Modelki nie głodują!

Ciepła sałatka z wołowiną
Ciepła sałatka z wołowiną
Czy dieta modelki to same wyrzeczenia? Olga Kaczyńska i Piotr Kucharski postanowili udowodnić, że jadłospis "dbających o linię" wcale nie musi być nudny.

Ciepła sałatka z wołowiną

Składniki:

200 g polędwicy wołowej

300 g pieczarek

200 g zielonej soczewicy

1 czerwona papryka

400 g młodego szpinaku

2 łyżki musztardy

2 łyżki jasnego octu winnego

sól

olej

pieprz

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotować aż będzie miękka. Paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, przełożyć do miski. Grzyby pokroić w plasterki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać do papryki. Wszystkie składniki wymieszać z octem i musztardą oraz 2 łyżkami oleju. Polędwicę przyprawić z wierzchu solą i obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony. Zdjąć z patelni, przyprawić pieprzem i odstawić na kilka minut aby mięso odpoczęło. Na ciepłą patelnię po smażeniu mięsa dodać grzyby i paprykę, podgrzać kilka minut. Pod koniec dodać soczewicę i szpinak. Wymieszać i ułożyć na talerzach. Na wierchu ułożyć pokrojoną w plastry wołowinę.

Ryba z warzywami w papilotach

Składniki: 4 filety z łososia (około 150 g/szt.) 300 g dyni, obranej 2 czerwone papryki 2 cebule sól i pieprz 0,5 kieliszka białego wina kilka gałązek tymianku papier do pieczenia olej

Przygotowanie: Dynię i paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka i podsmażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oleju. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o bokach około 30 cm. Na środek każdego z kwadratów nałożyć przyprawiony pieprzem i solą filet z łososia. Na górę nałożyć podduszone warzywa. Skropić olejem, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć po 2-3 gałązki tymianku. Zawinąć boki do środka, na koniec do każdego papilota wlać odrobinę wina. Zawinąć papilotki bardzo szczelnie. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180ºC, prze około 15 minut. Przed podaniem otworzyć papiloty.

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:

100 g suszonych pomidorów w oliwie

1 ząbek czosnku

50 g zielonych oliwek bez pestek

200 g sera feta

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

olej

pieprz

pieczywo do podania

Przygotowanie:

Pomidory, czosnek i oliwki bardzo drobno pokroić, dodać pokruszoną drobno fetę oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku.

Bryndza z orzechami laskowymi

Składniki:

200 g bryndzy

2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

1 łyżka miodu

sól

pieprz

garść ziaren słonecznika

olej

pieczywo do podania

Przygotowanie: Bryndzę rozgnieść widelcem, dodać orzechy laskowe miód i 2-3 łyżki oleju. Wymieszać i doprawić do smaku. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i posypać nim serek.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!