Edyta Herbuś od niedawna jest wegetarianką. Mniej więcej rok temu podjęła decyzje o rezygnacji z jedzenia mięsa. Dziś w Dzień Dobry TVN u boku Roberta Sowy przygotowała dla nas kilka ciekawych, bezmięsnych propozycji.
W kuchni DDTVN gościliśmy Annę Stoici-Nieprzecką, uczestniczkę "Gotuj o Wszystko", która niestety tuż przed finałem musiała pożegnać się z programem. Ania - z pochodzenia Greczynka - przygotowała typowe, greckie potrawy na święta. Smacznego!
Przed świętami Bożego Narodzenia jest zawsze dużo zamieszania. Dorosłym, miedzy pracą, zakupami, gotowaniem i sprzątaniem, trudno jest znaleźć czas dla dzieci. Rodzice większość czasu spędzają w kuchni, a to jest dobre miejsce, żeby zorganizować czas dzieciom. Dorota Zawadzka przedstawia kilka pomysłów na kolorowe świąteczne kanapki.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, zwyciężczyni konkursu "Gotuj o wszystko" razem ze swoją siostrą Agatą przygotowały dla nas kilka ciekawych propozycji kulinarnych na Wigilię.
Sok warzywny z imbirem, energetyczny sok z selera, sałatka ziołowa z sezamem lub kolorowa sałatka wielowarzywna to tylko niektóre z propozycji Beaty Kartowicz, które pozwolą oczyścić organizm po świątecznym obżarstwie.
Joseph "Józek" Seeletso do sylwestrowego szampana proponuje: roladki z cukinii i fety, steki z piersi kurczaka z pieczoną papryką, smażone banany oprószone kakao i żeberka wieprzowe z pikantną glazurą pomarańczową. Smacznego!
Dzisiaj Ania Starmach wraz ze swoim chłopakiem Maćkiem przyrządzali w Dzień Dobry TVN specjały na sylwestrowy wieczór. Użyli do tego składników, które w wielu krajach uważane są za szczęśliwe i obowiązkowo należy je spożyć w ostatnią noc roku.
Dziś w kuchni dania inspirowane potrawami japońskimi, które podaje się tradycyjnie przez pierwsze trzy dni Nowego Roku. Ten czas Japończycy spędzają z bliskimi. Na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy.
Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak proponują potrawy z polskiej jagnięciny. Dlaczego to zdrowe, delikatne i popularne na świecie mięso nie jest doceniane w Polsce?
Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji "Gotuj o wszystko" upiekł w kuchni Dzień Dobry TVN bułki z ziarnami, a także przygotował dodatki do pieczywa: bryndzę z orzechami laskowymi, pastę z suszonych pomidorów i pastę z tuńczyka.
Robert Rowński przyznaje, że pochodzi z niezwykle silnie emocjonalnie związanej ze sobą rodziny. Od pokoleń rodzina wspólnie prowadzi interesy. Kiedy Robert był małym chłopcem wraz z babcią i rodzicami prowadził sklepy z nadmorskimi pamiątkami. Dziś razem z siostrą Wiolettą i babcią Zinajdą przygotowali dla nas kilka ciekawych potraw.
Dzień Babci to wyjątkowy moment, w którym świętujemy obecność niezastąpionych, kochanych babć. Z tej okazji, Anna Starmach przygotowała potrawy, które chyba wszystkim kojarzą się z pyszną babciną kuchnią.
Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji programu "Gotuj o wszystko", podpowiada, co zrobić, by chleb miał chrupiącą skórkę. W kuchni DDTVN przygotował pożywny obiad z warzyw.
Mancewiczowie, czyli rodzina, z której wywodzi się aktualna Miss Polonia 2010, to niezwykle otwarta i sympatyczna rodzina. Tuż po stanie wojennym dziadkowie Rozalii wyemigrowali do Australii, a następnie ściągnęli tam całą rodzinę. Dziś mieliśmy okazję gościć ich w kuchni Dzień Dobry TVN.
Leonardo Da Vinci był jednym z pierwszych zdeklarowanych wegetarian - wyjaśnia Anna Starmach, która w kuchni DDTVN przygotowała dania kuchni włoskiej w wersji wegetariańskiej.
Nie lubi określenia "hedonista", choć postawa cieszenia się życiem i dążenia do uzyskania szczęścia jest mu bliska. Uważa, że hedonista brzmi pejoratywnie, a on jest po prostu szczęśliwym człowiekiem. W kuchni Dzień Dobry TVN Ryszard Kalisz zdradził nam swój przepis na szczęście.
Na dobry początek dnia zapraszamy na słodkie śniadanie z Piotrem Kucharskim, który wygrał 2. edycję konkursu "Gotuj o wszystko". Piotr upiekł słodkie bułki i chałkę, a także przygotował śniadaniowe dodatki do słodkich wypieków. Smacznego!
Anna Starmach i Piotr Kucharski - finaliści I i II Edycji konkursu "Gotuj o wszystko" pokazali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka ciekawych propozycji kulinarnych na imprezę karnawałową.
Ojciec Patricii Kazadi, Josa, pochodzi z Demokratycznej Republiki Konga, stąd w kuchni Państwa Kazadi nie trudno o egzotyczne potrawy. W Dzień Dobry TVN razem z mamą ugotowały dla nas kilka z nich.