"Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia" - ile razy słyszałaś to stwierdzenie? Zakładam się, że nie jesteś w stanie nawet zliczyć. Zgadłam? No właśnie. Nie daj się jednak zwieść wrażeniu, że to hasło to tylko slogan. Absolutnie nie! Zdrowy i pożywny posiłek na rozpoczęcie dnia to najlepsze rozwiązanie.
Bloger kulinarny Filip Turowski pokazał dziennikarzowi Dzień Dobry TVN Mateuszowi Hładkiemu, jak przygotować musli z syropem. Czego potrzebował do przygotowania pożywnego śniadania?
Naturalne musli było dla naszego smakosza Mikołaja Reya wielkim odkryciem. Zawsze kojarzyło mu się z płatkami owsianymi i bakaliami, a tu okazało się, że musli może składać się także z: otrębów orkiszowych, gryki, proso, jagód goji, nasion konopi, a nawet azteckich nasion szałwii. Takie musli produkuje Anna Batory, bohaterka tego reportażu.
Liber to prawdziwy łowca... talentów. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował, razem z siostrą Pauliną, która pracuje w Straży Pożarnej, babkę, polędwiczki wieprzowe oraz sałatkę z kozim serem.
Banany zapiekane w kakaowym cieście z odrobiną cynamonu, ziołowe francuskie tosty z wędzonym łososiem i kremem, placek po niderlandzku, klejący ryż z mleczkiem kokosowym i mango, banany zapiekane w kakaowym cieście z odrobiną cynamonu, musli nasiąknięte sokiem pomarańczowym ze śliwkami i pistacjami, chleb bananowy oraz tortilla de patatas. W kuchni Dzień Dobry TVN Marta Gerber, która prowadzi śniadaniowy bloga kulinarnego, wykonała przegląd śniadań w telewizji śniadaniowej:)