Materiał promocyjny

Kremowe pyszności na każdą okazję. Przepisy na delikatne dania według Grzegorza Zawieruchy

Kremowe pyszności na każdą okazję. Przepisy na delikatne dania według Grzegorza Zawieruchy
Kremowe pyszności
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kremowy serek bądź śmietana to składniki, dzięki którym potrawy nabierają delikatności. Można je dodać nie tylko do deserów czy ciast, ale też do mięsa i dań obiadowych. Sprawdź przepisy na kremowe potrawy, które przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha.

Kucharz ugotował risotto z szafranem i mascarpone, kurczaka z pieczarkami i estragonem oraz krewetki z masłem czosnkowym.

Risotto z szafranem i mascarpone 

Składniki:

  • ryż do risotto,
  • 1 l rosołu z kurczaka,
  • 120 ml wytrawnego białego wina,
  • masło ziołowe zrobione z masła śmietankowego i poszatkowanych ziół,
  • 30 g masła,
  • 30 g pistacji,
  • 2 łyżki mascarpone,
  • cebula,
  • kilka nitek szafranu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Gotujemy bulion z szafranem. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie solimy i pieprzymy. Później dodajemy ryż i mieszamy przez około minutę. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Stopniowo wlewamy bulion, ciągle mieszając, dbając o to, aby ryż pozostał wilgotny. Pozostawiamy na około 15 minut do gotowania. Wyłączamy ogień i do ryżu dodajemy mascarpone i masło ziołowe. Przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Przed podaniem posypujemy pokrojonymi pistacjami. 

Kremowy kurczak z pieczarkami i świeżym estragonem

Składniki:

  • 700 g pałek w kurczaka,
  • łyżka śmietany 36%,
  • 250 g pieczarek,
  • 30 g masła,
  • szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 2 szklanki wody,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy kurczaka i dobrze obsmażamy z każdej strony. Zdejmujemy mięso z patelni. Na tę samą patelnię wsypujemy mąkę, skrobię kukurydzianą i dodajemy odrobinę wody. Robimy zasmażkę. Cały czas mieszając dodajemy resztę wody. Po kilku minutach dorzucamy grzyby, które gotujemy przez około 5 minut. Wlewamy śmietanę i dodajemy ponownie kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym estragonem. Gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki.

Kremowy kurczak z pieczarkami i świeżym estragonem
Kremowy kurczak z pieczarkami i świeżym estragonem
Kremowy kurczak z pieczarkami i świeżym estragonem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Kremowe krewetki z masłem czosnkowym

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 500 g krewetek,
  • mała cebula,
  • 1,5 szklanki śmietany 36 %,
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 3 szklanki umytych liści szpinaku baby,
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
  • łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • bagietka.

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez około minutę. Dokładamy krewetki i obsmażamy przez dwie minuty z każdej strony, aż będą różowe. Przekładamy wszystko do miski. Na tej samej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę. Wlewamy białe wino i redukujemy o połowę. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory. Zmniejszamy ogień i powoli wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na końcu dodajemy liście szpinaku. Chwilę gotujemy i ponownie dodajemy krewetki na patelnię. Posypujemy ziołami prowansalskimi i posiekaną natką pietruszki. Serwujemy z bagietką.

Kremowe krewetki z masłem czosnkowym
Kremowe krewetki z masłem czosnkowym
Kremowe krewetki z masłem czosnkowym
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości