Truskawki grillowane podane na rucoli z redukcją balsamiczną i dodatkiem przesmażonego mango z chilli posypane prażonymi orzeszkami pinii
Składniki:
- szklanka truskawek
- połowa mango
- posiekana papryczka chilli
- rucola
-orzeszki pinii
- ocet balsamiczny
Przygotowanie: truskawki myjemy, obieramy, kroimy na pół. odkładamy na papierowy ręcznik. rozgrzewamy patelnię, w między czasie obieramy mango i kroimy na drobne paseczki. dodajemy odrobinę posiekanej papryczki chilli i wrzucamy na patelnię. smażymy ok. 3-4 min. rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej truskawki płaską stroną dodajemy patelni. grillujemy ok. 2 min. układamy na rucoli i polewamy gęstym octem balsamicznym. posypujemy wcześniej lekko prażonymi orzeszkami pinii.
Makaronowe muszelki zapieczone z ricottą i truskawkami podane na sałacie roszpunce skropione syropem pomarańczowym
Składniki:
- 1 kefir lub jogurt naturalny
- 100g muszelek makaronowych
- szklanka truskawek
- syrop pomarańczowy
- mozzarella ( 1 kulka )
Przygotowanie: makaronowe muszelki gotujemy al dente, wypełniamy ricottą oraz truskawkami pokrojonymi w plasterki, przykrywamy plasterkami mozzarelli. zapiekamy ok. 5-7 min. w temp. 170c układamy na kefirze/jogurcie i skrapiamy syropem pomarańczowym
Wędzona pierś z kaczki z borówką podana z truskawkami z redukcją pomarańczową
Składniki:
- kiełki do dekoracji groszek lub lucerna
- truskawki
- filet z pomarańczy
- borówki
- kaczka wędzona
- redukcja pomarańczowa
- mix sałat
Przygotowanie: przerwać sałatę, kaczkę cienko pokroić w plastry. truskawki pokroić na pół, wyfiletować pomarańcze, sałatę wymieszać z sosem i posypać owocami. kaczkę podawać na sałacie.
Tarta na spodzie z pierników oraz ciasteczek w towarzystwie truskawek
Składniki:
opakowanie ciasteczek
opakowanie pierników bez lukru
150g masła
300g truskawek
250g mascarpone
szklanka śmietany 36%
odrobina soli
Przygotowanie: Blenderujemy opakowanie pierników i herbatników, zalewamy. Przestudzonym rozpuszczonym masłem, mieszamy wszystko razem. Układamy w formie do tarty i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku (180c). Ok. 15min. Mascarpone ucieramy ze śmietaną i cukrem waniliowym, dodajemy Odrobinę soli. Gdy spód przestygnie układamy na nim maseł mascarpone i dekorujemy dużą ilością truskawek. Dodajemy niewielką ilość borówki.
Koktajl truskawkowy na bazie jogurtu bałkańskiego oraz kefiru z mlekiem kokosowym i świeżą wanilią
Składniki:
300g truskawek
1 jogurt bałkański
50ml mleka kokosowego
świeża laska wanilii
Przygotowanie: Truskawki myjemy, obieramy i blenderujemy, dodajemy jogurt oraz mleko kokosowe. Na końcu dodajemy trochę ziaren i świeżej wanilii.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN