Zupa krem z dyni lub topinambura
Składniki:
350g dyni ew. tyle samo topinambura
1l wywaru warzywnego
curry,
kmin,
chili,
czosnek,
natka pietruszki
kolendra
ew. marchewka (do dyni ) i ziemniak (do topinambura)
Przygotowanie:
Topimanbur to mało znane i trochę zapomniane w Polsce warzywo spokrewnione z ziemniakiem. Zwany również karczochem jeruzalemskim. W przypadku zupy krem możemy go zastąpić właściwie każdym sezonowym warzywem. Smaku zupie nadadzą prażone w suchym garnku przyprawy: kmin i curry. Kiedy przyprawy zaczynają intensywnie pachnieć wysypujemy je na talerzyk, a do garnka dodajemy oleju i ew. trochę sklarowanego masła. Przesmażamy chili i czosnek, możemy dodać też cebulę i pokrojony topinambur lub dynię. Na końcu wlewamy wywar. Dusimy aż warzywa zmiękną, dodajemy trochę śmietanki i doprawiamy do smaku. Zupę miksujemy do konsystencji kremu i podajemy z chipsami z drobno pokrojonej i usmażonej pietruszki lub ziarnami i serem.
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i czekoladą
Składniki:
2 szklanki bio marchewki
5 jaj od wolno wybiegowych kur
1,5 szklanki brązowego cukru
1 szklanka mąki żytniej 2000
1 szklanka mąki pszennej 500
1 szklanka oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka sody (można ją zastąpić 1/3 kostki drożdży)
ew. kakao, kardamon, wanilia, cynamon.
biała lub czarna czekolada
Przygotowanie:
Marchewkę trzemy na drobne i zachowujemy sok. Białka ubijamy, żółtka ucieramy z cukrem, mieszamy i powoli dodajemy przesianą mąkę i olej. Zamiast sody i proszku do pieczenia możemy do marchewki dodać drożdże. Masę doprawiamy, dodajemy pieczone orzechy laskowe i startą marchewkę. Pieczemy w piecu na 170C ok 1h. Wyciągamy z formy, studzimy i polewamy topioną czekoladą. MMM... pycha
Wiejskie kukuryku!
Składniki:
1 cała wiejska kura – koniecznie ekologiczna
4-5 szt. dojrzałych pomidorów
1 seler
1 pietruszka
1 por
2 marchewki
garści świeżej bazylii
garść świeżego tymianku
garść świeżego rozmarynu
natka pietruszki,
6 ząbków czosnku
2-3 słodkie jabłka
200ml półsłodkiego cherry
sok z dwóch cytryn
oliwa do smażenia
odrobina masła
Przygotowanie:
Kurę czyścimy, dzielimy na 4 części i wkładamy do miski lub naczynia, w którym ją zamarynujemy. Do marynaty: 3 starte ząbki czosnku, cherry, jabłka pokrojone w ćwiartki, połowa ziół – mieszamy i nacieramy kurę, która wkładamy na około 4-5godzin do lodówki (co jakiś czas obracamy). W tym czasie przygotowujemy warzywa, czyli kroimy w plastry marchew, pora, pietruszkę i selera – odkładamy. Parzymy pomidory, obieramy ze skóry i kroimy na cztery części. Jak mamy już wszystko gotowe, a kura swoje odleżała bierzemy się do dzieła! Na oliwie z masłem przesmażamy kuraka i odkładamy na bok, następnie na tej samej patelni przesmażamy warzywa. Wszystko łączymy, dodajemy marynatę, pomidory, resztę czosnku i sok z cytryny – dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1h. Na końcu wrzucamy resztę ziół, mieszamy i kuraka na półmisek wykładamy.
KUKURYKU gotowe?
Składniki:
Leśna kura na twarogu serwowana
1kg kurzych żołądków
100ml brandy
30-40dag leśnych grzybów najlepiej borowików, mogą być mrożone
200ml bulionu warzywnego
400ml śmietany 18%
2 duże cebule posiekane w piórka
30dag twarogu od wiejskiej krowy
2 jaja
garść świeżego tymianku
sól
pieprz
masło
Przygotowanie:
Żołądki czyścimy i gotujemy około 1,5h. Na maśle przesmażamy cebulę, po niej grzyby i dodajemy żołądki, dolewamy brandy i podpalamy. Dodajemy bulion i pod przykryciem dusimy około pół godziny, aż płyn odparuje. Następnie wlewamy śmietanę i dusimy do zgęstnienia sosu. Twaróg łączymy z jajami, solą, pieprzem, zagniatamy, formujemy małe kotlety i smażymy. Możemy te serowe kotleciki obtoczyć w tartej bułce lub mące, żeby mieć pewność, że nie rozpadną się podczas smażenia. Podajemy oczywiście razem. Smacznego
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN