Sernik z islandzkiego serka kremowego z galaretką kawową na cieście z wafelków
Składniki:
Blaszka 18 cm
Na spód 5 wafelków
Masa sernikowa
Biszkopt z 2 jajek
Szklanka maki,
Szklanka cukru
250 ml śmietanki 36%
150 g cukru pudru
Laska wanilii
Kawa
1,5 łyżeczki agaru
Serek Skyr ma wersję naturalną i waniliową.
Skyr to taki polski serek homogenizowany.
Sposób wykonania:
Żółtka ubijamy z cukrem dodajemy mąkę i ubite białka. 250 ml śmietanki 36% ubijamy z 150 g cukru pudru i wnętrzem laski wanilii. Łączymy z 250 g serka skyr. Dodajemy 2 łyżeczki agaru zagotowanego w 100 ml wody. Lekko ostudzone odstawiamy do stężenia.
Galaretka kawowa:
250 ml mocnej kawy dosłodzonej według uznania zagotować z 1,5 łyżeczką agaru
Przygotowanie:
Wafelek zamaczamy w podstawowym cieście na biszkopt i pieczemy na złoto. Masa sernikowa to islandzki serek skyr i ubita śmietana 36, w proporcji 1:1 i w zależności od formy (na moją formę użyłam 250g serka i tyle samo śmietanki przed ubiciem), ok 150 g cukru pudru, wanilia. Do tężenia masy użyłam agar. Galaretka kawowa tj. kawa posłodzona zagotowana z agarem. Agar to jest środek żelujący pochodzenia roślinnego do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Bardzo szybko tężeje.
Pstrąg z migdałami i surówką z selera
Składniki:
2 wypatroszone pstrągi
Garść migdałów bez skórki
2 łyżki masła
Sól, pieprz
3 duże ziemniaki
Garść płatków migdałowych
Łyżka mąki
1 cytryna
Surówka:
1 mały seler
1 jabłko
Garść rodzynek
2 łyżki śmietany
Sok z cytryny
1 łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
Masło wymieszaj z siekanymi migdałami, solą, pieprzem. Pstrągi obsyp sola i pieprzem, oprósz mąką, do środka włóż kilka plasterków cytryny, smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Tuż przed podaniem wyciągnij z brzucha ryby cytryny i napełnij go masłem migdałowym, posyp tez podprażonymi płatkami migdałowymi.
Aby przygotować surówkę, selera i jabłko obierz, zetrzyj na tarce, wymieszaj, dodaj sok z cytryny, rodzynki, śmietanę i brązowy cukier.
Kotleciki jagnięce i ziemniaki z pietruszką
Składniki:
8 kotlecików jagnięcych
Świeży rozmaryn
3 duże ziemniaki
3 Ząbki czosnku
Natka pietruszki
Natka mięty
3 łyżki masła
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Masło wymieszaj z miętą i natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Ziemniaki wyszoruj, owiń w folie aluminiową, piecz około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Kotleciki zamarynuj w posiekanym czosnku, rozmarynie i oliwie z oliwek. Smaż na patelni grillowej około 2 -3 minut z każdej strony. Jagnięcinę podawaj z ziemniakami i masłem pietruszkowo- miętowym.
Naleśniki z cynamonem i jagodami
Składniki:
500g mąki pszennej
250ml mleka
250ml wody
2 jaja
Szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
2 łyżki cukru
500g białego sera
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu
500g jagód
Przygotowanie:
Wymieszaj jajka z mąką, solą i cukrem, stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji dodaj masło, smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony. Miód wymieszaj z serem i cynamonem. Usmażone naleśniki podawaj z serem i jagodami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN