Pączki w kuchni. Mniam!

Pączki, faworki i oponki - to dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował Piotr Kucharski. A to wszystko z okazji tłustego czwartku. Zapomnijmy więc dzisiaj o diecie i bierzmy się do jedzenia tych smakowitości! Smacznego! :)

Pączki

Składniki:

125 g letniego mleka

30 g drożdży

75 g cukru

500 g mąki pszennej

70 g rozpuszczonego masła

3 jajka

20 g wódki lub spirytusu

500 g smalcu, do smażenia

200 g dżemu z dzikiej róży

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy jajka, dokładnie wymieszamy. Dodajemy mąkę i alkohol. Mieszamy i lekko rozrabiamy, a następnie dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej do ok. 190º C. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, następnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Dżem przekładamy do szprycy, końcówkę szprycy wbijamy w ciepłe pączki i nadziewamy dżemem.

Serowe oponki

Składniki:

500 g twarogu

500 g mąki pszennej

120 g cukru

2 jajka

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka sody spożywczej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu lub spirytusu

1 litr oleju słonecznikowego, do smażenia lub smalcu

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem oleju do smażenia i mieszamy. Następnie lekko wyrabiamy. Ciasto będzie się kleić do rąk, dlatego należy je lekko posypywać mąką podczas wyrabiania.

Ciasto wałkujemy na obsypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm. Szklanką wycinamy krążki, następnie szklanką o mniejszej średnicy wycinamy mniejsze okręgi w środku. Otrzymane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, następnie osuszamy na papierowych ręcznikach.

Resztę ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i powtarzamy czynność.

Włoskie faworki (Cenci)

Składniki:

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki cukru

2 jajka

około 50 ml rumu

olej/smalec do smażenia

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodajemy lekko roztrzepane jajka i mieszamy. Dodajemy rum i mieszamy ciasto aż będzie tworzyło kulę. Zagniatamy masę aż utworzy się jednolita masa. Ciasto dzielimy na osiem części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąty o wymiarach 15x7,5 cm. Każdy z prostokątów kroimy wzdłuż dłuższego boku na podłużne paski o szerokości 1 cm. I zawiązujemy na pętelkę. W garnku rozgrzewamy olej/smalec do ok. 190º C. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, następnie osuszamy na papierowych ręcznikach i posypujemy drobnym cukrem np. cynamonowym lub cytrynowym.

Cukier cynamonowy

Składniki:

100 g cukru

1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Cukier razem z cynamonem ucieramy w moździerzu aż się połączą, ale nie na puder.

Cukier cytrynowy

Składniki:

100 g cukru

skórka otarta z jednej sparzonej cytryny

Przygotowanie:

Cukier razem ze skórką ucieramy w moździerzu aż się połączą. Jeśli cukier będzie wilgotny, rozsypujemy go na blaszce do pieczenia i lekko przesuszamy w piekarniku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!