PENNE Z KREWETKAMI
SKŁADNIKI:
300g makaronu penne
15 dużych krewetek
Ząbek czosnku
Małą papryczka chili
Natka pietruszki
70ml białego wina
Sok z cytryny
10 pomidorków koktajlowych
3 łyżki masła
Garść świeżego parmezanu
Szczypta: ostrej papryki, słodkiej papryki, kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek i chili drobno posiekaj, przysmaż na oliwie, po chwili dodaj krewetki, zalej je białym winem, dodaj przekrojone pomidorki, przyprawy, smaż przez kilka minut aż wino odparuje. Makaron ugotuj al dente. Patelnię z krewetkami ściągnij z ognia, dodaj masło, wymieszaj (ono zagęści sos), makaron podawaj z krewetkami, natką pietruszki i sokiem z cytryny.
ŚWIDERKI Z KURCZAKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
SKŁADNIKI:
300g makaronu świderki
Pojedyncza pierś z kurczaka
70g fasolki szparagowej
70g zielonego groszku
2 gałązki selera naciowego
Natka pietruszki
2 ząbki czosnku
Natka kolendry
Świeży tymianek
Oliwa z oliwek
Garść świeżo startego parmezanu
Łyżka prażonego sezamu
Łyżka sosu sojowego
Sok z limonki
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj al dente. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki, selera w półksiężyce, czosnek posiekaj. Na odrobinie oliwy smaż czosnek dodaj kurczaka, tymianek, selera, fasolkę szparagową, dodaj sos sojowy, sok z limonki, smaż przez kilka minut na dużym ogniu. Ugotowany makaron podawaj z kurczakiem, warzywami, świeżymi ziołami i parmezanem- smakuje świetnie na ciepło, ale też na zimno w formie makaronowej sałatki!
CANELLONI W SOSIE ORZECHOWYM
SKŁADNIKI:
200g makaronu cannelloni (około 20 rurek)
400g szpinaku
200g sera ricotta
50g tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
Sos:
100g orzechów włoskich
ząbek czosnku
Tarty parmezan
Sól, pieprz
Łyżeczka soku z cytryny
Świeży tymianek
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak przysmaż z czosnkiem na patelni, odsącz z nadmiaru wody, posiekaj i wymieszaj z ricottą, parmezanem, dopraw do smaku. Farsz przełóż do środka cannelloni, a następnie nafaszerowany makaron przełóż do żaroodpornej formy. Przygotuj sos: orzechy zblenduj dodając sok z cytryny, parmezan, oliwie z oliwek, sól pieprz, a następnie takie orzechowe pesto połącz ze śmietanką. Sosem orzechowym polej cannelloni, zapiekaj około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
KOKARDKI Z CUKINIĄ I KOZIM SEREM
SKŁADNIKI
400g makronu kokardki
500ml passaty pomidorowej
2 cukinie
100g koziego sera
50g płatków parmezanu
3 łyżki bazyliowego pesto
10 pomidorków koktajlowych
Garść czarnych oliwek
3 łyżki sosu beszamelowego
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj al. Dente. Cukinie pokrój w plasterki, zgrilluj na patelni. Pomidorki przekrój na połowę, oliwki w plasterki. Makaron ułóż w żaroodpornej formie, zalej passatą, dodaj cukinie, pomidorki, oliwki, pesto, parmezan i kozi ser. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN