Materiał promocyjny

Trzy razy pełne ziarno!

Katarzyna Nowakowska, blogerka kulinarna, w kuchni Dzień Dobry TVN, postawiła na pełne ziarno - chlebek bananowy z mąką pełnoziarnistą, sałatkę z pełnoziarnistym makaronem oraz krakersy z mąki 3 ziarna. A Wy, jakie macie pomysły na potrawy z uwzględnieniem produktów pełnoziarnistych?

Chlebek bananowy z mąką pełnoziarnistą

Składniki:

3 duże banany

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

0,5 szklanki cukru brązowego

75g masła

1 jajko

1 cukier waniliowy

łyżeczka sody

szczypta soli

Przygotowanie:

Banany zgnieść widelcem, albo rękami. Dodać do nich cukier brązowy, cukier waniliowy, masło, jajko - dokładnie wymieszać składniki. Po tym, wsypać do bananów mąkę, już wcześniej wymieszaną z sodą i solą. Mieszać, aby powstała w miarę gładka masa. Wlać do formy posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w 180 stopniach 60 minut.

Tarta na pełnoziarnistym spodzie

Składniki:

3/4 paczki mrożonego szpinaku

pół kartonika fety

duży pomidor

ząbek czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

łyżka soku z cytryny

100g śmietanki 30%

2 jajka

Ciasto:

1 - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

jajko

1/3 kostki masła

szczypta soli

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem

Składniki (porcja na 3 osoby):

200 g pełnoziarnistego (świderki, rurki lub kokardki) makaronu

garść liści bazylii

garść posiekanych orzechów włoskich

kilka posiekanych pomidorów suszonych w zalewie

łyżka oleju czosnkowego

łyżeczka oliwy peperoncino

sól i pieprz do smaku

Sos czosnkowy do sałatki:

mały jogurt naturalny

2 ząbki czosnku

łyżeczka musztardy

łyżeczka majonezu

sól ziołowa

Po ugotowaniu oraz ostudzeniu makaronu, mieszamy wszystkie składniki.

Krakersy z mąki 3 ziarna

Składniki:

szklanka mąki pełnoziarnistej 3 ziarna

łyżeczka cukru

3 łyżki masła

szklanka śmietanki kremówki

białko

sól morska

Pasta do krakersów:

puszka tuńczyka w sosie własnym

serek śmietankowy do smarowania pieczywa

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, masło i kremówkę połączyć i zagnieść. Ciasto włożyć na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Posmarować białkiem, posypać solą i piec do zrumienienia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak wybrać idealną zabudowę kuchenną?
Materiał promocyjny

Jak wybrać idealną zabudowę kuchenną?