Ten wyjątkowy włoski ser o bogatej tradycji i lekko maślanym smaku idealnie nadaje się do przygotowywania deserów. Ma konsystencję gęstej śmietany i jest podstawowym składnikiem słynnego tiramisu rodem ze słonecznej Italii. Jaki inny deser z serka mascarpone można przyrządzić?
Szybki deser z mascarpone
Desery w pucharkach z mascarpone wyglądają smakowicie i niezwykle dekoracyjnie dzięki zawartych w nich owocach. W kwestii miksów – można zdać się na improwizację. Nasz wersja powstanie z:
· 250 g serka mascarpone,
· 120 ml jogurtu greckiego,
· szklanki malin,
· brązowego cukru,
· pół szklanki jagód,
· 1 banana,
· 1 kiwi,
· miodu,
· listków mięty.
Serek mascarpone miksujemy z jogurtem greckim i dosładzamy miodem według uznania. Następnie blendujemy owoce (każdy oddzielnie). W wysokich szklankach układamy naprzemiennie warstwy owoców i serka. Na wierzch zostawiamy kilka malin do dekoracji, listki mięty i posypujemy brązowym cukrem. Deser z mascarpone i malinami najlepiej będzie smakować, jeśli tuż przed podaniem schłodzimy go w lodówce.
Deser z mascarpone i galaretką
Wybór propozycji podania deserów z mascarpone w roli głównej jest przeogromny. Jednym z popularniejszych jest ten z galaretką.
Składniki:
· 3 opakowania galaretek w dowolnym kolorze,
· 250 g serka mascarpone,
· 150 ml śmietanki 36%,
· 5 łyżek cukru pudru,
· owoce: kiwi, banany, brzoskwinie, borówki,
· kolorowe żelki.
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu w każdej umieszczany plasterki owoców i odstawiamy do stężenia. Kiedy stwardnieją, wyjmujemy z lodówki i kroimy w kostkę. Następnie przygotowujemy masę miksując serek, śmietankę i cukier puder. Do wysokich szklanek deserowych nakładamy warstwę masy, a następnie warstwę kolorowych galaretek. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, borówkami i kolorowymi żelkami. W takiej odsłonie ten pyszny deser z serkiem mascarpone i galaretką powinien przypaść do gustu zwłaszcza dzieciom.
Deser z mascarpone i biszkoptami
W tej wersji możemy przygotować deser z dowolnych owoców, przekładając je pysznymi ciastkami i serkiem. Z jakimi komponuje się najlepiej? My proponujemy deser z mascarpone i truskawkami.
Składniki:
· 450 g mascarpone,
· 2 szklanki truskawek,
· 4 żółtka jajek,
· pół szklanki cukru,
· herbata owocowa lub kawa do namoczenia biszkoptów,
· biszkopty,
· bita śmietana,
· wiórki czekoladowe.
Jajko mieszamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Następnie umieszczamy w szklance warstwę namoczonych biszkoptów, nakładamy wcześniej przygotowaną masę i pokrojone w cząstki truskawki. Proces powtarzamy do momentu zapełnienia naczynia. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy ją startą czekoladą. W innej wersji z wykorzystaniem truskawek można także przygotować deser z mascarpone i bezami.
Deser z mascarpone i bananami
Deser bananowy z mascarpone będzie idealnie smakował w zestawieniu z herbatnikami. Owoce można zblendować lub wkomponować w posiłek w postaci plasterków.
Składniki:
· 250 g mascarpone,
· 2 banany,
· budyń czekoladowy,
· 250 ml śmietany kremówki 36%,
· 3 łyżki płatków owsianych,
· 2 łyżki wiórków kokosowych,
· biała czekolada,
· 500 ml mleka,
· płatki migdałowe,
· 2 łyżki cukru pudru,
· herbatniki,
· rodzynki.
Budyń gotujemy na mleku i studzimy. Banany blendujemy wraz z wiórkami kokosowymi oraz płatkami owsianymi. Śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Do szklanek nakładamy warstwę pokruszonych herbatników, masę bananową, łyżkę budyniu czekoladowego i masę mascarpone. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, startą na tarce białą czekoladą, rodzynkami oraz płatkami migdałów. Taki prosty deser z mascarpone podajemy świeży, bo banany szybko czernieją.
Deser czekoladowy z mascarpone
Mascarpone to idealna baza pod krem. Możemy go przygotować w wersji z białą lub gorzką czekoladą. W obu przypadkach będzie smakować wyśmienicie. Aby zrobić deser czekoladowy z mascarpone, potrzebujemy:
· 250 g serka mascarpone,
· 100 ml śmietany kremówki,
· 4 płaskie łyżki cukru pudru,
· 100 g czekolady,
· 1 łyżkę masła,
· 3 łyżki mleka,
· orzechy,
· rodzynki,
· rurki waniliowe.
Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z mlekiem. Serek mascarpone mieszamy ze śmietaną ubitą wcześniej z cukrem pudrem i dodajemy wystudzoną polewę czekoladową. Składniki łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masą napełniamy pucharki i dekorujemy orzechami, rodzynkami i rurkami waniliowymi. Deser z serka mascarpone gotowy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN