Huczna feta w kuchni. Makaron i mascarpone

Campo di Fiori, Giordano Bruno, Antonio Vivaldi, Federico Fellini, huczne fety i ... pizza oraz makarony. W kuchni Dzień Dobry TVN Maria i Jakub Pasek, którzy prowadzą wspólnie bloga rodzicielskiego, przygotowali: makaron z brokułami w sosie śmietanowym z kurczakiem, makaron z domowym pesto, włoską sałatkę makaronową z mozzarellą i suszonymi pomidorami, włoską sałatkę z kiełkami oraz deser mascarpone z dodatkiem amaretto. Zahaczyli też o Hiszpanię:)

Makaron z brokułami w sosie śmietanowo z kurczakiem

Składniki:

1 brokuł

Makaron (najlepiej rurki lub kokardki)

1 śmietana 18%, ale może też być 12%

Pół opakowania serka topionego śmietankowego

Musztarda (jakakolwiek, byleby nie stołowa)

Czosnek (wedle uznania)

Ser żółty do posypania

1 duży ładny filet z piersi kurczaka

Serek marcarpone

Przygotowanie:

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, tak aby się nie rozgotował. W tym samym czasie wstawiamy wodę na makaron. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem oliwy lub oleju.

Sos:

Na patelni podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę mieszamy z musztardą. Na ostygniętą oliwę wylewamy śmietanę - ostrożnie, żeby się nie zważyła, następnie serek topiony. Do tego ugotowane i ostygnięte brokuły. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Do całości dodajemy usmażony filet z kurczaka.

Na talerzach posypujemy startym serem żółtym.

Makaron z domowym pesto

Składniki:

krzaczek świeżej bazylii, pietruszki lub rukoli

1 ząbek czosnku

ok. 1/3 szklanka orzeszków piniowych lub włoskich

30 g sera parmezan

70-90 ml oliwy

sól morska

ok. 300 g makaronu

Przygotowanie:

Zaczynam od pesto. Możecie utrzeć wszystko w moździerzu albo szybciej wrzucić wszystkie składniki do wysokiego naczynia i utrzeć blenderem. Polecam wysokie naczynie, by nie pryskał olej! Orzechy przed dodaniem prażę na patelni a ser ścieram na tarce. Makaron gotuję al dente, przekładam do miski, zalewam pesto i mieszam. Podaję na talerz posypany jeszcze orzeszkami piniowymi.

Włoska sałatka makaronowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Składniki:

makaron świderki lub rurki - 200gramów

Sos sałatkowy włoski Knorr - 1opakowanie

pomidory suszone z kaparami i oliwkami w oliwie - 200 gramów

mini mozzarella w kulkach - 1opakowanie

świeża bazylia listki - 8 sztuk

Przygotowanie:

Makaron ugotuj a następnie odcedź. Gdy lekko przestygnie, przełóż do miski i wymieszaj z 3 łyżkami oliwy ze słoiczka z pomidorami. Zawartość opakowania wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz z 3 łyżkami oliwy ze słoiczka.

Pomidory oraz listki bazylii pokrój w cienkie paski. Razem z całymi oliwkami i kaparami dodaj do makaronu. Przygotowany sos dodaj do makaronu. Kulki mozzarelli odcedź, przekrój na pół i również dodaj do miski z makaronem. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki i podawaj.

Włoska sałatka z kiełkami

Składniki:

Rucola

Kiełki

Pieprz

Cytryna

ser feta

roszponka

świeża mięta

pestki granatu

truskawki, maliny, borówki

prażone pestki dyni lub słonecznika

Przygotowanie:

Na talerzu ułożyć delikatnie sałaty – na zasadzie mix-u. W sposób uporządkowany porozkładać ser feta oraz owoce. Polać na chwilkę przed podaniem sosem kremowym balsamico.

Deser mascarpone z dodatkiem amaretto

Składniki:

250 g serka mascarpone

100 g cukru

150 g śmietany 30%/ lub 2 żółtka /

2 łyżki likieru Amaretto

50-100 g ciasteczek amaretto

4 łyżeczki mielonych migdałów

czekolada gorzka w płynie do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasteczka amaretto pokruszyć/zostawić kilka do ozdoby/i wymieszać z migdałami. Ubić na sztywno śmietanę. Mascarpone ubić z cukrem na puszystą masę i delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Jeśli ktoś woli może zastąpić śmietanę ubitymi żółtkami, a w wersji odchudzonej jogurtem. Przygotować szklaneczki, do których nakładać warstwami pokruszone ciastka i krem. Każdą warstwę ciastek skropić delikatnie winem Marsala lub likierem amaretto. Można również dodać odrobinę alkoholu do kremu. Na wierzchu każdego deseru ułożyć po kilka całych herbatników i udekorować płynną/zimną/czekoladą.

Deser z białą czekoladą, mascarpone i owocami

Składniki:

200 g białej czekolady

250 g mascarpone

180 g creme fraiche

otarta skórka z cytryny i / lub pomarańczy

świeże owoce ( np. maliny, truskawki, jagody, borówki)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić (można dodać odrobinę śmietany by czekolada się nie zawrzała). Mascarpone wymieszać ze śmietaną, dodać lekko przestudzoną czekoladę, nieco otartej skórki z pomarańczy i / lub cytryny do smaku i ponownie dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki by dobrze masę schłodzić.

Umyte i osuszone owoce rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Można przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek z malin (można też lekko dosłodzić, u mnie jednak nie było to konieczne ze względu na sporą ilość białej czekolady w masie serowej ;) ). Dodać nieco otartej skórki z cytryny i pomarańczy, wymieszać, schłodzić.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości