Sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi
Spód:
200 g ciasteczek digestive
100 g masła
Masa serowa:
800 g kremowego koziego serka (jak do smarowania kanapek)
150 g cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
1 laska wanilii-bez tego
1/2 łyżeczki cynamonu
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
1,5 łyżeczki soku z pomarańczy
100 ml kwaśnej śmietany
Wierzch:
5-6 łyżek miodu
200 g orzechów włoskich
5-6 fig lub śliwek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Spód tortownicy o średnicy 20-22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozpuścić masło. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem. Przełożyć na przygotowaną blaszkę do pieczenia. Następnie zwiększyć temperaturę do 200ºC. Przy pomocy miksera na niskich obrotach ubić ser przez około 2 minuty, następnie cały czas ubijając dodawać mąkę, kwaśna śmietanę i cynamon. Dodać ubite na parze jajka, skórkę i sok z pomarańczy. Cały czas ubijając na niskich obrotach. Boki formy natłuścić masłem, wyciąć pasek z papieru do pieczenia u przykleić na boki. Masę wylać na spód w formie i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 90ºC i piec przez kolejne 25 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do ostygnięcia na 2 godziny. Na patelni rozgrzać miód. Gdy zacznie się pienić dodać orzechy (opcjonalnie w sezonie pokrojone w ćwiartki figi) i podsmażać wszystko jeszcze kilka minut. Wylać na wierzch sernika i zostawić do ostygnięcia.
"Sernik" z awokado
Spód:
200 g mąki migdałowej
2 łyżeczki kakao
50 g oleju kokosowego
Wypełnienie:
5-6 dojrzałych awokado (około 600 g)
150 ml soku z cytryny (około 3 szt.)
200 g oleju kokosowego
200 ml miodu o delikatnym smaku np. akacjowego
Przygotowanie:
Mąkę migdałową zmiksować z kakao i olejem kokosowym. Wyłożyć na spód tortownicy o wymiarach 20 cm, wyrównać i docisnąć aby powstała równa i zbita powierzchnia. Wstawić do lodówki, by stwardniało. Awokado zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Spróbować czy nie należy bardziej zakwasić lub dosłodzić masy. Przelać na przygotowany spód w tortownicy. Przykryć folią spożywczą. Wstawić na noc do lodówki.
Sernik z keksówki
Składniki:
100 g rodzynek
50 ml rumu
800 g tłustego twarogu
100 g masła
200 g cukru
200 ml śmietanki 30%
6 jajek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Rodzynki zalać rumem i odstawić do nasiąknięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 120ºC. Ser zmiksować blenderem z masłem, śmietaną, ekstraktem waniliowym, żółtkami i dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Białka ubić z cukrem na pianę na łaźni parowej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN