Mumie - bezpieczne, sympatyczne i... jadalne

Bubele, czyli winne placki naszych braci starszych w wierze, charoset, mumie z parówek oraz sałatka z tuńczyka i ciecierzycy - oto sekretne dania Pawła Lorocha, który postanowił się nimi podzielić. Smacznego!

Bubele, czyli winne placki naszych braci starszych w wierze

Składniki:

200 g macy

szklanka czerwonego słodkiego wina

1 jajo

cynamon

cukier

rodzynki (garść)

olej (do smażenia)

Przygotowanie

Macę kruszymy bardzo drobno, aż powstanie prawie mąka. Zalewamy winem, dajemy jajo, cynamon, rodzynki i odrobinę cukru. Mieszamy i odstawiamy aż powstanie gęsta masa, z której można formować placki. Smażymy je krótko na oleju, osączamy na ręczniku papierowym i podajemy na zimno.

Charoset

Składniki:

4 duże jabłka

garść mięsistych daktyli

ok. 100 ml słodkiego czerwonego wina

100 g orzechów włoskich

100 g migdałów

cynamon

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i ścieramy. Z daktyli usuwamy pesti i kroimy na kawałki. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy orzechy, migdały i cynamon, dolewamy wina i miksujemy blenderem na gęstą masę, w miarę potrzeby dolewając nieco wina. Podajemy na deser po kolacji, najlepiej z macą.

Mumie z parówek

Składniki:

rulon mrożonego ciasta francuskiego

10 parówek dla dzieci

20 ziaren pieprzu

sos chili

dżem morelowy

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na długie, wąskie wstążki. Każdą parówkę owijamy ciastem jak mumię bandażem, pozostawiając górny kawałek parówki widoczny - w ten kawałek wbijamy dwa ziarenka pieprzu, które będą imitowały oczy. Parówki w cieście pieczemy na złoto.

Przygotowanie sosu: dżem morelowy i sos chili przecieramy razem przez sito, wlewamy do miseczki i podajemy z mumiami.

Sałatka z tuńczyka i ciecierzycy

Składniki:

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

puszka ananasa

rodzynki

orzechy

puszka ciecierzycy

przyprawa curry

sól

pieprz

majonez

główka rzymskiej sałaty

Przygotowanie:

Do misy wrzucamy osączonego tuńczyka, pokrojonego ananasa, ciecierzycę (oczywiście bez zalewy), rodzynki i orzechy. Dodajemy przyprawy i nieco majonezu, mieszamy całość dokładnie i odstawiamy na trochę do przegryzienia. Podajemy porcje sałatki w małych liściach rzymskiej sałaty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!