Guacamole i tapenada, czyli pasty w kuchni

Jak powiedziała Dorota Wellman, czasami w pastach kupionych w sklepach czai się zło. Remedium na nie są pasty domowe. I właśnie takie pasty przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal. Na stole pojawiły się m.in.: pasta z czerwonej fasoli, pasta z makreli wędzonej, pora i fenkuła, pasta jajeczna, pasta z fety z granatem.

Bajgle nowojorskie

Składniki:

500 gram mąki pszennej typu 400

250 ml wody ciepłej

1 saszetka drożdży sypkich

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli drobnej

Pasta Tzatziki

Składniki:

jogurt grecki

feta

pieprz

sól

1 ząbek czosnku drobno posiekany, roztarty

starty lub drobno posiekany ogórek bez pestek

Pasta z fety z granatem

Składniki:

jogurt grecki

feta

tymianek

miód

granat

czosnek

pieprz

sól

Twaróg z miodem i lawendą

Składniki:

twaróg

śmietana

miód

lawenda lub tymiankiem

masło

Pasta jajeczna

Składniki:

jajko

szczypior

trybula

dymka

Pasta z makreli wędzonej, pora i fenkuła

Składniki:

por

fenkuł

makrela wędzona

masło klarowane

Pasta z czerwonej fasoli

Składniki:

fasola czerwona

pomidory suszone

szczypior

natka

Pasta z zielonego groszku z miętą

Składniki:

zielony groszek

cebula

szczypior

mięta

masło

oliwa

Tapenada

Składniki:

czarne oliwki

czosnek

oliwa

chilli

mięta, oregano, skórka z limonki

Guacamole

Składniki:

awokado

pomidory

limonki

czerwona cebula

kolendra lub mięta - garść

chili

Humus

Składniki:

cieciorka

czosnek

oliwa

tahini

kumin

cytryna

Bruscetta

Składniki:

pomidory

oliwa

sól

zioła: rozmaryn, mięta, tymianek, natka pietruszki

rukola

parmezan

Smalec

Składniki:

gęsi smalec

kacze udo lub inne mięso

cebula

majeranek, tymianek

Czekolada z bananami i serem pleśniowym

Składniki:

czekolada

masło

banany

ser pleśniowy

czosnek

Dżem ze śliwek z wanilią

Składniki:

śliwki

wanilia

cukier

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!