, szczypty cukru oraz mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 100 stopni i chwilę ją podgrzewamy. Do rozczynu dodajemy stopniowo, ubite jajka z cukrem, mąkę podgrzaną, sól oraz masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte dzielimy na połowę, każdą połowę następnie na 6 porcji. Z każdej robimy podłużne wałki, składamy i pleciemy chałkę. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.

Kruszonka

Składniki:

Mąka luksusowa lub poznańska - 200g

Cukier -100g

Masło -100g

Przygotowanie:

Masło łączymy z cukrem i mąką, palcami wyrabiamy kruszonkę. Powstałą kruszonką posypujemy chałki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp .180 stopni około 40 minut.

Chaczapuri gruzińskie, czyli drożdżowe z serem z patelni

Składniki:

1 kg mąki tortowej

60 g drożdży

250 ml wody

100 ml kefiru

150 ml mleka

1 łyżka soli

50 ml oleju

1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i podgrzanego mleka przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy do rozczynu pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy.

mozzarella w zalewie - 2 sztuki

1 bryndza owcza

120 g sera feta (twardego)

białko - 2 sztuki

250 g sera białego (niemielony)

100 g masła

czarny pieprz

Przygotowanie:

Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, łączymy z pokruszoną fetą, bryndzą owczą, serem białym białkiem oraz pieprzem. Farsz wykładamy na porcje rozwałkowanego ciasta, sklejamy robiąc kulę i dociskamy ręką tak aby powstały nam placki. Powstałe placki kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy z dwóch stron. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy masłem i podajemy.

zboże smakuje zboze smakuje zbozesmakuje

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!