Po zjedzeniu tych produktów możesz stać się senny. Sprawdź, czy masz je w kuchni

GettyImages-108216177_Easy-Resize
5 rzeczy, które musisz wiedzieć o poranku
Źródło: Dzień Dobry TVN
W ciągu dnia dopada cię senność? Być może winowajcą spadku energii nie jest niewyspanie, lecz to, co znalazło się na twoim talerzu. O wynikach badań amerykańskich naukowców opowiedziała w Dzień Dobry TVN Joanna Kryńska, dziennikarka TVN24.

Senność po posiłku

Nadmierna senność w ciągu dnia może być związana z obecnością siedmiu określonych metabolitów we krwi, a istotną rolę w tym procesie odgrywają dieta i hormony - tak wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie "Lancet eBioMedicine". Autorami odkrycia są naukowcy z Mass General Brigham i Beth Israel Deaconess Medical Center.

Według National Sleep Foundation na nadmierną senność skarży się ok. 20 proc. światowej populacji. Przyczyny są zróżnicowane, ale najczęściej obejmują inne zaburzenia snu i rytmu dobowego, jak bezdech senny, narkolepsję, niedobór snu. Przypadłość ta często współwystępuje z innymi problemami zdrowotnymi, w tym - otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, chorobami sercowo-naczyniowymi, zaburzeniami poznawczymi i depresją, a także ze zwiększoną śmiertelnością i gorszą jakością życia.

Wyniki nowego badania sugerują, że podatność na nadmierną senność w ciągu dnia może zależeć zarówno od procesów zachodzących wewnątrz organizmu, takich jak gospodarka hormonalna, jak i czynników zewnętrznych, w tym diety.

Spadek energii w ciągu dnia

Zespół naukowców przeanalizował 877 różnych metabolitów, czyli niewielkich cząsteczek powstających w wyniku różnych procesów zachodzących w organizmie, np. rozkładu i przekształcania składników odżywczych czy wytwarzania energii w komórkach. W badaniu wykorzystano próbki krwi od ok. 6 tys. osób oraz dane z kwestionariuszy dotyczących częstotliwości przysypiania w różnych sytuacjach. Na ich podstawie naukowcy zidentyfikowali siedem metabolitów związanych z EDS, a także trzy dodatkowe, które różniły się w zależności od płci.

- Amerykańscy naukowcy odkryli, że w salami, serach typu cheddar, w dojrzałych owocach jak banan czy awokado są substancje, które mogą powodować nadmierną senność w ciągu dnia - powiedziała w Dzień Dobry TVN Joanna Kryńska.

Autorzy badania twierdzą, że kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, obecne m.in. w diecie śródziemnomorskiej, wiązały się z mniejszym ryzykiem senności w ciągu dnia. Z kolei obecność tyraminy - związku występującego w fermentowanych i przejrzałych produktach - korelowała ze zwiększoną sennością, szczególnie u mężczyzn.

Zdaniem autorów otrzymane wyniki mogą pomóc w wyznaczeniu nowych kierunków leczenia nadmiernej senności. Uważają, że niewielkie zmiany w diecie oraz odpowiednie farmaceutyki mogłyby znacząco poprawić skuteczność terapii oraz jakość życia pacjentów.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości