Materiał promocyjny

Kuchnia ze ślimakiem

Kuchnia ze ślimakiem
Kuchnia ze ślimakiem
Nie bez powodu symbolem Slow Food został ślimak. Idea ruchu to nie tylko pochwała dobrego smaku. Oprócz tego co jemy, ważne jest także jak jemy. Jaką bowiem przyjemność czerpiemy z jedzenia, skoro zamiast delektować się smakiem i zapachem – w pośpiechu je połykamy?

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Przepisy autorstwa Michała. W domu przygotowuje je ze zdrowych, naturalnych i ekologicznych produktów. Najchętniej z tych, które rosną w jego ogrodzie.

Omlet warzywno – ziołowy

Składniki:

6 jajek

papryka

cebula czerwona

pomidor

koperek

natka pietruszki

kurkuma

pieprz, sól

papryka słodka

papryka ostra

Bazylia

Kolendra

masło

Sposób przygotowania:

Ubić jajka (mikserem)

Warzywa pokroić w kostkę

Dodać przyprawy i warzywa do jajek

Wszystko delikatnie wymieszać

Rozgrzać patelnię i dodać masło

Wylać wszystko na rozgrzaną i natłuszczoną masłem patelnię

Jajka faszerowane

Składniki:

6 wiejskich jajek

Lutenica ( ayvar bułgarski)

Miód

Majonez

Rodzynki

Koperek

Papryka

Sposób przygotowania:

Ugotować jajka

Obrać i pociąć jajka w połówki

Wyjąć żółtka

Żółtka ugnieść z lutenicą i majonezem w misce

Farsz wsadzić do jaj

Ozdobić koperkiem i papryką

Brzoskwinie faszerowane

Składniki:

6 brzoskwiń

1 banan

Płatki owsiane

Migdały – płatki

Rodzynki

Miód

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie przeciąć w połówki, wyjąć pestki

Banany zmielić

Mus bananowy, rodzynki, płatki owsiane wymieszać i wsadzić do brzoskwiń

Brzoskwinie posypać migdałami i polać odrobiną miodu.

Przepisy szkolne, autorstwa Joanny Kowalczuk:

Batoniki musli

Składniki:

Dowolnie dobrana mieszanka płatków (owsiane, kukurydziane, pszenne, lub gotowa mieszanka płatków śniadaniowych musli znp. z serii Crunchy

Dowolnie dobrane bakalie (suszone owoce żurawiny, ananasa, banana, orzeszki ziemne niesolone, migdały, niesolone ziarna słonecznika)

puszka skondensowanego, słodzonego mleka

Przygotowanie:

Rozdrobnić płatki, posiekać bakalie, mleko przelać do rondelka, podgrzać delikatnie mieszając, nie doprowadzając do wrzenia. Ciepłe mleko wymieszać z płatkami. Masę rozłożyć (na wysokość ok. 1,5 cm) na dużej, niewysokiej formie wyłożonej pergaminem.

Piec w piekarniku w 180 st. C. przez około 20-25 minut.

Batony wykrajać nie później niż po upływie 5-10 minut od wyciągnięcia blachy z piekarnika ( dłuższy okres sprawi, iż masa mocno stwardnieje, co utrudni krojenie).

Sok- najlepiej wyciskany ze świeżych, lokalnych, sezonowych owoców i warzyw. Proponujemy sok jabłkowo-marchwiowy z odrobiną cytryny.

Owocowe szaszłyki:

Owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, banany, kiwi

Polewa czekoladowa: czekolada o wysokiej zawartości kakao (i magnezu), np. deserowa

Do dekoracji: liście mięty /nasze dzieci uprawiają w szkolnym ogródku, obok warzyw, pachnące zioła, w tym miętę

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości