Wyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu

Wyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sernik – dobro
Sernik – dobro
Słodkie rzeźby z czekolady
Słodkie rzeźby z czekolady
Rozgrzewająca moc czekolady
Rozgrzewająca moc czekolady
Gorąca czekolada – endorfiny w kubku
Gorąca czekolada – endorfiny w kubku
Sernik z czekoladą i malinami
Sernik z czekoladą i malinami

TasteAtlas tworzy coroczny ranking, w kolejce do którego stoją najlepsze potrawy z całego świata. Tym razem bezkonkurencyjne, pierwsze miejsce zajął polski sernik. Czym król wszystkich ciast zaskarbił sobie serca krytyków?

Ranking TasteAtlas - czym jest?

TasteAtlas to interaktywna mapa, na której można znaleźć najlepsze lokalne przysmaki z całego świata. Platforma została stworzona w Chorwacji w 2018 roku i od razu zaskarbiła sobie rzeszę fanów. Oprócz wyjątkowych potraw można tam znaleźć także listę legendarnych restauracji i najlepszych książek kucharskich.

Portal każdego roku tworzy zestawienie najlepszych kuchni świata. Tym samym inspiruje do odkrywania nieznanych smaków i zachęca do docenienia lokalnych dań.

W najnowszym rankingu na podium stanął polski sernik, który od lat zachwyca krytyków kulinarnych z całego świata. Tuż za nim plasuje się indyjski deser ras malai, a następnie grecki placek sfakianopita.

Sernik na podium rankingu TasteAtlas

Sernik wywodzi się z dawnych tradycji chrześcijański i żydowskich. - Przygotowuje się go z jajek, cukru i twarogu, który od setek lat stosowany jest w deserach. Obecnie istnieje wiele odmian sernika, niektóre pieczone, niektóre nieupieczone, ale zwykle robi się go na warstwie kruchego ciasta - czytamy na stronie TasteAtlas.

- Często do sernika dodaje się także rodzynki, sos czekoladowy czy owoce, a jedna z najpopularniejszych odmian deseru ma na spodzie biszkopt, który pokryty jest galaretką i owocami - dodano.

Platforma podkreśliła, że ciasto to powstało w XVII wieku, kiedy król Jan III Sobieski przywiózł przepis ze sobą po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem.

Poznaj przepis na sernik z owocami leśnymi Sebastiana Olmy

Składniki na spód do sernika:

  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 100 g masła,
  • tabliczka ciemnej czekolady,
  • łyżka suszonego imbiru.

Składniki na masę do sernika:

  • 1 kg twarogu półtłustego,
  • 150 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 8 jaj,
  • 10 ml aromatu migdałowego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 pomarańcze,
  • 50 g cukru pudru.

Leśne owoce:

  • 500 g mieszanki owoców leśnych,
  • 100 g cukru,
  • 50 ml wody,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie i laskowe zmiksuj w robocie kuchennym razem z masłem, suszonym imbirem i kawałkami czekolady. Gdy masa będzie lepka, ułóż ją na spodzie formy do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 185 st. C. Wyjmij i poczekaj aż ostygnie.

W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy. Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Pozostałe białka ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej delikatnie mieszając.

Wlej masę do wcześniej upieczonego spodu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 185 st. na około 50-60 minut. Po upieczeniu sernika wbij do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha to znak że sernik jest już upieczony.

Mieszankę owoców leśnych przelej do miski, dodaj cukier i zagotuj, po zagotowaniu dodaj mieszaninę wody ze skrobią aż całość zgęstnieje jak konfitura. Wycięty kawałek sernika polej tak właśnie przygotowanymi owocami leśnymi i udekoruj świeżą miętą.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości