Chlebek bananowy z mąką pełnoziarnistą
Składniki:
3 duże banany
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0,5 szklanki cukru brązowego
75g masła
1 jajko
1 cukier waniliowy
łyżeczka sody
szczypta soli
Przygotowanie:
Banany zgnieść widelcem, albo rękami. Dodać do nich cukier brązowy, cukier waniliowy, masło, jajko - dokładnie wymieszać składniki. Po tym, wsypać do bananów mąkę, już wcześniej wymieszaną z sodą i solą. Mieszać, aby powstała w miarę gładka masa. Wlać do formy posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w 180 stopniach 60 minut.
Tarta na pełnoziarnistym spodzie
Składniki:
3/4 paczki mrożonego szpinaku
pół kartonika fety
duży pomidor
ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka soku z cytryny
100g śmietanki 30%
2 jajka
Ciasto:
1 - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
jajko
1/3 kostki masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Mieszamy regularnie, aby się odmroził. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidory. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.
Sałatka z pełnoziarnistym makaronem
Składniki (porcja na 3 osoby):
200 g pełnoziarnistego (świderki, rurki lub kokardki) makaronu
garść liści bazylii
garść posiekanych orzechów włoskich
kilka posiekanych pomidorów suszonych w zalewie
łyżka oleju czosnkowego
łyżeczka oliwy peperoncino
sól i pieprz do smaku
Sos czosnkowy do sałatki:
mały jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
łyżeczka musztardy
łyżeczka majonezu
sól ziołowa
Po ugotowaniu oraz ostudzeniu makaronu, mieszamy wszystkie składniki.
Krakersy z mąki 3 ziarna
Składniki:
szklanka mąki pełnoziarnistej 3 ziarna
łyżeczka cukru
3 łyżki masła
szklanka śmietanki kremówki
białko
sól morska
Pasta do krakersów:
puszka tuńczyka w sosie własnym
serek śmietankowy do smarowania pieczywa
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, masło i kremówkę połączyć i zagnieść. Ciasto włożyć na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Posmarować białkiem, posypać solą i piec do zrumienienia.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN