Placek po niderlandzku
Składniki:
90g masła
110ml mleka
120g mąki
2 jajka
szczypta soli
100g mlecznej czekolady
świeża mięta
maliny
cukier puder
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220*C, po czym umieść w nim miedzianą patelnię (lub naczynie do pieczenia) z masłem. W niewielkiej misce zmieszaj mąkę, jajka, mleko oraz sól. Kiedy masło się roztopi, wlej ciasto na środek patelni i piecz przez około 12 minut.
W międzyczasie umieść czekoladę w małym garnuszku i rozpuść.
Kiedy placek jest gotowy pozbądź się nadwyżki masła, posyp go cukrem pudrem, polej czekoladą i udekoruj miętą oraz malinami.
Klejący ryż z mleczkiem kokosowym i mango
1 kubek białek kleistego ryżu
1/2 kubka mleczka kokosowego
1/5 kubka wody
1/3 kubka cukru
szczyptę soli
mango
Kokosowy sos:
Składniki:
1/2 kubka mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Będziesz musiał rozpocząć przygotowania nieco wcześniej niż zazwyczaj, gdyż należy namoczyć ryż w misce z wodą przez jakieś 3 godziny, następnie gotuj ryż na parze przez 20-30 minut, lub aż ryż napęcznieje. W małym pojemniku zmieszaj mleczko kokosowe, cukier, sól oraz wodę. Kiedy ryż jest gotowy, przełóż go do miski i zalej kokosową mieszanką. Odstaw pod przykryciem na jakieś 10 minut, kiedy to mleczko kokosowe wsiąknie w ryż.
Teraz czas na przyrządzenie sosu. Zmieszaj mleczko kokosowe, mąkę i sól w małym garnuszku i gotuj na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty.
Obierz mango i pokrój w małe paski. Serwuj ryż z polewą kokosową i kilkoma kawałkami mango.
Banany zapiekane w kakaowym cieście z odrobiną cynamonu
Przygotowanie:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
1/8 łyżeczki cynamonu
1 łyżka kakao
szczypta soli
3 banany
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W misce zmieszaj mąkę, mleko, jajko, cynamon, kakao oraz sól. Banany pokrój w niewielkie kawałki (jak na zdjęciu powyżej) i wrzuć do ciasta. Rozgrzej patelnię z oliwą na średnim ogniu, po czym ułóż kawałki bananów obtoczonych ciastem. Smaż 2-3 minuty na każdej stronie, aż będą dobrze usmażone. Smakują wyśmienicie posypane cukrem pudrem.
Słoik pyszności
Składniki:
1 puszka ciecierzycy, odsączona
2 łyżki rodzynek
1/2 zielonego ogórka, startego
6 łyżek jogurtu sojowego
1 łyżeczka soku z limonki
2 łyżki orzechów włoskich, podprażonych na patelni
2 łyżki pistacji
1 łyżka kaparów
pomidorki na wierzch (4 małe czerwone i 4 małe żółte)
kilka listków świeżej mięty
szczypta soli
Przygotowanie:
Przepis nie mógłby być prostszy Wszystkie składniki podziel pomiędzy dwa słoiki. Umieść kolejno ciecierzycę, rodzynki, ogórek, jogurt sojowy zmieszany z sokiem z limonki, podprażone orzechy włoskie, pistacje, kapary, zakończ pomidorkami, listkami mięty, posól dla smaku.
Musli nasiąknięte sokiem pomarańczowym ze śliwkami i pistacjami
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
1/4 szklanki pistacji, prażonych
6 śliwek, bez pestek
1 figa
miód
jogurt naturalny - opcjonalnie
Przygotowanie:
Umieść płatki owsiane w misce, zalej sokiem, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc.
Rano pokrój śliwki i rozdziel pomiędzy dwie szklanki, posyp płatkami owsianymi z lodówki, następnie pistacjami, na koniec ułóż na wierzchu kilka śliwek i połowę figi. Osobiście lubię polać płatki miodem, można również dodać łyżkę lub dwie jogurtu.
Chleb bananowy
Składniki:
4 rozgniecione banany
140g roztopionego masła
3/4 kubka cukru
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 kubka mąki
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj masło z bananami, po czym dodaj cukier, jajka i wanilię. Posyp sodą i solą, na końcu wmieszaj mąkę. Przełóż masę do niewielkiej prostokątnej natłuszczonej formy i piecz przez około godzinę.
Tortilla de Patatas
Składniki:
3 duże ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku, posiekany
2/3 szklanki oliwy z oliwek
5-6 jajek
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki sera żółtego, startego
Przygotowanie:
Pokrój ziemniaki i cebulę w talarki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Smaż na niewielkim ogniu przez jakieś 5-10 minut, aż zmiękną (nie ozłocą się).
Przełóż je do miski, zachowując olej na później. W niewielkiej misce zmieszaj jajka z solą i ubij delikatnie. Zalej mieszanką ziemniaki i zostaw na chwilę. Rozgrzej średniej wielkości patelnię z łyżką oliwy (tej pozostałej) przełóż do niej mieszankę ziemniaczano jajeczną, wmieszaj ser starty i smaż na średnio małym ogniu, aż jedna strona się zarumieni, a wierzch prawie zetnie. Wówczas zakryj patelnię talerzem i przełóż tortillę na niego, obracając patelnię. Umieść tortillę na patelni niezarumienioną stroną w dół, żeby ta również się podsmażyła.
Pan con tomate
Składniki:
bagietka
oliwa
dojrzałe pomidory
sól
Przygotowanie:
Przekrój bagietkę w pół, przypiecz, polej oliwą, po czy przykryj startym na tarce pomidorem. Posól dla smaku.
Ziołowe francuskie tosty z wędzonym łososiem i kremem
Składniki:
2 jajka
1/2 kubka mleka
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
4 kromki ciabatty
3 plastry wędzonego łososia
1/2 kubka gęstej śmietany
dodatkowo pietruszka i szczypiorek do podania
sól i pieprz
Przygotowanie:
W głębokim talerzu połącz jajka, mleko, zioła, sól oraz pieprz i wymieszaj.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i podgrzej masło. Kolejne kawałki ciabatty maczaj w mieszance jajowej, po czym kładź na patelni. Smaż każdą stronę przez 2-3 minuty, aż osiągną złoty kolor. Gdy gotowe, wysusz na papierowym ręczniku.
Podawaj z łososiem i gęstą śmietaną. Dodatkowo posyp pietruszką i szczypiorkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN