Kucharz ugotował risotto z szafranem i mascarpone, kurczaka z pieczarkami i estragonem oraz krewetki z masłem czosnkowym.
Risotto z szafranem i mascarpone
Składniki:
- ryż do risotto,
- 1 l rosołu z kurczaka,
- 120 ml wytrawnego białego wina,
- masło ziołowe zrobione z masła śmietankowego i poszatkowanych ziół,
- 30 g masła,
- 30 g pistacji,
- 2 łyżki mascarpone,
- cebula,
- kilka nitek szafranu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Gotujemy bulion z szafranem. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie solimy i pieprzymy. Później dodajemy ryż i mieszamy przez około minutę. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Stopniowo wlewamy bulion, ciągle mieszając, dbając o to, aby ryż pozostał wilgotny. Pozostawiamy na około 15 minut do gotowania. Wyłączamy ogień i do ryżu dodajemy mascarpone i masło ziołowe. Przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Przed podaniem posypujemy pokrojonymi pistacjami.
Kremowy kurczak z pieczarkami i świeżym estragonem
Składniki:
- 700 g pałek w kurczaka,
- łyżka śmietany 36%,
- 250 g pieczarek,
- 30 g masła,
- szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka skrobi kukurydzianej,
- 2 szklanki wody,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy kurczaka i dobrze obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy mięso z patelni. Na tę samą patelnię wsypujemy mąkę, skrobię kukurydzianą i dodajemy odrobinę wody. Robimy zasmażkę. Cały czas mieszając dodajemy resztę wody. Po kilku minutach dorzucamy grzyby, które gotujemy przez około 5 minut. Wlewamy śmietanę i dodajemy ponownie kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym estragonem. Gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki.
Kremowe krewetki z masłem czosnkowym
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 6 ząbków czosnku,
- 500 g krewetek,
- mała cebula,
- 1,5 szklanki śmietany 36 %,
- 150 g suszonych pomidorów w oleju,
- 3 szklanki umytych liści szpinaku baby,
- 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
- łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz,
- bagietka.
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez około minutę. Dokładamy krewetki i obsmażamy przez dwie minuty z każdej strony, aż będą różowe. Przekładamy wszystko do miski. Na tej samej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę. Wlewamy białe wino i redukujemy o połowę. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory. Zmniejszamy ogień i powoli wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na końcu dodajemy liście szpinaku. Chwilę gotujemy i ponownie dodajemy krewetki na patelnię. Posypujemy ziołami prowansalskimi i posiekaną natką pietruszki. Serwujemy z bagietką.
Zobacz także:
- Krem z pieczonego czosnku, polędwiczka zapiekana na ryżu i placki z pieczarek - proste przepisy Tomasza Strzelczyka
- Makaron z mascarpone - prosty przepis inspirowany kuchnią włoską
- Pyszny pomysł na deser z mascarpone i owocami
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewsa / Dzień Dobry TVN