Sweet jaglanka
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
szklanka mleka migdałowego
pół łyżki oleju kokosowego
duże jabłko lub dwa
6 migdałów (rozgniecionych)
łyżka nasion chia
łyżka tahiny
szczypta rodzynek
2 suszone śliwki
cynamon
kardamon
kilka kropli limonki + utarta skórka
Przygotowanie:
Odmierzoną kaszę jaglaną wsypać na gęste sito i przelać dwa razy wrzątkiem. Następnie wsypać do garnka z roztopionym olejem kokosowym i podprażyć chwilę. Dodać dwa kawałki świeżego imbiru i zalać wodą w proporcji 1 do 2. Po około 10 minutach dodać rozgniecione orzechy i migdały, chia, śliwki, łyżkę tahini, pokrojone jabłko, szczyptę cynamonu i mleko – po chwili szczyptę kardamonu. Po 1-2 minutach dolać maleńką szczyptę różowej soli, a po następnej minucie kilka kropli limonki i utartą skórkę z połowy owocu. Kasza będzie gotowa, kiedy wchłonie wodę.
Winny pęczak z limonką i majerankiem
Składniki:
pęczak (szklanka)
1/2 szklanki białego, półsłodkiego wina
olej kokosowy (łyżeczka)
czarny pieprz – 1/4 łyżeczki
2 ząbki czosnku
lubczyk (łyżeczka)
świeży imbir (około 3 cm)
garść świeżego majeranku
asafetyda (spora szczypta)
olej sezamowy – łyżka lub masło klarowane
sezam (czarny i biały) – łyżka
utarta skórka z jednej limonki
szczypta różowej soli
szczypta kozieradki
Przygotowanie: Kaszę opłukać dokładnie na sicie. Do garnka dodać olej kokosowy i prażyć przez chwilę. Następnie dorzucić pieprz, dolać półtorej szklanki wody i pół szklanki wina. Gotować, aż kasza wchłonie wodę, przykryć i odstawić. Na patelni podsmażyć imbir, czosnek, lubczyk, asafetydę i sól. Odstawić patelnię z ognia, dołożyć utartą skórkę limonki i dodać do ugotowanej kaszy. Jeszcze tylko łyżka oleju, sezam, garść pokrojonego i bosko pachnącego majeranku.
Cieciorka pomarańczowa z kolendrą i chili
Składniki:
kubek ugotowanej cieciorki
czosnek (2 nieduże ząbki lub 1 duży)
1 średnia czerwona cebula
szczypta mielonego kuminu
mała szczypta czarnego pieprzu
asofetida (szczypta)
szczypta suszonych owoców kolendry
tymianek suszony
kawałek pokrojonej papryczki chili (żółtej)
szczypta różowej soli
1 pomarańcza
szczypta kozieradki
1/4 łyżeczki oleju kokosowego
solidna garść świeżej kolendry
sos:
2 łyżki oleju sezamowego lub masła klarowanego
łyżeczka miodu lub dla wegan cukru muscovado lub świeże liście stewii
łyżka dobrego sosu sojowego Tamari (z żywymi kulturami bakterii)
Przygotowanie: Czosnek, cebulę pokroić i podsmażyć na suchej patelni, bez przerwy mieszając. W kolejności dodać: kumin, pieprz, suszoną kolendrę, asofetidę, tymianek, papryczkę i szczyptę różowej soli. Po kilku minutach dodać nieduży kawałek pokrojonej, umytej porządnie ekologicznej pomarańczy ze skórką i podsmażyć. Następnie, bezpośrednio na patelnię, wycisnąć sok z pozostałej jej części. Dodać szczyptę kozieradki, olej kokosowy i poszatkowaną świeżą kolendrę. Wymieszać, dorzucić cieciorkę, zdjąć z ognia, doprawić przygotowanym wcześniej sosem (to po prostu wymieszane energicznie w kubku składniki podane powyżej) i podać.
Bosko czekoladowy krem ze słonym masłem migdałowym
Składniki:
2 szczypty różowej soli
kilka kropli pomarańczy lub limonki
10 łyżek 100% pyłu kakaowego bez dodatków
18 suszonych daktyli, najlepiej jeszcze wilgotnych
1/2 szklanki mleka migdałowego
około 200 gramów masła migdałowego ekologicznego bez dodatków
czubata łyżka oleju kokosowego (ekologiczny, pachnący kokosem)
szczypta cynamonu
kubek rozgniecionych i podprażonych na patelni migdałów bez skórki
Przygotowanie: Daktyle wydrylować, wrzucić do wyższego pojemnika i zalać mlekiem. Zostawić na około 1h. Migdały zgniecione w moździerzu, bez skórki, podprażyć chwilę na patelni. Do wysokiego naczynia dodać sól, kilka kropli świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, pył kakaowy, masło kokosowe i migdałowe, cynamon. Wszystko razem zmiksować blenderem. Na koniec dodać pokruszone migdały i wymieszać łyżką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN