Materiał promocyjny

Kuchnia Kraju Basków

Kuchnia Kraju Basków
Kuchnia Kraju Basków
Czym charakteryzuje się kuchnia z Bayonne? Czy w Polsce można kupić składniki typowe dla kuchni Kraju Basków? Czy jest coś, czego Pascal Brodnicki nie bierze do ust? Zobacz, co przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje!

KURCZAK PO BASKIJSKU

czas przygotowania: 20 minut

czas gotowania: 30 minut

danie dla 4 osób

Składniki:

1 kurczak pokrojony na 4 część popieprz i posol

4 pomidory obrane ze skory bez pestki pokrojone

6 chili dużych zielonych, przekrojonych pół (później wyjęte pestki i pokrojone w kosteczkę)

125 g szynki bajonskiej (ewentualnie peklowana wysuszona szynka)

100 g pieczarek pokrojonych w talarki

100 ml białego wina

2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

1 pęczek pietruszki posiekanej

Przygotowanie:

W środku dużego garnka podgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka, dodaj pomidory, papryczki, pieczarki, szynkę, i białe wino. Przykryj garnek pokrywką, i duś na małym ogniu około 30 min, przełóż kurczaka do naczynia, zredukuj pozostały sos i polej nim sos.

SANGRIA BASKIJSKA Z CYTRUSAMI

Składniki:

1 butelka czerwonego wina rioja

250 ml wina muscat dobrej jakości lub wino typu tokaj

2 łyżki cukru drobnego

1 pomarańcza obrana bez pestki pokrojona w kosteczkę

to samo zrób z cytryną

sok z polowy pomarańczy i sok z polowy cytryny

mięta posiekana

Przygotowanie:

Do dużej miski wlej czerwone wino, dodaj kawałki cytryny i pomarańczy. Dodaj lodu (taką sama objętość, ile masz wina w salaterce). Kruszarką do lodu zmiażdż wszystko. Dodaj cukier, sok pomarańczowy i sok cytrynowy, dobrze wymieszaj, dodaj wino muscat i wymieszaj jeszcze raz całość. Dodaj miętę posiekaną i wymieszaj.

KALMARY SMAŻONE Z CZOSNKIEM I NATKĄ (persillade)

czas przygotowania: 5 minut

czas gotowania: 20 minut

dla 4 osób

Składniki:

800 g kalmarów pokrojonych w krążki

80 ml oliwy extra vierge

4 ząbki czosnku posiekane

1 pĘczek pietruszki posiekane

sol pieprz

Przygotowanie:

Obierz i posiekaj czosnek, podgrzej połowę oliwy na patelni na średnim ogniu, wrzuć kalmary i smaż 5 minut cały czas mieszając (nie mogą mieć zbyt ciemnego koloru, muszą być lekko zŁote. Odstaw z ognia, połóż na papierze, by odsączyć olej, wylej olej z patelni, wrzuć czosnek na czystą patelnię i smaż około 5 minut bez tłuszczu. Dodaj kalmary do tego 2/3 pęczka pietruszki posiekanej i pozostałą oliwę, podsmaż znowu 5 minut, aż kalmary będą miękkie, posyp solą i pieprzem.

CIASTO BASKIJSKIE Z WIŚNIAMI

czas przygotowania: 30 minut

czas pieczenia: 35 minut

dla 6 osób

Składniki:

250 g mąki

125 g cukru

125 g masła

2 jaja

skórka ze startej cytryny

Przygotowanie:

1 słoik konfitury wiśniowej

1 rozbełtane jajo do smarowania

kilka wiśni świeżych lub mrożonych

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystko oprócz koniftury, musisz otrzymać elastyczne ciasto, podgrzej piekarnik do 180 stopni, posmaruj masłem foremkę z wyjmowanym środkiem. Posyp mąką stolnicę, podziel ciasto na 2 części, 1 część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim foremkę, tak by wystawało poza jej brzegi, posmaruj je konfitura wiśniowa i połóż drugą części ciasta rozwałkowanego i połącz obie części ciasta, tak by zamknąć całość i odetnij wystające poza foremkę ciasto. Posmaruj wierzch jajem, zrób wzorki widelcem na wierzchu i włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35 min, podawaj z lodami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości