Kuchnia pełna tart

W kuchni Dzień Dobry TVN Maciek Szaciłło przygotował przepyszne tarty na słodko i na słono: tartę z tofu, czarnymi oliwkami i papryką, surową tartę czekoladową, tartę orkiszową i tartę z babaganoush. Życzymy smacznego!

Bezglutenowa tarta z tofu, czarnymi oliwkami i papryką

Spód:

1/3 szklanki czerwonej soczewicy

1/3 szklanki kaszy jaglanej

2/3 szklanki mąki jaglanej (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)

łyżeczka soli

czubata łyżeczka curry w proszku

4 łyżki oliwy z oliwek

Masa:

2 łyżki oliwy z oliwek

czerwona papryka pokrojona w paski

pół szklanki czarnych oliwek przekrojonych na pół

kostka tofu

pół szklanki śmietanki 30%

łyżeczka oregano

sól do smaku

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę i kaszę gotujemy razem, aż będą rozgotowane. Uważamy, aby nie dodać za dużej ilości wody. Po ugotowaniu przekładamy do miski, chwilę studzimy i dosypujemy mąkę jaglaną, sól, curry i wlewamy oliwę. Masę wykładamy na posmarowaną olejem formę do tarty i formujemy spód. Pieczemy w temperaturze 200 st. C z termoobiegiem około 15-20 min.

Masa: Paprykę dusimy na oliwie z oliwek około 5 min. Dodajemy czarne oliwki i rozkruszone tofu, śmietankę, oregano oraz sól z pieprzem do smaku.

Masę wykładamy na podpieczoną tartę. Pieczemy jeszcze około 15 min.

Surowa tarta czekoladowa

Spód:

200 g pestek słonecznika

200 g rodzynek

szczypta soli

Masa:

4 banany

szklanka daktyli (najlepiej organiczne)

pół szklanki kakao

szczypta soli

płatki migdałów

Przygotowanie:

Pestki słonecznika mielimy w robocie kuchennym tak aby powstał granulat. Dodajemy rodzynki i kontynuujemy mielenie, aż uzyskamy kleistą kruszonkę. Formę do tarty smarujemy olejem i wykładamy masą formując spód tarty.

Masa: wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Na spód tarty wykładamy masę, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów.

Tarta orkiszowa

Spód:

1,5 szklanki mąki orkiszowej

100 g masła

2 łyżki śmietany

2 szczypty soli

Masa:

pół szklanki czerwonej soczewicy

łyżka masła

1/2 łyżeczki tymianku

łyżka koncentratu pomidorowego

sól do smaku

pieprz do smaku

łyżka oliwy

pół brokuła podzielonego na małe różyczki

Przygotowanie:

Mąkę orkiszową ucieramy z masłem. Dodajemy śmietanę i sól. Całość zagniatamy aż uzyskamy kulę ciasta (jeśli śmietany jest za mało dodajemy jeszcze trochę). Ciasta nie wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 min. do lodówki.

Masa: czerwoną soczewicę gotujemy z wodą aż stanie się miękka i rozpadnie się (około 20 min.). Dodajemy tymianek, masło, koncentrat, sól i pieprz do smaku. Różyczki brokuła dusimy pod pokrywką z odrobiną wody i łyżką oliwy, około 5-7 min. Wykładamy formę ciastem. Pieczemy około 15 min. w 200 st. C z termoobiegiem. Wykładamy masę z soczewicy na podpieczony spód i układamy na niej brokuły. Zapiekamy około 20 min. Podajemy posypane świeżo mielonym, czarnym pieprzem.

Tarta z babaganoush i czarną soczewicą

Spód:

200 g pestek słonecznika

100 g suszonych pomidorów

Masa:

2 bakłażany

3 łyżki pasty tahini

4 łyżki oliwy

sok z połowy cytryny

sól do smaku

pieprz do smaku

poszatkowany pęczek natki pietruszki

pół szklanki ugotowanej, czarnej soczewicy

łyżka oliwy

Przygotowanie:

Pestki mielimy w robocie kuchennym do uzyskania granulatu. Dodajemy pokrojone, suszone pomidory i mielimy dalej aż uzyskamy kleistą kruszonkę. Smarujemy formę do tarty olejem i wykładamy spód kruszonką.

Masa: bakłażany nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C na około 30 min. Bakłażan powinien być miękki i lekko przypalony. Na sitko wyciągamy miąższ bakłażana i odsączamy go z płynu. Miąższ miksujemy z pozostałymi składnikami (oprócz natki pietruszki i soczewicy). Dodajemy natkę i masę wykładamy równomiernie na spód. Wierzch posypujemy ugotowaną czarną soczewicą zmieszaną z oliwą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości