Sernik z jogurtów greckich - przepis krok po kroku
Sernik na bazie jogurtów greckich, jak większość dobrych serników, jest po prostu pyszny. Poza tym jest nieco lżejszy od klasycznej, twarogowej wersji. Aby się udał, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Ważny jest odpowiednio dobrany rodzaj użytych składników oraz zachowanie ich odpowiedniej temperatury.
Składniki:
- 1200 ml jogurtu greckiego (3 duże opakowania)
- 7 jajek
- 2 szklanki cukru (może być brązowy lub inny wybrany słodzik w odpowiedniej proporcji)
- 2 opakowanie budyniu śmietankowego
- opakowanie cukru waniliowego
- szklanka oleju
- na spód: 200 g słonych krakersów i 50 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
- Na początek warto zrobić spód sernika. Krakersy rozdrobnić i połączyć z masłem. Tak powstałą kruszonką pokryć dno tortownicy lub blaszki do pieczenia i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
- Żółtka jaj zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta masa.
- Dodać jogurty, budynie w proszku i olej. Całość ponownie zmiksować
- W osobnej misce ubić na sztywno białka i przekładać je stopniowo do masy z żółtkami. Całość delikatnie łączyć za pomocą szpatułki. Masę należy jak najbardziej napowietrzyć.
- Gotową masę przełożyć na spód z ciastek i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę. Jeśli ciasto będzie bardzo się przypiekać, można przykryć je folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry.
- Upieczony sernik z jogurtów greckich pozostawić go do całkowitego ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, by się porządnie schłodził.
Zobacz także inne przepisy na pyszne serniki:
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- W kuchni DDTVN: serniki! Takie, że place lizać. Przepisy
- Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis!
- Jak upiec sernik wiedeński bez spodu?
Zobacz wideo: Kuchenne triki na udane wypieki
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision
podziel się: