Materiał promocyjny

Makaron afrodyzjakiem? Gotuj się na walentynki!

Walentynki już za 4 dni. Obowiązkowa kolacja we dwoje! Oto nasze propozycje: penne z krewetkami, świderki z kurczakiem i fasolką szparagową, cannelloni w sosie orzechowym i kokardki z cukinią i kozim serem. Oczywiście przy świecach:)

PENNE Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

300g makaronu penne

15 dużych krewetek

Ząbek czosnku

Małą papryczka chili

Natka pietruszki

70ml białego wina

Sok z cytryny

10 pomidorków koktajlowych

3 łyżki masła

Garść świeżego parmezanu

Szczypta: ostrej papryki, słodkiej papryki, kurkumy

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek i chili drobno posiekaj, przysmaż na oliwie, po chwili dodaj krewetki, zalej je białym winem, dodaj przekrojone pomidorki, przyprawy, smaż przez kilka minut aż wino odparuje. Makaron ugotuj al dente. Patelnię z krewetkami ściągnij z ognia, dodaj masło, wymieszaj (ono zagęści sos), makaron podawaj z krewetkami, natką pietruszki i sokiem z cytryny.

ŚWIDERKI Z KURCZAKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

SKŁADNIKI:

300g makaronu świderki

Pojedyncza pierś z kurczaka

70g fasolki szparagowej

70g zielonego groszku

2 gałązki selera naciowego

Natka pietruszki

2 ząbki czosnku

Natka kolendry

Świeży tymianek

Oliwa z oliwek

Garść świeżo startego parmezanu

Łyżka prażonego sezamu

Łyżka sosu sojowego

Sok z limonki

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotuj al dente. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki, selera w półksiężyce, czosnek posiekaj. Na odrobinie oliwy smaż czosnek dodaj kurczaka, tymianek, selera, fasolkę szparagową, dodaj sos sojowy, sok z limonki, smaż przez kilka minut na dużym ogniu. Ugotowany makaron podawaj z kurczakiem, warzywami, świeżymi ziołami i parmezanem- smakuje świetnie na ciepło, ale też na zimno w formie makaronowej sałatki!

CANELLONI W SOSIE ORZECHOWYM

SKŁADNIKI:

200g makaronu cannelloni (około 20 rurek)

400g szpinaku

200g sera ricotta

50g tartego parmezanu

2 ząbki czosnku

Sos:

100g orzechów włoskich

ząbek czosnku

Tarty parmezan

Sól, pieprz

Łyżeczka soku z cytryny

Świeży tymianek

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak przysmaż z czosnkiem na patelni, odsącz z nadmiaru wody, posiekaj i wymieszaj z ricottą, parmezanem, dopraw do smaku. Farsz przełóż do środka cannelloni, a następnie nafaszerowany makaron przełóż do żaroodpornej formy. Przygotuj sos: orzechy zblenduj dodając sok z cytryny, parmezan, oliwie z oliwek, sól pieprz, a następnie takie orzechowe pesto połącz ze śmietanką. Sosem orzechowym polej cannelloni, zapiekaj około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

KOKARDKI Z CUKINIĄ I KOZIM SEREM

SKŁADNIKI

400g makronu kokardki

500ml passaty pomidorowej

2 cukinie

100g koziego sera

50g płatków parmezanu

3 łyżki bazyliowego pesto

10 pomidorków koktajlowych

Garść czarnych oliwek

3 łyżki sosu beszamelowego

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotuj al. Dente. Cukinie pokrój w plasterki, zgrilluj na patelni. Pomidorki przekrój na połowę, oliwki w plasterki. Makaron ułóż w żaroodpornej formie, zalej passatą, dodaj cukinie, pomidorki, oliwki, pesto, parmezan i kozi ser. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości