Ranking TasteAtlas - czym jest?
TasteAtlas to interaktywna mapa, na której można znaleźć najlepsze lokalne przysmaki z całego świata. Platforma została stworzona w Chorwacji w 2018 roku i od razu zaskarbiła sobie rzeszę fanów. Oprócz wyjątkowych potraw można tam znaleźć także listę legendarnych restauracji i najlepszych książek kucharskich.
Portal każdego roku tworzy zestawienie najlepszych kuchni świata. Tym samym inspiruje do odkrywania nieznanych smaków i zachęca do docenienia lokalnych dań.
W najnowszym rankingu na podium stanął polski sernik, który od lat zachwyca krytyków kulinarnych z całego świata. Tuż za nim plasuje się indyjski deser ras malai, a następnie grecki placek sfakianopita.
Sernik na podium rankingu TasteAtlas
Sernik wywodzi się z dawnych tradycji chrześcijański i żydowskich. - Przygotowuje się go z jajek, cukru i twarogu, który od setek lat stosowany jest w deserach. Obecnie istnieje wiele odmian sernika, niektóre pieczone, niektóre nieupieczone, ale zwykle robi się go na warstwie kruchego ciasta - czytamy na stronie TasteAtlas.
- Często do sernika dodaje się także rodzynki, sos czekoladowy czy owoce, a jedna z najpopularniejszych odmian deseru ma na spodzie biszkopt, który pokryty jest galaretką i owocami - dodano.
Platforma podkreśliła, że ciasto to powstało w XVII wieku, kiedy król Jan III Sobieski przywiózł przepis ze sobą po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem.
Poznaj przepis na sernik z owocami leśnymi Sebastiana Olmy
Składniki na spód do sernika:
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g masła,
- tabliczka ciemnej czekolady,
- łyżka suszonego imbiru.
Składniki na masę do sernika:
- 1 kg twarogu półtłustego,
- 150 g masła,
- 250 g cukru,
- 8 jaj,
- 10 ml aromatu migdałowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 pomarańcze,
- 50 g cukru pudru.
Leśne owoce:
- 500 g mieszanki owoców leśnych,
- 100 g cukru,
- 50 ml wody,
- łyżka skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie i laskowe zmiksuj w robocie kuchennym razem z masłem, suszonym imbirem i kawałkami czekolady. Gdy masa będzie lepka, ułóż ją na spodzie formy do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 185 st. C. Wyjmij i poczekaj aż ostygnie.
W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy. Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Pozostałe białka ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej delikatnie mieszając.
Wlej masę do wcześniej upieczonego spodu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 185 st. na około 50-60 minut. Po upieczeniu sernika wbij do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha to znak że sernik jest już upieczony.
Mieszankę owoców leśnych przelej do miski, dodaj cukier i zagotuj, po zagotowaniu dodaj mieszaninę wody ze skrobią aż całość zgęstnieje jak konfitura. Wycięty kawałek sernika polej tak właśnie przygotowanymi owocami leśnymi i udekoruj świeżą miętą.
Sernik 📍Poland 🇵🇱 ⭐️ 4.5 💯 #1 best-rated cheese dessert Learn more about the best cheese desserts:...
Posted by TasteAtlas on Friday, March 15, 2024
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ceny truskawek spadają, ale nie każdemu się to podoba. Czy niższa cena utrzyma się dłużej? Jak uprawiać wiśnie w Polsce – praktyczne porady
- Truskawki grillowane!
Autor: Anna Gondecka
Źródło: TasteAtlas
Źródło zdjęcia głównego: Royalty-free/GettyImages