Materiał promocyjny

Kremowe pyszności na każdą okazję. Przepisy na delikatne dania według Grzegorza Zawieruchy

Kremowe pyszności
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kremowy serek bądź śmietana to składniki, dzięki którym potrawy nabierają delikatności. Można je dodać nie tylko do deserów czy ciast, ale też do mięsa i dań obiadowych. Sprawdź przepisy na kremowe potrawy, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha.

Kucharz ugotował risotto z szafranem i mascarpone, kurczaka z pieczarkami i estragonem oraz krewetki z masłem czosnkowym.

Risotto z szafranem i mascarpone 

Składniki:

  • ryż do risotto,
    • 1 l rosołu z kurczaka,
      • 120 ml wytrawnego białego wina,
        • masło ziołowe zrobione z masła śmietankowego i poszatkowanych ziół,
          • 30 g masła,
            • 30 g pistacji,
              • 2 łyżki mascarpone,
                • cebula,
                  • kilka nitek szafranu,
                    • sól i pieprz.

                      Przygotowanie:

                      Gotujemy bulion z szafranem. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie solimy i pieprzymy. Później dodajemy ryż i mieszamy przez około minutę. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Stopniowo wlewamy bulion, ciągle mieszając, dbając o to, aby ryż pozostał wilgotny. Pozostawiamy na około 15 minut do gotowania. Wyłączamy ogień i do ryżu dodajemy mascarpone i masło ziołowe. Przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Przed podaniem posypujemy pokrojonymi pistacjami. 

                      Kremowy kurczak z pieczarkami i świeżym estragonem

                      Składniki:

                      • 700 g pałek w kurczaka,
                        • łyżka śmietany 36%,
                          • 250 g pieczarek,
                            • 30 g masła,
                              • szalotka,
                                • 2 ząbki czosnku,
                                  • 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu,
                                    • łyżka mąki pszennej,
                                      • łyżka skrobi kukurydzianej,
                                        • 2 szklanki wody,
                                          • sól i pieprz.

                                            Przygotowanie:

                                            Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy kurczaka i dobrze obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy mięso z patelni. Na tę samą patelnię wsypujemy mąkę, skrobię kukurydzianą i dodajemy odrobinę wody. Robimy zasmażkę. Cały czas mieszając dodajemy resztę wody. Po kilku minutach dorzucamy grzyby, które gotujemy przez około 5 minut. Wlewamy śmietanę i dodajemy ponownie kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym estragonem. Gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki.

                                            Kremowy kurczak z pieczarkami i świeżym estragonem
                                            Kremowy kurczak z pieczarkami i świeżym estragonem
                                            Kremowy kurczak z pieczarkami i świeżym estragonem
                                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                            Kremowe krewetki z masłem czosnkowym

                                            Składniki:

                                            • 2 łyżki masła,
                                              • 6 ząbków czosnku,
                                                • 500 g krewetek,
                                                  • mała cebula,
                                                    • 1,5 szklanki śmietany 36 %,
                                                      • 150 g suszonych pomidorów w oleju,
                                                        • 3 szklanki umytych liści szpinaku baby,
                                                          • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
                                                            • łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
                                                              • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
                                                                • sól i pieprz,
                                                                  • bagietka.

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez około minutę. Dokładamy krewetki i obsmażamy przez dwie minuty z każdej strony, aż będą różowe. Przekładamy wszystko do miski. Na tej samej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę. Wlewamy białe wino i redukujemy o połowę. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory. Zmniejszamy ogień i powoli wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na końcu dodajemy liście szpinaku. Chwilę gotujemy i ponownie dodajemy krewetki na patelnię. Posypujemy ziołami prowansalskimi i posiekaną natką pietruszki. Serwujemy z bagietką.

                                                                    Kremowe krewetki z masłem czosnkowym
                                                                    Kremowe krewetki z masłem czosnkowym
                                                                    Kremowe krewetki z masłem czosnkowym
                                                                    Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewsa / Dzień Dobry TVN

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana