BABKA MUESLI NA JOGURCIE
Składniki:
200 gr mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 gr cukru brązowego
50gr muesli owocowego (dodatkowo owoce kandyzowane m.in. skóra pomarańczowa)
1 banan
3 jajka
110 gr masła stopionego
75 ml jogurtu greckiego
6 łyżeczek płatków migdałowych
1 czekolada gorzka
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Foremkę nasmarować odrobiną oleju bezwonnego, wsypać migdały na dno. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, muesli i 2 łyżki płatków migdałowych. W małej misce widelcem rozgniatamy banana. Stopniowo dodajemy do suchych produktów jajka, masło i jogurt, mieszamy delikatnie na pomocą miksera aż do momentu kiedy się produkty połączą. Do masy dodajemy masę z banana, dokładnie mieszamy. Pieczemy 60 min, po ok 30 min wierzch przykrywany folią aluminiową. Sprawdzamy patyczkiem czy babka gotowa. Polewany czekoladą. Przydałoby się jeszcze trochę bulki tartej do posypania foremki aby ciasto się nie przykleiło, folia aluminiowa, w razie co jak nie zdążymy z czekoladą to gotowa polewa czekoladowa lub cukier puder
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W MARYNACIE MUSZTARDOWO – MIODOWEJ
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe po 500 gr
4 łyżki musztardy (najlepiej rosyjskiej lub sarepskiej)
2 łyżki miodu
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki rozmarynu
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 2-3 cm, rozbijamy delikatnie, posypujemy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: tymianek, majeranek, rozmaryn i paprykę. Ostrą mieszamy z miodem i musztardą. Polędwiczki obtaczamy w marynacie, wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na 2-3 godziny. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Obsmażamy polędwiczki z każdej strony. Gdy mięso będzie gotowe można przełożyć go do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min.Podawać z sałatką
Uwaga! Do dekoracji przyda się jakąś bazylia albo coś innego zielonego, można też podać z bagietką z masłem czosnkowym
SAŁATKA Z KOZIM SEREM I SOSEM WINEGRET
Składniki:
mix pociętych umytych salat
kozi ser typu feta
pomidory koktajlowe
migdały (płatki)
żurawina suszona
mała paczka pistacji
2 łyżki miodu
pół cytryny
zioła suszone mieszanka
sól, pieprz
łyżeczka musztardy
Oliwa z oliwek bądź olej z pestek winogron
Przygotowanie sosu:
Wyciskamy sok z połowy cytryny i wlewamy do shakera lub zwykłego słoiczka , wrzucamy tam sól pieprz, zioła, musztardę i miód i mieszamy aż wszystko się rozpuści . Dodajemy olej (ok 2 razy więcej niż soku z cytryny ) i wszystko jeszcze raz mieszamy. W dużej misce mieszany sałaty, pokrojony w kostkę ser, pomidory, pistacje, migdały i żurawinę z sosem .
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN