Łosoś, boczniaki, pomarańczowa remoulada, kalarepka i cebula
Składniki:
1 łyżka musztardy dijon
500 g panierki panko
200 g dyni w occie
2 czerwone cebule
300 g boczniaków
olej do smażenia
100 g majonezu
estragon świeży
natka pietruszki
2 pomarańcze
200 ml mleka
2 kalarepy
koperek
4 jajka
cytryna
Przygotowanie:
Z boczniaków odcinamy grube trzonki, kapelusze wstawiamy do mleka z dodatkiem soli i pieprzu. Chwilę moczymy, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i panierce panko. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dynię w occie miksujemy, łączymy z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny, koperkiem posiekanym, pieprzem czarnym. Kalarepkę obieramy i kroimy w grube zapałki. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na oleju, dodajemy kalarepkę i razem przesmażamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażone boczniaki podajemy na gorącej sałatce, obok kładziemy porcje remoulady, fileciki pomarańczowe.
Pate z wątróbek kurzych, mus z moreli z białym winem, ananas do smaku
Składniki:
pate z wątróbek kurzych
50 ml śmietany 30%
skórka z cytryny
400 g wątróbki
szałwia świeża
cebula dymka
100 g masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
4 żółtka
Przygotowanie:
Na maśle z olejem przesmażamy pokrojoną drobno cebulę, posiekaną szałwię, skórkę z cytryny. Następnie dodajemy wątróbkę drobiową. Smażymy razem, podlewamy delikatnie winem. Kiedy płyn odparuje, wszystko miksujemy na krem, dodajemy żółtka, śmietanę, wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut.
Mus morelowy
300 g moreli suszonych
200 ml białego wina
pieprz czarny
goździki
Przygotowanie:
Wino zagotowujemy, dodajemy goździki, pieprz czarny, morele. Kiedy morele w gotowaniu staną się miękkie, wszystko razem miksujemy.
Ananas do smaku
papryka chilli zielona
ananas świeży
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Ananasa kroimy w kostkę i przesmażamy na miodzie na złoty kolor. Paprykę kroimy w bardzo cienkie plastry. Pate podajemy na musie z moreli, posypujemy kostkami ananasa i plasterkami papryki.
Kumpiak podlaski, gazpacho z melona pomarańczowego, warzyw
Składniki:
100 g kolorowych pomidorków cherry
2 melony pomarańczowe
bagietka lub ciabatta
2 dojrzałe avocado
pęczek rzodkiewek
świeża kolendra
100 g kumpiaku
ogórek zielony
papryka chilli
sok z cytryny
sól, cukier
oliwa
Przygotowanie:
Melona miksujemy, pozostawiając ćwiartkę do pokrojenia w kostkę. Do zmiksowanego melona dodajemy pozostałe pokrojone warzywa, sok z cytryny, oliwę. Doprawiamy solą, cukrem do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Szynkę podajemy z gazpacho i posypujemy świeżą kolendrą, grzankami.
Mus czekoladowy
Składniki:
400 g gorzkiej czekolady
800 g śmietany
Przygotowanie:
czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do czekolady ubitą śmietanę w trzech porcjach.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN