Tatar z buraka i koziego sera
Składniki:
1 burak średniej wielkości
30 g rolady z koziego sera
2 pomidorki koktajlowe
4 czarne oliwki
pistacje
kolorowe sałaty
Sos:
szklanka czerwonego wina
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
szczypta kardamonu
szczypta anyżu
5 goździków
50g octu winnego
Przygotowanie:
Buraki gotujemy na wolnym ogniu do miękkości w słonej i zakwaszonej octem wodzie. W osobnym garnku gotujemy sos z czerwonego wina do uzyskania gęstniejącej postaci.
Z buraka wycinamy dowolną formę, wkładamy go do sosu i zestawiamy z ognia do wystudzenia.
Tatar z łososia z sałatką z selera naciowego
Składniki:
50 g filetu z łososia
2 plasterki świeżego ogórka
1 łodyga selera naciowego
1 pomidorek koktajlowy
1 duży kapar
2 łyżeczki czarnego kawioru
1 szalotka
kolendra
słodki sos chili
olej sezamowo-imbirowy
sos rybny
sos sojowy
świeży imbir
egzotyczne owoce
Przygotowanie:
Łososia siekamy nożem, doprawiamy sosem rybnym, kolendrą i sosem sojowym. Szalotkę i świeży imbir siekamy na drobną kostkę i łączymy z łososiem. Łodygę selera kroimy w słupki, doprawiamy sosem chilli, świeżą kolendrą i odrobiną oleju.
Tatar z krewetki
Składniki:
3 duże krewetki w całości
3 gałązki kolendry
1 łyżeczka sosu sojowego
sok z 1/4 limonki
1 łyżeczka sosu rybnego
ostra papryka
Przygotowanie:
Krewetkę i kolendrę siekamy nożem, dodajemy przyprawy i gotowe.
Podajemy dowolnie z owocami egzotycznymi, sałatami i grzanką.
Tatar z tuńczyka z plackiem owsianym
Składniki:
50 g tuńczyka
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka czarnego sezamu
placek:
2 łyżki otrębów
2 łyżki mąki pszennej
szczypta drożdży
szczypta soli
duża łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki wody
olej do smażenia
Przygotowanie:
Siekamy tuńczyka nożem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Wszystkie składniki na placek dokładnie mieszamy i czekamy ok. 15 min. do wyrośnięcia. Smażymy w głębokim tłuszczu. Do przybrania używamy kolorowych liści sałat, owocu granatu i kruszonej pistacji.
Tatar z polędwicy wołowej
Składniki:
50 g polędwicy wołowej
1 łyżeczka oliwy truflowej
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka sosu rybnego
pieprz
sól
rukola
Przygotowanie:
Polędwicę i rukolę siekamy nożem, dodajemy resztę składników i mieszamy.
Bakłażan w parmezanie
Składniki:
bakłażan
oliwa
sól
tarty parmezan
Przygotowanie:
Cząstki bakłażana solimy, smarujemy małą ilością oliwy i grillujemy na patelni. Posypujemy tartym parmezanem i opiekamy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN