Dlaczego kawa drożeje coraz bardziej? "W 2050 r. będzie tych plantacji o co najmniej połowę mniej"

Dlaczego kawa drożeje coraz bardziej? "W 2050 r. będzie tych plantacji o co najmniej połowę mniej"
Dlaczego kawa jest tak droga?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kubka parującej kawy. Niestety, od blisko 3 lat ceny tego popularnego napoju wciąż szybują w górę. Z czego wynika to zjawisko i jak parzyć kawę wydajniej, by zużywać jej jak najmniej? Odpowiedzi na te pytania udzielili goście Dzień Dobry TVN - Dawid Targosz-Zadara, head of coffee oraz Sylwia Majcher, dziennikarka i edukatorka ekologiczna.
Artykuł w skrócie:
  • Na przestrzeni ostatnich trzech lat obserwujemy wzrost ceny kawy nawet o 300 proc.
  • Najdroższym rodzajem kawy jest Arabica, która staje się coraz trudniej dostępna
  • Z czego wynika to zjawisko i czy istnieje szansa na spadek cen uwielbianego przez Polaków napoju?

Dlaczego kawa jest w dzisiejszych czasach tak droga?

- Klimat, politycy, ekonomia - to wszystko składa się na to, że cena kawy poszła w ostatnich latach mocno w górę. To, że są nakładane różne cła oraz fakt, że kawy rośnie coraz mniej, ma znaczenie - podkreślił Dawid Targosz-Zadara, head of coffee.

Czy, zdaniem eksperta, istnieje szansa na obniżenie cen kawy?

- Myślę, że tanio już było i póki co będzie stabilnie, ale z taką tendencją, że ceny raczej pójdą w górę - wyjaśnił gość Dzień Dobry TVN.

Jaki rodzaj kawy jest dzisiaj najdroższy?

- Wydaje mi się, że Arabica, która jest trochę odporna na zmiany klimatu. Jest jej też trochę mniej, więc ona będzie szła w górę. Robusta również - zaznaczył Dawid Targosz-Zadara.

Okazuje się jednak, że nie tylko kawa staje się dobrem luksusowym.

- Czekolada, podobnie, jak kawa, jest dzisiaj trzykrotnie droższa i tak samo drożeje głównie ze względu na zmiany klimatu. W ogóle, są takie szacunki naukowców, jeśli chodzi o czekoladę i kawę, że będą to towary luksusowe. W 2050 r. naprawdę będzie tych plantacji o co najmniej połowę mniej. Musimy więc liczyć się z tym, że to nie będzie tak, że Polacy będą zjadać 50 tabliczek rocznie. Tak na pewno nie da rady - przyznała Sylwia Majcher, dziennikarka i edukatorka ekologiczna.

Jak parzyć kawę wydajniej, by jej nie marnować?

Na szczęście, dzięki prostym sposobom, możemy zużywać mniej kawy, dzięki czemu wystarczy nam jej na dłużej.

- Najprostszym trikiem jest posiadanie młynka do kawy w domu. Chodzi o to, żeby zmielić tę kawę trochę drobniej, dzięki czemu intensywność będzie taka sama i finalny smak może być podobny - zaznaczył Dawid Targosz-Zadara.

Jaka ilość kawy będzie najlepsza do napełnienia dzbanka?

- Jeżeli chcemy mieć taką dwuosobową kawę, to przeważnie parzymy 400 ml, czyli taki dzbanek - podkreślił ekspert.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości