Natalia Szroeder gotuje

Kulinarne popisy na bazie warzyw zaprezentowali nam dziś, w Dzień Dobry TVN, Natalia Szroeder i Andrzej Polan. Na co macie największą ochotę?

Roszponka z pikantną ricottą i śliwkami z pieca

Składniki:

Śliwki bez pestek Hortex – 1 opak.

300 g sera ricotta

roszponka

4 łyżki miodu

pieczywo żytnie z ziarnem

świeży tymianek

świeżo mielony pieprz czarny

Przygotowanie:  Śliwki wysyp na papier pergaminowy, polej miodem i wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC. Ricottę wymieszaj z listkami świeżego tymianku, szczyptą soli i pieprzem. Roszponkę podawaj z porcją doprawionej ricotty, gorącymi śliwkami i grzanką z pieczywa żytniego.

Tarta szczawiowa z kawałkami łososia

Składniki:

Zupa szczawiowa Hortex – 2 opak.

150 g łososia wędzonego

400 g mąki

200 g masła

4 żółtka

1 łyżka masła do smażenia

2 łyżki śmietany 18%

500 ml śmietany 36%

6 jajek

koperek

sól

świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtek i śmietany oraz szczypty soli przygotuj ciasto, wyłóż je na blachę i wstaw do zapieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC mniej więcej na 15 minut. Następnie do przesmażonych na maśle warzyw z zupy szczawiowej dodaj zmiksowane jajka ze śmietaną, wszystko dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz wrzuć koperek. Na podpieczone ciasto nanieś tak przygotowaną masę i włóż do niej kawałki łososia wędzonego. Całość wstaw ponownie do piekarnika i zapiecz na kolor złoty.

Kolorowe lasagne warzywne

Składniki:

1 makaron typu lasagne

4 kulki sera mozzarella w zalewie

2 l mleka

150 g sera dojrzewającego typu bursztyn

200 g mąki

200 g masła

400 ml passaty pomidorowej

sok z cytryny

olej rzepakowy do smażenia

świeża bazylia

oregano sól, świeżo mielony czarny pieprz

gałka muszkatołowa, biały pieprz

Przygotowanie:

Z masła i mąki przygotuj zasmażkę i zmieszaj ją z gorącym mlekiem, tak by powstał sos kremowy. Całość dopraw gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. W rondlu o szerokim dnie przesmaż na oleju rzepakowym leczo wraz pomidorami z puszki, świeżą bazylią i oregano. Dodaj sól i świeżo mielony czarny pieprz. Do naczynia do zapiekania wlej niedużą ilość sosu beszamelowego, wrzuć makaron i polej sosem warzywnym. Następnie znowu dodaj sos beszamelowy, plastry sera mozzarella i ser tarty. Czynność tę powtórz cztery razy, zachowując kolejność (makaron serowy, sos warzywny, sos beszamel, ser mozzarella i ser tarty). Tak przygotowaną lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC na 20 minut.

Omlet chrzanowy z zielonym groszkiem

Składniki:

Groszek zielony Hortex – 1 opak.

6 jajek

4 pomidory

1 czerwona cebula

1 łyżka tartego chrzanu

2 łyżki śmietany 36%

masło do smażenia

świeża bazylia

koperek

pieprz czarny mielony, sól

Przygotowanie:

Jajka roztrzep ze śmietaną, chrzanem, pieprzem i solą i wylej na rozgrzaną patelnię z masłem. Na drugiej patelni przesmaż na maśle cebulę, dodaj groszek zielony, pieprz, sól, świeżą bazylię i na koniec pomidory pokrojone w drobną kostkę wielkości ziaren groszku. Całość lekko wymieszaj z 2-3 łyżkami wody. Warzywa podawaj na omlecie jajecznym lub wyłóż warzywa do głębokiego talerza, a na wierzch połóż paski usmażonego omleta.

Pieczone warzywa wiosenne w cząbrze z kurczakiem i sosem szpinakowym

Składniki:

Bukiet jarzyn wiosennych Hortex – 2 opak.

Szpinak w sosie śmietanowym Hortex – 1 opak.

4 piersi kurczaka

500 g masło

4 łyżki miodu

cząber, sól, świeżo mielony pieprz

świeży tymianek, gałka muszkatołowa

sok z cytryny

Przygotowanie: Piersi kurczaka obłóż tymiankiem, spraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem i odstaw na noc, żeby się zamarynowały. Rano wyjmij kurczaka z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i gotuj w rozpuszczonym maśle na wolnym ogniu aż do miękkości. Tymczasem bukiet jarzyn wiosennych wysyp na papier pergaminowy, oprósz solą oraz pieprzem i polej miodem. Dodaj cząber i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150ºC mniej więcej na 20 minut (warzywa powinny się delikatnie zezłocić). Szpinak w sosie śmietanowym podgrzej, zmiksuj w blenderze na sos i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Upieczone warzywa wyłóż na talerz, a na nich ułóż kurczaka pokrojonego w plastry. Na koniec polej potrawę sosem szpinakowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobryu TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości