Sekret idealnego sernika

Nadają się idealnie na długie jesienne i zimowe wieczory. Są słodkie i doskonale poprawią nastrój. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN podpowiada, jak przygotować sernik bez sera i jaki jest sekret idealnego sernika. Skorzystajcie jego przepisów na serniki! Jeden z serników tak zachwycił Annę Kalczyńską, że powiedziała Piotrowi, iż do tej pory nie jadła lepszego.

Sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi

Spód:

200 g ciasteczek digestive

100 g masła

Masa serowa:

800 g kremowego koziego serka (jak do smarowania kanapek)

150 g cukru

3 łyżki mąki pszennej

2 jajka

1 laska wanilii-bez tego

1/2 łyżeczki cynamonu

otarta skórka z 1/2 pomarańczy

1,5 łyżeczki soku z pomarańczy

100 ml kwaśnej śmietany

Wierzch:

5-6 łyżek miodu

200 g orzechów włoskich

5-6 fig lub śliwek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Spód tortownicy o średnicy 20-22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozpuścić masło. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem. Przełożyć na przygotowaną blaszkę do pieczenia. Następnie zwiększyć temperaturę do 200ºC. Przy pomocy miksera na niskich obrotach ubić ser przez około 2 minuty, następnie cały czas ubijając dodawać mąkę, kwaśna śmietanę i cynamon. Dodać ubite na parze jajka, skórkę i sok z pomarańczy. Cały czas ubijając na niskich obrotach. Boki formy natłuścić masłem, wyciąć pasek z papieru do pieczenia u przykleić na boki. Masę wylać na spód w formie i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 90ºC i piec przez kolejne 25 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do ostygnięcia na 2 godziny. Na patelni rozgrzać miód. Gdy zacznie się pienić dodać orzechy (opcjonalnie w sezonie pokrojone w ćwiartki figi) i podsmażać wszystko jeszcze kilka minut. Wylać na wierzch sernika i zostawić do ostygnięcia.

"Sernik" z awokado

Spód:

200 g mąki migdałowej

2 łyżeczki kakao

50 g oleju kokosowego

Wypełnienie:

5-6 dojrzałych awokado (około 600 g)

150 ml soku z cytryny (około 3 szt.)

200 g oleju kokosowego

200 ml miodu o delikatnym smaku np. akacjowego

Przygotowanie:

Mąkę migdałową zmiksować z kakao i olejem kokosowym. Wyłożyć na spód tortownicy o wymiarach 20 cm, wyrównać i docisnąć aby powstała równa i zbita powierzchnia. Wstawić do lodówki, by stwardniało. Awokado zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Spróbować czy nie należy bardziej zakwasić lub dosłodzić masy. Przelać na przygotowany spód w tortownicy. Przykryć folią spożywczą. Wstawić na noc do lodówki.

Sernik z keksówki

Składniki:

100 g rodzynek

50 ml rumu

800 g tłustego twarogu

100 g masła

200 g cukru

200 ml śmietanki 30%

6 jajek

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Rodzynki zalać rumem i odstawić do nasiąknięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 120ºC. Ser zmiksować blenderem z masłem, śmietaną, ekstraktem waniliowym, żółtkami i dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Białka ubić z cukrem na pianę na łaźni parowej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości