Polski sernik wyróżniony w światowym rankingu. "To najlepszy deser!"

Sernik
Polski sernik wyróżniony w światowym rankingu
Źródło: Sandra Backwinkel/Getty Images
Polski sernik po raz kolejny został wyróżniony w przewodniku turystyczno-kulinarnym Taste Atlas. W rankingu 10 najlepszych serowych deserów na świecie pokonał m.in. egipską kunafę czy nowojorskie ciasto. Zobacz, jak prezentuje się zestawienie.

Dalsza część tekstu pod wideo:

Serniki wielkanocne Andrzeja Polana
Sernik, który łączy pokolenia
Źródło: Dzień Dobry TVN

Polski sernik uznany za najlepszy serowy deser na świecie

Serwis Tasteatlas.com regularnie publikuje rankingi - w oparciu o głosy internautów - najlepszych dań na świecie. Najnowszy został poświęcony deserom z serem. Bezkonkurencyjnym zwycięzcą został polski sernik, który od lat zachwyca krytyków kulinarnych z całego świata.

"Sernik pochodzący z Polski przyrządza się z jajek, cukru i twarogu [...]. Uważa się, że wywodzi się z XVII wieku, kiedy król Jan III Sobieski przywiózł przepis ze sobą po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem. Obecnie istnieje wiele odmian sernika, ale zazwyczaj przygotowuje się go na warstwie kruchego ciasta. Często dodaje się do niego rodzynki, sos czekoladowy lub owoce, a jedna z najpopularniejszych odmian tego deseru ma podstawę z biszkoptu i jest pokryta galaretką. Krakowska wersja sernika ma kratkę na wierzchu, co odróżnia go od innych rodzajów tego sernika" - opisali ciasto twórcy rankingu.

Przypomnijmy, że w 2004 roku również zajął pierwsze miejsce. Więcej na ten temat w artykule: Wyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów.

10 najlepszych deserów z serem - ranking Taste Atlas

Tuż za polskim sernikiem uplasowała się kunafa (Egipt), która składa się z dwóch chrupiących warstw poszatkowanego i posmarowanego masłem ciasta kataifi lub knefe. Wypełniona jest pysznym kremem serowym, często doprawianym skórką pomarańczową i kardamonem, a następnie polana syropem cukrowym z dodatkiem soku z cytryny. Podium zamknął baskijski sernik, który nie ma spodu, za to pieczony jest w wysokiej temperaturze, dzięki czemu zewnętrzna warstwa jest jędrna, ciemniejsza, lekko przypalona, ​​a środek pozostaje puszysty.

Na kolejnych pozycjach uplasowały się takie desery jak:

  • melopita -  lekki grecki deser, tłumaczony jako placek miodowy,
  • sernik nowojorski - różni się od innych serników przede wszystkim cięższą i gęstszą konsystencją,
  • japoński sernik - lekki i puszysty,
  • kohupiimakreem - to estoński deser składający się z pysznego kremu z twarogu, połączonego z wanilią, cukrem i bitą śmietaną,
  • mel i mató - kataloński deser to proste połączenie miodu i świeżego seru,
  • møsbrømlefse - to norweski, cienki, miękki chlebek (lefse) nadziewany møsbrøm – słodko-karmelizowanym, sycącym farszem na bazie brązowego sera (brunost), mleka, a czasem syropumąki i maślanki,
  • sfakianopita - to tradycyjny kreteński przysmak, który łączy warstwy cienkiego, przaśnego ciasta i miękkiego białego sera serwatkowego.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości