Kopytka szczawiowe
Składniki:
Kopytka:
1 kg ziemniaków gotowanych
ok. 400 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
1 pęczek szczawiu
2 jajka
Sos:
1 pęczek cebuli dymki
czosnek niedźwiedzi suszony
250 ml śmietany 30%
6 żółtek
100 g boczku wędzonego w plastrach
50 g masła
1 pęczek natki pietruszki
2 pęczki koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól, jajka i posiekany szczaw. Wszystko szybko wyrabiamy i dzielimy na małe kopytka. Kluski gotujemy w wodzie z dodatkiem gałązek kopru i soli.
Żółtka wstawiamy do rozgrzanego masła na kilka sekund, tak aby tylko ścięły się na zewnątrz. Boczek wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika , robimy chrupiące chipsy. Na maśle przesmażamy cebulkę, dodajemy śmietanę, odparowujemy. Dodajemy sporą ilość czarnego pieprzu, czosnek niedźwiedzi. Do sosu dodajemy kopytka ze szczawiem. Na kopytka w sosie wykładamy żółtka, gałązki koperku, natkę.
Zupa z ogórka zielonego
Składniki:
300 g zielonego ogórka
100 g sera mascarpone
śmietana 30%
1 cebula
1 limonka
1 pęczek rzodkiewki
1 kalarepka
koperek
Przygotowanie:
Cebulkę przesmażamy na maśle, dodajemy pokrojonego ogórka, sok z limonki, chwilę smażymy i miksujemy na krem. Do zmiksowanego puree ogórkowego dodajemy do właściwej konsystencji bulionu warzywnego, ser mascarpone i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kalarepkę przesmażamy i dodajemy jako dodatek do zupy. Plasterki kalarepki i gałązki kopru do dekoracji.
Duszona młoda kapusta z pomidorami, orzechami
Składniki:
2 młode kapusty
200 g pomidorków cherry
100 g orzechów pini
100 g orzechów laskowych
50 g masło
szczypta cukru
sól
pieprz czarny
ocet balsamiczny
natka pietruszki
koperek
2 pęczki cebuli dymki
300 g sera ricotta
Przygotowanie:
Liście z jednej główki kapusty parzymy jak na gołąbki, drugą kapustę szatkujemy. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy ocet balsamiczny. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na drugiej patelni przesmażamy cebulę dodajemy poszatkowaną kapustę, chwilę smażymy i łączymy z pokrojonymi pomidorkami, orzeszkami posiekanymi oraz skarmelizowanym cukrem z octem balsamicznym. Jeszcze gałązki koperku, natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem. Farsz nakładamy na sparzone liście, zwijamy gołąbki. Układamy w rondlu, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Gołąbki podajemy z orzeszkami podsmażonymi, pomidorkami i serkiem ricotta.
Ciasto kruche z kremem cytrynowym i kiwi
Składniki:
Ciasto:
200 g masła
300 g mąki
80 ml wody
80 g cukru
2 łyżki oleju
Krem:
250 ml mleka
50 g cukru
4 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka i sok z 2 cytryn
10 szt. kiwi
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, kiedy zacznie lekko brązowieć, dodajemy olej, cukier oraz szczyptę soli. Do mąki dodajemy wodę oraz gorące masło. Łyżką najlepiej drewnianą wyrabiamy ciasto kruche, które będzie nam przypominać troszkę ciasto parzone. Ciastem wykładamy blaszkę do tarty i wstawiamy do pieczenia na temp. 190 st. C.
Mleko zagotowujemy z cukrem, żółtka łączymy z mąką ziemniaczaną, sokiem, skórką z cytryny i dodajemy do nich powoli gorące mleko. Płyn ponownie wstawiamy na palnik i zagotowujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i łączymy z powstałym budyniem. Masę wykładamy na podpieczony spód, i wstawiamy jeszcze na kolejne 15 min. do zapieczenia. Po zapieczeniu wierzch dekorujemy cząstkami kiwi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN