Pyszne i pożywne zupy w sam raz na zimę!

Nic tak nie rozgrzewa zimą, jak smaczne zupy. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował barszcz ukraiński na wędzonce, zupę-krem z gniecionym groszkiem oraz białą zupę rybną ze szpinakiem.

Barszcz ukraiński na wędzonce

Składniki:

Barszcz ukraiński Hortex – 1 opak.

300 g wędzonych kości

10 g suszonych podgrzybków

1 marchewka

1 cebula

mały seler

kawałek pora

100 g wędzonego boczku

sól i pieprz

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

Sposób przygotowania:

Wędzone kości włóż do dużego garnka, dodaj obrane warzywa, liść laurowy i ziele angielskie i zalej wszystko 5 l wody. Następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin. W tym czasie namocz suszone grzyby. Gotowy wywar przecedź do innego garnka, po czym wrzuć do niego namoczone grzyby oraz zawartość dwóch paczek Barszczu ukraińskiego Hortex. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Pod koniec dodaj pokrojony w kostkę i podsmażony boczek.

Zupa krem z gniecionym groszkiem

Składniki:

Bukiet warzyw kwiatowy Hortex – 2 opak.

Groszek zielony Hortex – 2 opak.

1 cebula

oliwa z oliwek

2-3 duże ziemniaki

2-3 ząbków czosnku

100 g masła

bagietka do podania

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i posiekaj, po czym podsmaż kilka minut na oliwie z oliwek. Następnie wrzuć do garnka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wsyp zawartość dwóch paczek Bukietu warzyw kwiatowych Hortex i całość zalej 2 l wody. Gotuj ok. 40 minut. Pod sam koniec dodaj 2 łyżki masła, dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj na krem.

Oddzielnie w osolonej wodzie ugotuj (ok. 10 minut) groszek zielony Hortex. Później odcedź go i dodaj przeciśnięte przez praskę 2-3 ząbki czosnku i resztę masła. Za pomocą tłuczka do ziemniaków lekko zgnieć groszek, ale nie na purée. Dopraw solą, pieprzem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Zupę podawaj z groszkiem w miseczce i opieczoną bagietką. Przed podaniem zupę można jeszcze polać niewielką ilością oliwy.

Biała zupa rybna ze szpinakiem

Składniki:

200 g Szpinaku liście Hortex

Włoszczyzna w paski Hortex – 1 opak.

ok. 1 kg-1,5 kg białej ryby (np. dorsz lub sum)

2 cebule

1 ząbek czosnku

200 g śmietany 18 proc.

50 g masła

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Z filetów ściągnij skórę i pozbądź się reszty ości, po czym pokrój je w kostkę (ok 2 cm), dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do lodówki. Oczyszczoną z oczu i skrzeli (by wywar nie był mętny i gorzki) głowę ryby włóż do garnka, zalej 3 l wody i gotuj ok. 30 minut. Następnie do przecedzonego wywaru dodaj zawartość paczki Włoszczyzny w paski Hortex i całość gotuj ok. 15 minut na wolnym ogniu. Jednocześnie pokrój cebulę w kostkę, przesmaż ją na maśle wraz z posiekanym czosnkiem i dodaj do zupy. Śmietanę rozrób z gorącym wywarem w skali 1:1 (by się nie zważyła) i również wlej do gotującej się zupy. Po chwili wrzuć do niej pokrojone filety z ryby i gotuj jeszcze mniej więcej 2-3 minuty. Na sam koniec dodaj rozmrożone liście szpinaku Hortex

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości