Pączki
Składniki:
125 g letniego mleka
30 g drożdży
75 g cukru
500 g mąki pszennej
70 g rozpuszczonego masła
3 jajka
20 g wódki lub spirytusu
500 g smalcu, do smażenia
200 g dżemu z dzikiej róży
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy jajka, dokładnie wymieszamy. Dodajemy mąkę i alkohol. Mieszamy i lekko rozrabiamy, a następnie dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej do ok. 190º C. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, następnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Dżem przekładamy do szprycy, końcówkę szprycy wbijamy w ciepłe pączki i nadziewamy dżemem.
Serowe oponki
Składniki:
500 g twarogu
500 g mąki pszennej
120 g cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody spożywczej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu lub spirytusu
1 litr oleju słonecznikowego, do smażenia lub smalcu
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem oleju do smażenia i mieszamy. Następnie lekko wyrabiamy. Ciasto będzie się kleić do rąk, dlatego należy je lekko posypywać mąką podczas wyrabiania.
Ciasto wałkujemy na obsypanej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm. Szklanką wycinamy krążki, następnie szklanką o mniejszej średnicy wycinamy mniejsze okręgi w środku. Otrzymane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, następnie osuszamy na papierowych ręcznikach.
Resztę ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i powtarzamy czynność.
Włoskie faworki (Cenci)
Składniki:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki cukru
2 jajka
około 50 ml rumu
olej/smalec do smażenia
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodajemy lekko roztrzepane jajka i mieszamy. Dodajemy rum i mieszamy ciasto aż będzie tworzyło kulę. Zagniatamy masę aż utworzy się jednolita masa. Ciasto dzielimy na osiem części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąty o wymiarach 15x7,5 cm. Każdy z prostokątów kroimy wzdłuż dłuższego boku na podłużne paski o szerokości 1 cm. I zawiązujemy na pętelkę. W garnku rozgrzewamy olej/smalec do ok. 190º C. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, następnie osuszamy na papierowych ręcznikach i posypujemy drobnym cukrem np. cynamonowym lub cytrynowym.
Cukier cynamonowy
Składniki:
100 g cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Cukier razem z cynamonem ucieramy w moździerzu aż się połączą, ale nie na puder.
Cukier cytrynowy
Składniki:
100 g cukru
skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
Przygotowanie:
Cukier razem ze skórką ucieramy w moździerzu aż się połączą. Jeśli cukier będzie wilgotny, rozsypujemy go na blaszce do pieczenia i lekko przesuszamy w piekarniku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN