Ciepła sałatka z wołowiną
Składniki:
200 g polędwicy wołowej
300 g pieczarek
200 g zielonej soczewicy
1 czerwona papryka
400 g młodego szpinaku
2 łyżki musztardy
2 łyżki jasnego octu winnego
sól
olej
pieprz
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować aż będzie miękka. Paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, przełożyć do miski. Grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać do papryki. Wszystkie składniki wymieszać z octem i musztardą oraz 2 łyżkami oleju. Polędwicę przyprawić z wierzchu solą i obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony. Zdjąć z patelni, przyprawić pieprzem i odstawić na kilka minut aby mięso odpoczęło. Na ciepłą patelnię po smażeniu mięsa dodać grzyby i paprykę, podgrzać kilka minut. Pod koniec dodać soczewicę i szpinak. Wymieszać i ułożyć na talerzach. Na wierchu ułożyć pokrojoną w plastry wołowinę.
Ryba z warzywami w papilotach
Składniki: 4 filety z łososia (około 150 g/szt.) 300 g dyni, obranej 2 czerwone papryki 2 cebule sól i pieprz 0,5 kieliszka białego wina kilka gałązek tymianku papier do pieczenia olej
Przygotowanie: Dynię i paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka i podsmażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oleju. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o bokach około 30 cm. Na środek każdego z kwadratów nałożyć przyprawiony pieprzem i solą filet z łososia. Na górę nałożyć podduszone warzywa. Skropić olejem, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć po 2-3 gałązki tymianku. Zawinąć boki do środka, na koniec do każdego papilota wlać odrobinę wina. Zawinąć papilotki bardzo szczelnie. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180ºC, prze około 15 minut. Przed podaniem otworzyć papiloty.
Pasta z suszonych pomidorów
Składniki:
100 g suszonych pomidorów w oliwie
1 ząbek czosnku
50 g zielonych oliwek bez pestek
200 g sera feta
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
olej
pieprz
pieczywo do podania
Przygotowanie:
Pomidory, czosnek i oliwki bardzo drobno pokroić, dodać pokruszoną drobno fetę oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku.
Bryndza z orzechami laskowymi
Składniki:
200 g bryndzy
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
1 łyżka miodu
sól
pieprz
garść ziaren słonecznika
olej
pieczywo do podania
Przygotowanie: Bryndzę rozgnieść widelcem, dodać orzechy laskowe miód i 2-3 łyżki oleju. Wymieszać i doprawić do smaku. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i posypać nim serek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN