Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Przepisy autorstwa Michała. W domu przygotowuje je ze zdrowych, naturalnych i ekologicznych produktów. Najchętniej z tych, które rosną w jego ogrodzie.
Omlet warzywno – ziołowy
Składniki:
6 jajek
papryka
cebula czerwona
pomidor
koperek
natka pietruszki
kurkuma
pieprz, sól
papryka słodka
papryka ostra
Bazylia
Kolendra
masło
Sposób przygotowania:
Ubić jajka (mikserem)
Warzywa pokroić w kostkę
Dodać przyprawy i warzywa do jajek
Wszystko delikatnie wymieszać
Rozgrzać patelnię i dodać masło
Wylać wszystko na rozgrzaną i natłuszczoną masłem patelnię
Jajka faszerowane
Składniki:
6 wiejskich jajek
Lutenica ( ayvar bułgarski)
Miód
Majonez
Rodzynki
Koperek
Papryka
Sposób przygotowania:
Ugotować jajka
Obrać i pociąć jajka w połówki
Wyjąć żółtka
Żółtka ugnieść z lutenicą i majonezem w misce
Farsz wsadzić do jaj
Ozdobić koperkiem i papryką
Brzoskwinie faszerowane
Składniki:
6 brzoskwiń
1 banan
Płatki owsiane
Migdały – płatki
Rodzynki
Miód
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie przeciąć w połówki, wyjąć pestki
Banany zmielić
Mus bananowy, rodzynki, płatki owsiane wymieszać i wsadzić do brzoskwiń
Brzoskwinie posypać migdałami i polać odrobiną miodu.
Przepisy szkolne, autorstwa Joanny Kowalczuk:
Batoniki musli
Składniki:
Dowolnie dobrana mieszanka płatków (owsiane, kukurydziane, pszenne, lub gotowa mieszanka płatków śniadaniowych musli znp. z serii Crunchy
Dowolnie dobrane bakalie (suszone owoce żurawiny, ananasa, banana, orzeszki ziemne niesolone, migdały, niesolone ziarna słonecznika)
puszka skondensowanego, słodzonego mleka
Przygotowanie:
Rozdrobnić płatki, posiekać bakalie, mleko przelać do rondelka, podgrzać delikatnie mieszając, nie doprowadzając do wrzenia. Ciepłe mleko wymieszać z płatkami. Masę rozłożyć (na wysokość ok. 1,5 cm) na dużej, niewysokiej formie wyłożonej pergaminem.
Piec w piekarniku w 180 st. C. przez około 20-25 minut.
Batony wykrajać nie później niż po upływie 5-10 minut od wyciągnięcia blachy z piekarnika ( dłuższy okres sprawi, iż masa mocno stwardnieje, co utrudni krojenie).
Sok- najlepiej wyciskany ze świeżych, lokalnych, sezonowych owoców i warzyw. Proponujemy sok jabłkowo-marchwiowy z odrobiną cytryny.
Owocowe szaszłyki:
Owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, banany, kiwi
Polewa czekoladowa: czekolada o wysokiej zawartości kakao (i magnezu), np. deserowa
Do dekoracji: liście mięty /nasze dzieci uprawiają w szkolnym ogródku, obok warzyw, pachnące zioła, w tym miętę
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN