Tarta Rabarbarowa
Składniki:
Na spód:
100 g masła
200 g mąki pszennej
80 g cukru
1 łyżka zmielonych migdałów
1 jajko
Nadzienie:
200 g rabarbaru
100 g cukru
1 laska wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 białko
budyń
Przygotowanie:
Powyższe składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min.
Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości ok. 5-7 mm, po czym wyklejamy nim formę do tarty. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Dobrze jest podczas pieczenia obciążyć ciasto z góry – w tym celu nakrywamy je z wierzchu papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchą fasolę (można też użyć grochu lub grubego makaronu). Pieczemy ciasto przez ok. 10-15 min. Obieramy rabarbar. Posypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Odsączamy, dodajemy laskę wanilii, mąkę ziemniaczaną i białko. Po upieczeniu spodu, wylewamy masę budyniową i na wierzch wykładamy rabarbar. Pieczemy 15 min. w temperaturze 160 st. C.
Beza z konfiturą rabarbarową i karmelizowanymi truskawkami
Składniki:
Beza:
5 białek
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka octu spirytusowego
Masa:
3 żółtka
1 opakowanie sera mascarpone (250 g)
cukier z wanilią
Konfitura rabarbarowa:
100 g rabarbaru
2 łyżeczki brązowego cukru
50 ml rumu
Truskawki karmelizowane:
100 g truskawek
2 łyżki brązowego cukru
świeża mięta
rum do smaku
Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywno z cukrem kryształem, dodajemy szczyptę soli i ocet. Po ubiciu dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i ubijamy aż masa zacznie lśnić.
Pieczemy w 120 st. C przez 2 godz.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone, cukier z wanilią.
Obrany rabarbar wrzucamy na patelnie ze skarmelizowanym cukrem i dolewamy rum.
Tak samo robimy z truskawkami.
Na upieczoną bezę wykładamy masę serową i przekładamy konfiturą. Do dekoracji góry używamy skarmelizowanych truskawek i świeżej mięty.
Sałatka stekowa z salsą
Składniki:
mix sałat
rukola
pomidory koktajlowe
orzechy włoskie prażone
czarny sezam
sok malinowy
antrykot wołowy (150 g)
Salsa:
1 świeży pomidor
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
świeży zielony ogórek
czerwona cebula
kolendra
sok z jednej limonki
2 krople tabasco
50 ml białego wina
sól
pieprz
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa na salsę kroimy w drobną kostkę, dodajemy resztą składników.
Sałaty wymieszane z salsą wykładamy na talerz. Smażymy stek z dwóch stron po 3 min. z każdej strony. Po grillowaniu odstawiamy na 2 min. i kroimy w plastry. Układamy na sałatach. Posypujemy prażonymi orzechami i sezamem. Dodajemy odrobinę soku malinowego. Możemy podać z grzanką.
Burger na odwrocie
Składniki:
200 g wołowiny
sól
pieprz
musztarda
sos rybny
bułka do burgerów
masło
rukola
ser mimolette
plaster fety
3 małe kulki mozzarelli
2 pomidorki koktajlowe
1 mała łodyga rabarbaru
oregano
Przygotowanie:
Mięso mielimy, doprawiamy do smaku i formujemy okrągły kotlet. Grillujemy z dwóch stron, po 3 min. z każdej strony. Bułkę tostujemy na maśle. Na spód bułki układamy sałaty. Na sałaty kładziemy burgera, ser mimolette i zamykamy odwróconą bułką. Na górę odwróconej bułki układamy plaster pomidora, fetę, mozzarellę, pomidorki koktajlowe i karmelizowany rabarbar. Zapiekamy przez minutę.
Fondant z rabarbarem
Składniki:
3 jajka
100 g gorzkiej czekolady 70%
50 g mąki
100 g cukru
110 g masła
gorzkie kakao do oprószenia
100 g obranego rabarbaru
2 łyżki cukru
łyżeczka masła
50 g amaretto
1 cząstka świeżego mango
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Smarujemy jednorazowe foremki odrobiną masła i wsypujemy do każdej trochę kakao. Odwracamy foremki tak, żeby kakao przywarło do ścianek. Strząsamy nadmiar. Wkładamy masło i czekoladę do żaroodpornej miski i umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy aż się roztopi i powstanie gładka masa. Odstawiamy. Ubijamy jajka mikserem. Powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż powstanie puszysta masa. Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki. Dodajemy masę jajeczną do miski z roztopioną czekoladą i mieszamy. Nakładamy masę do przygotowanych foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 6 min.
Rabarbar i mango kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, tworząc karmel. Wrzucamy owoce, dolewamy amaretto i smażymy do zredukowania płynu.
Podajemy obok lub polewamy fondant.
Kompot rabarbarowy
Składniki:
300 g rabarbaru
1 l wody
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, kroimy, dodajemy cukier. Gotujemy w 1 l wody przez 5 min. Możemy dodać świeża miętę.
Podajmy schłodzony lub z kostką lodu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN