KURCZAK PO BASKIJSKU
czas przygotowania: 20 minut
czas gotowania: 30 minut
danie dla 4 osób
Składniki:
1 kurczak pokrojony na 4 część popieprz i posol
4 pomidory obrane ze skory bez pestki pokrojone
6 chili dużych zielonych, przekrojonych pół (później wyjęte pestki i pokrojone w kosteczkę)
125 g szynki bajonskiej (ewentualnie peklowana wysuszona szynka)
100 g pieczarek pokrojonych w talarki
100 ml białego wina
2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1 pęczek pietruszki posiekanej
Przygotowanie:
W środku dużego garnka podgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka, dodaj pomidory, papryczki, pieczarki, szynkę, i białe wino. Przykryj garnek pokrywką, i duś na małym ogniu około 30 min, przełóż kurczaka do naczynia, zredukuj pozostały sos i polej nim sos.
SANGRIA BASKIJSKA Z CYTRUSAMI
Składniki:
1 butelka czerwonego wina rioja
250 ml wina muscat dobrej jakości lub wino typu tokaj
2 łyżki cukru drobnego
1 pomarańcza obrana bez pestki pokrojona w kosteczkę
to samo zrób z cytryną
sok z polowy pomarańczy i sok z polowy cytryny
mięta posiekana
Przygotowanie:
Do dużej miski wlej czerwone wino, dodaj kawałki cytryny i pomarańczy. Dodaj lodu (taką sama objętość, ile masz wina w salaterce). Kruszarką do lodu zmiażdż wszystko. Dodaj cukier, sok pomarańczowy i sok cytrynowy, dobrze wymieszaj, dodaj wino muscat i wymieszaj jeszcze raz całość. Dodaj miętę posiekaną i wymieszaj.
KALMARY SMAŻONE Z CZOSNKIEM I NATKĄ (persillade)
czas przygotowania: 5 minut
czas gotowania: 20 minut
dla 4 osób
Składniki:
800 g kalmarów pokrojonych w krążki
80 ml oliwy extra vierge
4 ząbki czosnku posiekane
1 pĘczek pietruszki posiekane
sol pieprz
Przygotowanie:
Obierz i posiekaj czosnek, podgrzej połowę oliwy na patelni na średnim ogniu, wrzuć kalmary i smaż 5 minut cały czas mieszając (nie mogą mieć zbyt ciemnego koloru, muszą być lekko zŁote. Odstaw z ognia, połóż na papierze, by odsączyć olej, wylej olej z patelni, wrzuć czosnek na czystą patelnię i smaż około 5 minut bez tłuszczu. Dodaj kalmary do tego 2/3 pęczka pietruszki posiekanej i pozostałą oliwę, podsmaż znowu 5 minut, aż kalmary będą miękkie, posyp solą i pieprzem.
CIASTO BASKIJSKIE Z WIŚNIAMI
czas przygotowania: 30 minut
czas pieczenia: 35 minut
dla 6 osób
Składniki:
250 g mąki
125 g cukru
125 g masła
2 jaja
skórka ze startej cytryny
Przygotowanie:
1 słoik konfitury wiśniowej
1 rozbełtane jajo do smarowania
kilka wiśni świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystko oprócz koniftury, musisz otrzymać elastyczne ciasto, podgrzej piekarnik do 180 stopni, posmaruj masłem foremkę z wyjmowanym środkiem. Posyp mąką stolnicę, podziel ciasto na 2 części, 1 część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim foremkę, tak by wystawało poza jej brzegi, posmaruj je konfitura wiśniowa i połóż drugą części ciasta rozwałkowanego i połącz obie części ciasta, tak by zamknąć całość i odetnij wystające poza foremkę ciasto. Posmaruj wierzch jajem, zrób wzorki widelcem na wierzchu i włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35 min, podawaj z lodami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN