Przepis Roberta Sowy:
AROMATYCZNE OWOCE MORZA Z PATELNI Z POMIDORAMI I ZIOŁAMI
Składniki dla 4 osób:
300 g krewetek Black Tiger 16/20
150 g mięsa z ugotowanej ośmiornicy
150 g małż
2 cebule szalotki
Miąższ z 4 pomidorów
Kilka listków świeżej bazylii
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
1 szklanki białego wina
2 łyżki masła ziołowego
1 posiekana czuszka
1 szklanki oliwy z oliwek
Sól, chili pieprz cayenne Prymat
Przygotowanie:
Posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać owoce morza, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżą bazylię, doprawić do smaku solą i chili pieprz cayenne. Tak przygotowane aromatyczne owoce morza podawać z ryżem lub ciepłą białą bagietką.
Przepisy Józka:
SEREK KOZI W SKORPUCE Z ORZESZKÓW PINIOWYCH I CUKINII
Składniki:
4 plastry sera koziego
100 g orzechów piniowych posiekanych i uprażonych na patelni
4 długie plastry cukinii
50 ml oliwy
50 g posiekanych ziół
Przygotowanie:
Wymieszaj zioła z orzechami, ułóż na serze i zawiń każdy kawałek w plaster cukinii. Skrop oliwą i piecz 5 minut w 180 stopniach.
ROLMOPSY Z DRESSINGIEM BURACZANYM I PIANĄ WANILIOWĄ
Składniki:
200 g wypłukanych rolmopsów
50 ml koncentratu barszczu
100 ml oliwy
20 ml sosu sojowego
sól, pieprz
4 pomidorki koktajlowe
1 ogórek pokrojony w kostkę
Piana waniliowa:
2 żółtka
100 ml półsłodkiego białego wina
nasiona wyskrobane z 1 laski wanilii
Przygotowanie:
W misce wymieszaj olej, sos sojowy, barszcz. Zanurz w miksturze rolmopsy na noc. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pomidorami i ogórkiem. Na wierzchu ułóż pianę waniliową. Wymieszaj składniki w misce, a potem ubij trzepaczką nad garnkiem z wrzącą wodą, aż powstanie piana.
PIERSI KACZKI Z CONFIT Z MANGO
Składniki:
4 piersi kaczki
100 g soli morskiej
100 g cukru
100 g posiekanego imbiru
1 obrane i pokrojone w kostkę mango
50 ml miodu
6 goździki
150 ml oleju
50 ml octu winnego
50 g masła
100 g obranej, pokrojonej w kostkę papai
Przygotowanie:
Wymieszaj sól, cukier, imbir i 100 ml oleju. Powstałą marynatą zalej kaczkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie przepłucz kaczkę pod wodą. Osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smaż 8 minut z obu stron. Kaczkę pokrój w długie plastry, zroluj i zepnij wykałaczką. Podawaj z confit.
Confit z mango: W garnku wymieszaj mango, papaję, ocet, miód, goździki, dodaj 100 ml wody. Gotuj, aż mango będzie miękkie. Wyjmij goździki, dodaj masło i zmiksuj na puree.
Przepis Andrzeja Polana:
PROFITEROLKI Z KREMEM I GALARETKĄ MALINOWĄ
Składniki na galaretkę malinową:
1 kg maliny mrożonej
400 g cukru
50 g żelatyny
Przygotowanie:
Maliny rozmrażamy i łączmy z cukrem. Podgrzewamy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wylewamy do płaskiej formy i odstawiamy do stężenia. Przygotowujemy ciasto parzone.
Składniki na ciasto parzone:
250 g mąki
250 g wody
100 g masła
4 jaja
szczypta soli
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody dodajemy mąkę i mieszamy do momentu aż na dnie garnka pojawi się biała warstwa. Odstawiamy i za pomocą miksera wcieramy do ciasta kolejno po jednym jajku. Na pergamin wyciskamy małe kulki z ciasta. pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut.
Składniki na masę:
500 ml mleka
10 żótek
100 g masła
100 g cukru
15 g mąki ziemniaczanej
15 maki pszennej
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z połową szklanki mleka i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy masę i wszystko razem zagotowujemy. Odstawiamy i dodajemy do gorącej masy masło. Gotowym kremem napełniamy upieczone mini ptysie.
Składniki na sos czekoladowy:
400 g czekolady
200 ml śmietany
50 g masła
Przygotowanie:
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło. Na koniec można dodać troszkę alkoholu. Gotowe ptysie polewamy sosem czekoladowym.
Przepisy Grzegorza Łapanowskiego:
MINI CAPRESE Z PALUSZKAMI GRISSINI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ
Składniki:
spora garść gruntowych pomidorków koktajlowych
100 g koziego sera bryndzy lub bundzu
świeża natka pietruszki bazylia
3 łyżki octu winnego
2 duże ząbki czosnku
12 łyżek oliwy
sól pieprz
ew. czerwona cebula, kiełki lucerny do dekoracji
Przygotowanie:
Na pierwszy ogień idzie dressing. Czosnek siekam drobno, ucieram z solą. Dodaję pieprzu, octu, porwaną bazylię i pociętą natkę. Oliwa, mieszam i gotowe. Pomidorki kroje na pół ew. jeśli są małe mogą pozostać w całości. Ser rwę na kawałki wielkości pomidorów. Mieszam wszystko razem i podaje z paluchami owiniętymi polską bio-szynką długo dojrzewającą.
PALUSZKI GRISSINI Z DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ
Składniki:
2/3 kubka wody
3 łyżki zakwasu
1 i 1/2 szklanki mąki żytniej 2000
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżkigrubo mielony pieprz
1 łyżka grubej soli
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Wodę mieszam z oliwą, drożdżami i cukrem. Do przesianej mąki dodaję sól i wodny rozczyn. Mieszam wszystko i wyrabiam intensywnie przez ok 10 minut. Gotową bułę o gładkiej konsystencji odstającej od palców, smaruje oliwą i odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie cienko wałkuję, kroję w cieniutkie paseczki i piekę w 220 C na spodzie piekarnika, aż się pięknie zarumienią i zapieką. Podaje owinięte długo dojrzewającą szynką. Przystawkę serwuję w kieliszku na spodzie z sałatką, w którą wtykam paluszki i ozdabiam kiełkami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN