Kasza gryczana ze skrzydełkami
Składniki:
450g kaszy gryczanej
1 średnia cebula, posiekana
1 łyżka masła
4 nasiona kardamonu
8 goździki
1 laska cynamonu
2 liście laurowe
600ml wywaru z kurczaka
200g skrzydełek z kurczaka
Przygotowanie:
Rozpuść na patelni masło, dodaj cebulę i smaż 5 minut. Dodaj przyprawy i liście laurowe i smaż jeszcze minutę. Wsyp kaszę gryczaną i skrzydełka, smaż przez chwilę. Zalej wywarem, zagotuj, przykryj folią aluminiową. Wstaw patelnię do piekarnika na 20-30 minut. Przed podaniem dodaj do kaszy odrobinę masła.
Kasza gryczana z suszonymi owocami w wódce
Składniki:
240g uprażonej kaszy gryczanej
600ml wywaru warzywnego
30g cebuli
15 g czosnku
50g parmezanu
120g suszonych owoców namoczonych w wódce
Przygotowanie:
Zagotuj wywar. Wrzuć kaszę i gotuj 15 minut. W patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj owoce odsączone z wódki i smaż 2 minuty. Odsącz kaszę, dodaj na patelnię, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp parmezanem.
Sałatka z kaszy gryczanej i owoców sharon
Składniki:
200g ugotowanej kaszy gryczanej
50g posiekanych suszonych pomidorów
1 posiekana papryczka chili
50g liści kolendry
50ml oliwy
1 ogórek pokrojony w kostkę
1 sharon pokrojony w kostkę
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, dopraw solą i pieprzem. Owoce sharon można jeść świeże, suszone, na ciepło, na zimno – ze skórką lub bez. Skórka jest bardzo słodka.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN