Rozdajemy burgery dla widzów
18 września cały świat celebruje święto jednego z najbardziej kultowych dań kuchni amerykańskiej — cheeseburgera. Z tej okazji przed studiem "Dzień Dobry TVN" zrobiło się wyjątkowo smakowicie. Laura i Karol Mikulec z Nowego Sącza przyjechali, by częstować przechodniów własnoręcznie przygotowanymi burgerami i podzielić się swoimi autorskimi przepisami na trzy niebanalne wersje: amerykańską, szwajcarską i provolone.
Skąd wzięło się popularne danie? W przypadku Double Cheeseburger Original Style wszystko zaczęło się w latach 20. w Kalifornii, gdy nastoletni kucharz Lionel Sternberger, eksperymentując, położył na gorącym kotlecie plaster sera amerykańskiego. Jego idealna topliwość i kremowy smak sprawiły, że prosty hamburger zamienił się w legendę i kwintesencję amerykańskiego comfort food.
Jak przyrządzić takiego klasyka? To połączenie soczystej wołowiny, chrupiących pikli, ostrej cebulki i duetu keczupu z musztardą, a wszystko spowite idealnie roztopionym, kremowym serem amerykańskim.
Double Cheeseburger Mushroom & Swiss Style to kulinarna ewolucja inspirowana europejską kuchnią. Klasyczne połączenie wołowiny, grzybów i orzechowego sera szwajcarskiego zyskało ogromną popularność w USA w latach 70. Była to odpowiedź na poszukiwanie głębszego i bardziej wyrafinowanego smaku w amerykańskiej ikonie comfort food.
Koncepcja: Burger dla koneserów, w którym pierwsze skrzypce gra głębokie, ziemiste umami. Orzechowy smak szwajcarskiego sera idealnie łączy się z pieczarkami wprasowanymi w wołowinę, a całość dopełnia kremowy sos.
Cheeseburger Cheesesteak Style - Ten burger to hołd dla ikony Filadelfii – Philly Cheesesteak. Jego historia zaczęła się w latach 30. od prostego steka z cebulą, ale to dodanie sera Provolone zmieniło wszystko. Jego łagodny, mleczny smak i idealna ciągliwość okazały się genialnym dopełnieniem soczystej wołowiny i to właśnie ser uczynił tę kanapkę legendą. Dziś przenosimy ten kultowy, serowy smak Filadelfii do świata burgerów, tworząc połączenie dwóch amerykańskich klasyków.
Koncepcja: To spotkanie dwóch amerykańskich legend w jednej bułce. Bierzemy chrupiącego smash burgera i łączymy go z kultowym smakiem Philly Cheesesteak – czyli soczystym stekiem z cebulką. Całość spaja idealnie roztopiony, ciągnący się ser Provolone, tworząc absolutnie wyjątkowe, serowe doświadczenie.
Idealny sos do burgera
Burgery nie istnieją bez sosów. Nasi goście przygotowali je samodzielnie. Jak przyznali, jednym z najlepszych połączeń jest sos kalifornijski. Jego tajne składniki to:
- Majonez sałatkowy: 350 g,
- Ketchup: 110 g,
- Cebula: 7,5 g (około 1 solidnej łyżki drobno posiekanej),
- Pikantne pikle (siekane): 11 g (około 2 łyżeczki),
- Sok z cytryny: 10 g (około 2 łyżeczki),
- Papryka słodka: 8 g (około 2 czubate łyżeczki),
- Czosnek świeży, siekany: 2,5 g (około 1 mały ząbek, drobno posiekany lub przeciśnięty),
- Papryka ostra: 4 g (około 1 czubata łyżeczka),
- Pieprz mielony: 2 g (około 1 płaska łyżeczka),
- Sól: 1 g (spora szczypta, do smaku)
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- 4 sposoby na burgera. Przepisy w wersji z kotletem mięsnym i wege
- Domowe burgery Jaśka Kuronia. Sprawdź, jak je zrobić samodzielnie
- Jak przyrządzić gotowe warzywne burgery? Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Autor: NB
Źródło zdjęcia głównego: East News/Adam Burakowski