Truskawki grillowane!

Wariacje na temat truskawek zaprezentowała dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Goździalska, uczestniczka programu "MasterChef". Jedliście kiedyś grillowane truskawki? Smacznego!

Truskawki grillowane podane na rucoli z redukcją balsamiczną i dodatkiem przesmażonego mango z chilli posypane prażonymi orzeszkami pinii

Składniki:

- szklanka truskawek

- połowa mango

- posiekana papryczka chilli

- rucola

-orzeszki pinii

- ocet balsamiczny

Przygotowanie: truskawki myjemy, obieramy, kroimy na pół. odkładamy na papierowy ręcznik. rozgrzewamy patelnię, w między czasie obieramy mango i kroimy na drobne paseczki. dodajemy odrobinę posiekanej papryczki chilli i wrzucamy na patelnię. smażymy ok. 3-4 min. rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej truskawki płaską stroną dodajemy patelni. grillujemy ok. 2 min. układamy na rucoli i polewamy gęstym octem balsamicznym. posypujemy wcześniej lekko prażonymi orzeszkami pinii.

Makaronowe muszelki zapieczone z ricottą i truskawkami podane na sałacie roszpunce skropione syropem pomarańczowym

Składniki:

- 1 kefir lub jogurt naturalny

- 100g muszelek makaronowych

- szklanka truskawek

- syrop pomarańczowy

- mozzarella ( 1 kulka )

Przygotowanie: makaronowe muszelki gotujemy al dente, wypełniamy ricottą oraz truskawkami pokrojonymi w plasterki, przykrywamy plasterkami mozzarelli. zapiekamy ok. 5-7 min. w temp. 170c układamy na kefirze/jogurcie i skrapiamy syropem pomarańczowym

Wędzona pierś z kaczki z borówką podana z truskawkami z redukcją pomarańczową

Składniki:

- kiełki do dekoracji groszek lub lucerna

- truskawki

- filet z pomarańczy

- borówki

- kaczka wędzona

- redukcja pomarańczowa

- mix sałat

Przygotowanie: przerwać sałatę, kaczkę cienko pokroić w plastry. truskawki pokroić na pół, wyfiletować pomarańcze, sałatę wymieszać z sosem i posypać owocami. kaczkę podawać na sałacie.

Tarta na spodzie z pierników oraz ciasteczek w towarzystwie truskawek

Składniki:

opakowanie ciasteczek

opakowanie pierników bez lukru

150g masła

300g truskawek

250g mascarpone

szklanka śmietany 36%

odrobina soli

Przygotowanie: Blenderujemy opakowanie pierników i herbatników, zalewamy. Przestudzonym rozpuszczonym masłem, mieszamy wszystko razem. Układamy w formie do tarty i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku (180c). Ok. 15min. Mascarpone ucieramy ze śmietaną i cukrem waniliowym, dodajemy Odrobinę soli. Gdy spód przestygnie układamy na nim maseł mascarpone i dekorujemy dużą ilością truskawek. Dodajemy niewielką ilość borówki.

Koktajl truskawkowy na bazie jogurtu bałkańskiego oraz kefiru z mlekiem kokosowym i świeżą wanilią

Składniki:

300g truskawek

1 jogurt bałkański

50ml mleka kokosowego

świeża laska wanilii

Przygotowanie: Truskawki myjemy, obieramy i blenderujemy, dodajemy jogurt oraz mleko kokosowe. Na końcu dodajemy trochę ziaren i świeżej wanilii.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości