Senność po posiłku
Nadmierna senność w ciągu dnia może być związana z obecnością siedmiu określonych metabolitów we krwi, a istotną rolę w tym procesie odgrywają dieta i hormony - tak wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie "Lancet eBioMedicine". Autorami odkrycia są naukowcy z Mass General Brigham i Beth Israel Deaconess Medical Center.
Według National Sleep Foundation na nadmierną senność skarży się ok. 20 proc. światowej populacji. Przyczyny są zróżnicowane, ale najczęściej obejmują inne zaburzenia snu i rytmu dobowego, jak bezdech senny, narkolepsję, niedobór snu. Przypadłość ta często współwystępuje z innymi problemami zdrowotnymi, w tym - otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, chorobami sercowo-naczyniowymi, zaburzeniami poznawczymi i depresją, a także ze zwiększoną śmiertelnością i gorszą jakością życia.
Wyniki nowego badania sugerują, że podatność na nadmierną senność w ciągu dnia może zależeć zarówno od procesów zachodzących wewnątrz organizmu, takich jak gospodarka hormonalna, jak i czynników zewnętrznych, w tym diety.
Spadek energii w ciągu dnia
Zespół naukowców przeanalizował 877 różnych metabolitów, czyli niewielkich cząsteczek powstających w wyniku różnych procesów zachodzących w organizmie, np. rozkładu i przekształcania składników odżywczych czy wytwarzania energii w komórkach. W badaniu wykorzystano próbki krwi od ok. 6 tys. osób oraz dane z kwestionariuszy dotyczących częstotliwości przysypiania w różnych sytuacjach. Na ich podstawie naukowcy zidentyfikowali siedem metabolitów związanych z EDS, a także trzy dodatkowe, które różniły się w zależności od płci.
- Amerykańscy naukowcy odkryli, że w salami, serach typu cheddar, w dojrzałych owocach jak banan czy awokado są substancje, które mogą powodować nadmierną senność w ciągu dnia - powiedziała w Dzień Dobry TVN Joanna Kryńska.
Autorzy badania twierdzą, że kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, obecne m.in. w diecie śródziemnomorskiej, wiązały się z mniejszym ryzykiem senności w ciągu dnia. Z kolei obecność tyraminy - związku występującego w fermentowanych i przejrzałych produktach - korelowała ze zwiększoną sennością, szczególnie u mężczyzn.
Zdaniem autorów otrzymane wyniki mogą pomóc w wyznaczeniu nowych kierunków leczenia nadmiernej senności. Uważają, że niewielkie zmiany w diecie oraz odpowiednie farmaceutyki mogłyby znacząco poprawić skuteczność terapii oraz jakość życia pacjentów.
Zobacz także:
- Sen a zdrowie. Czy 9 godzin w łóżku to już zbyt wiele?
- U kogo najczęściej występuje świadomy sen? "Potrafią śnić o tym, że nie śpią, mimo że właśnie to robią"
- Jak na człowieka wpływa spanie z psem? Czy warto spać z pupilem?
Autor: Justyna Piąsta
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Jamie Grill