Kruche róże karnawałowe
Składniki:
200 g mąki tortowej
200 g mąki krupczatki
200 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
laska wanilii
szczypta cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
+
konfitura malinowa
konfitura z pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy, lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce. Po godzinie ciasto wałkujemy, wycinamy mniejsze i większe kółka, a ich brzegi nacinamy. Mniejsze kółka kładziemy na środkach większych, dociskamy, aby zlepić dwie warstwy, na środek nakładamy łyżeczkę wybranej konfitury, brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajem, pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180 st. C.
Beziki z kremem czekoladowym
Składniki:
Beza:
4 białka
220 g cukru
Krem:
300 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze z papierem do pieczenia formujemy malutkie beziki. Pieczemy je ok. godziny w temperaturze 140 st. C. Studzimy w otwartym piekarniku. Aby przygotować krem, podgrzewamy śmietankę, wrzucamy do niej drobno posiekaną czekoladę, mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Krem lekko studzimy. Na wysuszone beziki nakładamy niewielką ilość kremu. Najlepiej smakują z kawą.
Rożki z serem i konfiturą z róży
Składniki:
250 g mąki
250 g masła
100 g kwaśnej śmietany
100 g zmielonego białego sera
50 g cukru pudru
2 jajka
+ konfitura z róży
Przygotowanie:
Składniki ciasta mieszamy, lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce. Po ok. godzinie ciasto wałkujemy, kroimy w kwadraty, na środku każdego z nich kładziemy łyżkę konfitury, brzegi ciasta lepimy i smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 190 st. C.
Banany w kokosowym cieście
Składniki:
4 banany
wiórki kokosowe
olej do smażenia
Ciasto:
250 ml mleka
200 g maki
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
Przygotowanie:
Składniki ciasta mieszamy i odkładamy na pół godziny. Banany kroimy na mniejsze części, kawałki bananów maczamy w cieście, obsypujemy wiórkami kokosu i smażymy na złoty kolor. Podajemy na przykład z sosem czekoladowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN