Ranking TasteAtlas - czym jest?
TasteAtlas to interaktywna mapa, na której można znaleźć najlepsze lokalne przysmaki z całego świata. Platforma została stworzona w Chorwacji w 2018 roku i od razu zaskarbiła sobie rzeszę fanów. Oprócz wyjątkowych potraw można tam znaleźć także listę legendarnych restauracji i najlepszych książek kucharskich.
Portal każdego roku tworzy zestawienie najlepszych kuchni świata. Tym samym inspiruje do odkrywania nieznanych smaków i zachęca do docenienia lokalnych dań.
W najnowszym rankingu na podium stanął polski sernik, który od lat zachwyca krytyków kulinarnych z całego świata. Tuż za nim plasuje się indyjski deser ras malai, a następnie grecki placek sfakianopita.
Sernik na podium rankingu TasteAtlas
Sernik wywodzi się z dawnych tradycji chrześcijański i żydowskich. - Przygotowuje się go z jajek, cukru i twarogu, który od setek lat stosowany jest w deserach. Obecnie istnieje wiele odmian sernika, niektóre pieczone, niektóre nieupieczone, ale zwykle robi się go na warstwie kruchego ciasta - czytamy na stronie TasteAtlas.
- Często do sernika dodaje się także rodzynki, sos czekoladowy czy owoce, a jedna z najpopularniejszych odmian deseru ma na spodzie biszkopt, który pokryty jest galaretką i owocami - dodano.
Platforma podkreśliła, że ciasto to powstało w XVII wieku, kiedy król Jan III Sobieski przywiózł przepis ze sobą po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem.
Poznaj przepis na sernik z owocami leśnymi Sebastiana Olmy
Składniki na spód do sernika:
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g masła,
- tabliczka ciemnej czekolady,
- łyżka suszonego imbiru.
Składniki na masę do sernika:
- 1 kg twarogu półtłustego,
- 150 g masła,
- 250 g cukru,
- 8 jaj,
- 10 ml aromatu migdałowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 pomarańcze,
- 50 g cukru pudru.
Leśne owoce:
- 500 g mieszanki owoców leśnych,
- 100 g cukru,
- 50 ml wody,
- łyżka skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie i laskowe zmiksuj w robocie kuchennym razem z masłem, suszonym imbirem i kawałkami czekolady. Gdy masa będzie lepka, ułóż ją na spodzie formy do pieczenia. Blaszkę wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 185 st. C. Wyjmij i poczekaj aż ostygnie.
W robocie kuchennym za pomocą rózgi utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę, dodając na koniec pokrojone zimne masło i aromat migdałowy. Do utartej masy dodaj twaróg, skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Pozostałe białka ubij na sztywno i dodaj do masy twarogowej delikatnie mieszając.
Wlej masę do wcześniej upieczonego spodu i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 185 st. na około 50-60 minut. Po upieczeniu sernika wbij do niego wykałaczkę, jeśli po wyjęciu będzie sucha to znak że sernik jest już upieczony.
Mieszankę owoców leśnych przelej do miski, dodaj cukier i zagotuj, po zagotowaniu dodaj mieszaninę wody ze skrobią aż całość zgęstnieje jak konfitura. Wycięty kawałek sernika polej tak właśnie przygotowanymi owocami leśnymi i udekoruj świeżą miętą.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ceny truskawek spadają, ale nie każdemu się to podoba. Czy niższa cena utrzyma się dłużej? Jak uprawiać wiśnie w Polsce – praktyczne porady
- Truskawki grillowane!
Autor: Anna Gondecka
Źródło: TasteAtlas
Źródło zdjęcia głównego: Royalty-free/GettyImages