Bubele, czyli winne placki naszych braci starszych w wierze
Składniki:
200 g macy
szklanka czerwonego słodkiego wina
1 jajo
cynamon
cukier
rodzynki (garść)
olej (do smażenia)
Przygotowanie
Macę kruszymy bardzo drobno, aż powstanie prawie mąka. Zalewamy winem, dajemy jajo, cynamon, rodzynki i odrobinę cukru. Mieszamy i odstawiamy aż powstanie gęsta masa, z której można formować placki. Smażymy je krótko na oleju, osączamy na ręczniku papierowym i podajemy na zimno.
Charoset
Składniki:
4 duże jabłka
garść mięsistych daktyli
ok. 100 ml słodkiego czerwonego wina
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
cynamon
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy. Z daktyli usuwamy pesti i kroimy na kawałki. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy orzechy, migdały i cynamon, dolewamy wina i miksujemy blenderem na gęstą masę, w miarę potrzeby dolewając nieco wina. Podajemy na deser po kolacji, najlepiej z macą.
Mumie z parówek
Składniki:
rulon mrożonego ciasta francuskiego
10 parówek dla dzieci
20 ziaren pieprzu
sos chili
dżem morelowy
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na długie, wąskie wstążki. Każdą parówkę owijamy ciastem jak mumię bandażem, pozostawiając górny kawałek parówki widoczny - w ten kawałek wbijamy dwa ziarenka pieprzu, które będą imitowały oczy. Parówki w cieście pieczemy na złoto.
Przygotowanie sosu: dżem morelowy i sos chili przecieramy razem przez sito, wlewamy do miseczki i podajemy z mumiami.
Sałatka z tuńczyka i ciecierzycy
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
puszka ananasa
rodzynki
orzechy
puszka ciecierzycy
przyprawa curry
sól
pieprz
majonez
główka rzymskiej sałaty
Przygotowanie:
Do misy wrzucamy osączonego tuńczyka, pokrojonego ananasa, ciecierzycę (oczywiście bez zalewy), rodzynki i orzechy. Dodajemy przyprawy i nieco majonezu, mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na trochę do przegryzienia. Podajemy porcje sałatki w małych liściach rzymskiej sałaty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN