Perwersja kulinarna: tatar z polędwicy i oliwą truflową

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Pawła Zająca, który udowodnił, że tatar nie musi być przygotowany tylko i wyłącznie z mięsa wołowego. Na stole pojawiły się: tatar z buraka i koziego sera, tatar z łososia z sałatką z selera naciowego, tatar z krewetki, tatar z tuńczyka z plackiem owsianym, tatar z polędwicy wołowej i bakłażan w parmezanie.

Tatar z buraka i koziego sera

Składniki:

1 burak średniej wielkości

30 g rolady z koziego sera

2 pomidorki koktajlowe

4 czarne oliwki

pistacje

kolorowe sałaty

Sos:

szklanka czerwonego wina

3 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

szczypta kardamonu

szczypta anyżu

5 goździków

50g octu winnego

Przygotowanie:

Buraki gotujemy na wolnym ogniu do miękkości w słonej i zakwaszonej octem wodzie. W osobnym garnku gotujemy sos z czerwonego wina do uzyskania gęstniejącej postaci.

Z buraka wycinamy dowolną formę, wkładamy go do sosu i zestawiamy z ognia do wystudzenia.

Tatar z łososia z sałatką z selera naciowego

Składniki:

50 g filetu z łososia

2 plasterki świeżego ogórka

1 łodyga selera naciowego

1 pomidorek koktajlowy

1 duży kapar

2 łyżeczki czarnego kawioru

1 szalotka

kolendra

słodki sos chili

olej sezamowo-imbirowy

sos rybny

sos sojowy

świeży imbir

egzotyczne owoce

Przygotowanie:

Łososia siekamy nożem, doprawiamy sosem rybnym, kolendrą i sosem sojowym. Szalotkę i świeży imbir siekamy na drobną kostkę i łączymy z łososiem. Łodygę selera kroimy w słupki, doprawiamy sosem chilli, świeżą kolendrą i odrobiną oleju.

Tatar z krewetki

Składniki:

3 duże krewetki w całości

3 gałązki kolendry

1 łyżeczka sosu sojowego

sok z 1/4 limonki

1 łyżeczka sosu rybnego

ostra papryka

Przygotowanie:

Krewetkę i kolendrę siekamy nożem, dodajemy przyprawy i gotowe.

Podajemy dowolnie z owocami egzotycznymi, sałatami i grzanką.

Tatar z tuńczyka z plackiem owsianym

Składniki:

50 g tuńczyka

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka sosu chili

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka czarnego sezamu

placek:

2 łyżki otrębów

2 łyżki mąki pszennej

szczypta drożdży

szczypta soli

duża łyżka kwaśnej śmietany

2 łyżki wody

olej do smażenia

Przygotowanie:

Siekamy tuńczyka nożem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Wszystkie składniki na placek dokładnie mieszamy i czekamy ok. 15 min. do wyrośnięcia. Smażymy w głębokim tłuszczu. Do przybrania używamy kolorowych liści sałat, owocu granatu i kruszonej pistacji.

Tatar z polędwicy wołowej

Składniki:

50 g polędwicy wołowej

1 łyżeczka oliwy truflowej

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 łyżeczka sosu rybnego

pieprz

sól

rukola

Przygotowanie:

Polędwicę i rukolę siekamy nożem, dodajemy resztę składników i mieszamy.

Bakłażan w parmezanie

Składniki:

bakłażan

oliwa

sól

tarty parmezan

Przygotowanie:

Cząstki bakłażana solimy, smarujemy małą ilością oliwy i grillujemy na patelni. Posypujemy tartym parmezanem i opiekamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości