Penne ze szparagami i pistacjami
Składniki:
400 g makaronu penne
pęczek zielonych szparagów
100 g groszku cukrowego
200 g świeżego szpinaku
50 g pistacji
100 g ricotty
20 g świeżego parmezanu
garść rukoli
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Szparagi gotujemy ok. 8 min. w lekko osolonej wodzie, kroimy w mniejsze kawałki. Szpinak przysmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku. Pistacje obieramy i kruszymy w moździerzu. Groszek cukrowy gotujemy al dente. Makaron mieszamy z warzywami, podajemy z ricottą, parmezanem.
Kasza jęczmienna zapiekana w pomidorach
Składniki:
4 duże pomidory malinowe
300 g kaszy jęczmiennej grubej
20 g płatków parmezanu
Domowe pesto:
pęczek bazylii
garść orzeszków piniowych
2 łyżki tartego parmezanu
sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy domowe pesto za pomocą blendera. Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie, mieszamy z pesto. Pomidory wydrążamy, napełniamy kaszą, posypujemy parmezanem i zapiekamy przez 10 min. w 180 st. C.
Naleśniki pełnoziarniste
Składniki:
500 ml mleka
200 g mąki pełnoziarnistej
2 jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki mieszamy za pomocą miksera, smażymy na klarowanym maśle, podajemy z sałatką.
Wiosenna sałatka
Składniki:
pęczek rzodkiewki
2 pęczki szczypiorku
4 jajka na twardo
4 ogórki
1/2 sałaty masłowej
pietruszka
koperek
100 ml gęstego jogurtu
sok z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiewkę, szczypiorek, sałatę, zioła, ogórki, jajka drobno kroimy. Mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny. Chałkę kroimy, maczamy w jajkach wymieszanych z mlekiem. Smażymy na maśle przez kilka minut. Na ciepłych tostach układamy sałatkę. Doprawiamy do smaku.
Owsianka a la tiramisu
Składniki:
200 g płatków owsianych
200 ml mleka
1 łyżka cukru
szczypta cynamonu
+
200 g mascarpone
3 żółtka
3 jajka
3 łyżki cukru
300 g truskawek
świeża mięta
świeża melisa
cukier waniliowy
sok z cytryny
Przygotowanie:
Płatki owsiane gotujemy w mleku z dodatkiem cukru i cynamonu. Mascarpone mieszamy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i ubitymi białkami. Truskawki kroimy, mieszamy z sokiem z cytryny, miętą i melisą. W szklankach układamy naprzemiennie płatki owsiane, krem waniliowy i truskawki. Podajemy mocno schłodzone.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN