Pate z wątróbek, pomarańczowa remoulada i kumpiak

Dzisiaj dla Was gotuje Andrzej Polan, a wszystkie przygotowane przez niego potrawy mają pomarańczowy kolor i dodatek. Skorzystajcie z przepisów Andrzeja na: kumpiak podlaski, gazpacho z melona pomarańczowego i warzyw, a także pate z wątróbek kurzych, mus z moreli z białym winem i ananas do smaku oraz łososia, boczniaki, pomarańczowej remoulady, kalarepki i cebuli. Smacznego!

Łosoś, boczniaki, pomarańczowa remoulada, kalarepka i cebula

Składniki:

1 łyżka musztardy dijon

500 g panierki panko

200 g dyni w occie

2 czerwone cebule

300 g boczniaków

olej do smażenia

100 g majonezu

estragon świeży

natka pietruszki

2 pomarańcze

200 ml mleka

2 kalarepy

koperek

4 jajka

cytryna

Przygotowanie:

Z boczniaków odcinamy grube trzonki, kapelusze wstawiamy do mleka z dodatkiem soli i pieprzu. Chwilę moczymy, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i panierce panko. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dynię w occie miksujemy, łączymy z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny, koperkiem posiekanym, pieprzem czarnym. Kalarepkę obieramy i kroimy w grube zapałki. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na oleju, dodajemy kalarepkę i razem przesmażamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażone boczniaki podajemy na gorącej sałatce, obok kładziemy porcje remoulady, fileciki pomarańczowe.

Pate z wątróbek kurzych, mus z moreli z białym winem, ananas do smaku

Składniki:

pate z wątróbek kurzych

50 ml śmietany 30%

skórka z cytryny

400 g wątróbki

szałwia świeża

cebula dymka

100 g masła

2 łyżki oleju

sól, pieprz

4 żółtka

Przygotowanie:

Na maśle z olejem przesmażamy pokrojoną drobno cebulę, posiekaną szałwię, skórkę z cytryny. Następnie dodajemy wątróbkę drobiową. Smażymy razem, podlewamy delikatnie winem. Kiedy płyn odparuje, wszystko miksujemy na krem, dodajemy żółtka, śmietanę, wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut.

Mus morelowy

300 g moreli suszonych

200 ml białego wina

pieprz czarny

goździki

Przygotowanie:

Wino zagotowujemy, dodajemy goździki, pieprz czarny, morele. Kiedy morele w gotowaniu staną się miękkie, wszystko razem miksujemy.

Ananas do smaku

papryka chilli zielona

ananas świeży

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ananasa kroimy w kostkę i przesmażamy na miodzie na złoty kolor. Paprykę kroimy w bardzo cienkie plastry. Pate podajemy na musie z moreli, posypujemy kostkami ananasa i plasterkami papryki.

Kumpiak podlaski, gazpacho z melona pomarańczowego, warzyw

Składniki:

100 g kolorowych pomidorków cherry

2 melony pomarańczowe

bagietka lub ciabatta

2 dojrzałe avocado

pęczek rzodkiewek

świeża kolendra

100 g kumpiaku

ogórek zielony

papryka chilli

sok z cytryny

sól, cukier

oliwa

Przygotowanie:

Melona miksujemy, pozostawiając ćwiartkę do pokrojenia w kostkę. Do zmiksowanego melona dodajemy pozostałe pokrojone warzywa, sok z cytryny, oliwę. Doprawiamy solą, cukrem do smaku. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Szynkę podajemy z gazpacho i posypujemy świeżą kolendrą, grzankami.

Mus czekoladowy

Składniki:

400 g gorzkiej czekolady

800 g śmietany

Przygotowanie:

czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do czekolady ubitą śmietanę w trzech porcjach.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości