Łopatka wieprzowa pieczona w mleku
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej surowej
2 szt. cebuli
2 ząbki czosnku
kolendra mielona
gorczyca mielona
kminek
olej rzepakowy do smażenia
ok. 1 litr mleka
1 kg ziemniaków
300 g pieczarek
natka pietruszki
sól
pieprz
cząber
Przygotowanie:
Łopatkę wieprzową nacieramy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Odstawiamy najlepiej na noc, aby smaki przeszły w głąb mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor mięso z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni i umieszczamy w naczyniu w którym będziemy je piekli. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę, czosnek . Po chwili dodajemy mleko, żeby odeszły od dna wszystkie smaki smażenia mięsa, przelewamy mleko ze wszystkim do naczynia z mięsem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 st. C, ok. godziny, oczywiście pod przykryciem. Po tym czasie mięso przekładamy na drugą stronę i jeszcze pieczemy kolejne 45 min. Po upieczeniu mięso wyjmujemy, sos przecedzamy przez sito, wstawiamy na kuchenkę, aby jeszcze odparował. Kiedy sos będzie już posiadał odpowiednią konsystencję, mięso kroimy w plastry i polewamy sosem. Doskonale smakuje z ziemniakami pieczonymi z cząbrem, kapeluszami pieczarek usmażonych na złoto i dużą ilością natki. Danie gotowe.
Domowe mleko migdałowe
Składniki:
200 g migdałów w łupinie
1 litr wody przegotowanej zimnej
Przygotowanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obieramy z łupiny każdą sztukę i po obraniu zalewamy przegotowaną zimną wodą lub wodą źródlaną. Nigdy nie używamy wody mineralnej. Odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin, najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na całą noc. Po namoczeniu migdały odcedzamy, wrzucamy do malaksera, dodajemy 4 szklanki wody przegotowanej i miksujemy kilka minut. Dobrze zmiksowane przelewamy najlepiej przez lnianą ściereczkę, aby pozbyć się drobnych kruszynek migdała. Mleko przechowujemy w lodówce max. 2 dni.
Mleczne risotto z owocami
Składniki:
200 g ryży arborio
100 g masła
ok. 1 litr mleka migdałowego
laska wanilii
kora cynamonowa
imbir świeży
goździki
100 g cukru
4 szt. jabłek polskich
2 łyżki miodu
żurawina lub porzeczka mrożona
świeża mięta
Przygotowanie:
Mleko gotujemy z cukrem i przyprawami, ryż smażymy na połowie masła. Do przesmażonego ryżu dodajemy przez sitko zagotowane mleko, mieszamy cały czas ryż do momentu aż przyjmie całe mleko i na koniec dodajemy pozostałe masło. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na miodzie. Przesmażone dodajemy do ryżu. Dekorujemy listkami świeżej mięty, możemy również dekorować innymi owocami np. czarną porzeczką, żurawiną.
Kiwi, banan, pomelo z kruszonką owsianą, orzechami pekan i jogurtem
Składniki kruszonki:
120 g płatków owsianych
100 g orzechów pekan
1 łyżka sezamu
80 ml mleka skondensowanego słodkiego
20 g masła
50 g tartego jabłka
50 ml soku jabłkowego
szczypta soli
6 szt. kiwi
2 szt. pomelo
8 szt. bananów
300 ml jogurtu naturalnego gęstego
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło z mlekiem i sokiem, dodajemy tarte jabłko. Mieszamy. Płatki owsiane, sezam, posiekane orzechy pekan oraz szczyptę soli łączymy z powstałym sosem. Wszystko dokładnie mieszamy, wykładamy na pergamin równomiernie, wstawiamy do piekarnika na temp. 150 st. C. Pieczemy ok. 15 min., ponownie raz jeszcze mieszamy i wstawiamy na kolejne 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Owoce filetujemy, układamy na talerzu. Polewamy jogurtem, posypujemy kruszonką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN