Materiał promocyjny

Piekilna kuchnia Andrzeja Polana

Andrzej Polan zaprasza na pikantne (piekielne) smaki. Proponuje przepisy na pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z fasolą, zapiekankę z kaszą, mięsem i chilli oraz waniliową panna cottę z czerwonym pieprzem.

Pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z fasolą

Składniki:

400 g filet z kurczaka

2 cebule

4 żółtka

50 g papryczek jalapeno

4 kromki pieczywa tostowego

100 g masła

sól, pieprz

świeża kolendra

puszka białej fasoli

200 g pomidory pelati

4 łyżki pikantnego ketchupu

tabasco

80 g wędzonego boczku

majeranek

natka pietruszki

bułka paryska

czerwone wino

Przygotowanie:

Filety kroimy w bardzo drobną kostkę. Podobnie pieczywo tostowe. Cebulę przesmażamy na maśle, łączymy z pokrojonym kurczakiem, papryczką jalapeno, bułką paryską oraz żółtkami. Doprawiamy solą i dodajemy pociętą kolendrę. Powstałą masę porcjujemy na małe pulpeciki i zabieramy się za sos. Drugą cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czerwone wino i odparowujemy sos. Teraz pora na pomidory, pikantny ketchup i tabasco oraz odcedzoną z zalewy fasolę plus przyprawy. Do gotowego sosu wrzucamy pulpety i gotujemy wszystko razem.

Zapiekanka z kaszą i mięsem

Składniki:

300 g kaszy kuskus

800 g surowej dyni

4 łyżki mąka

500 g mielonego, wieprzowego mięsa

3 cebule

2-3 ząbki czosnku

papryczka chilli

bulion z warzyw

kumin

czarny pieprz

sól, natka pietruszki

Przygotowanie:

Kaszę zalewamy bulionem warzywnym i odstawiamy do napęcznienia. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzamy, łączymy z kaszą, mąką oraz solą i czarnym pieprzem. Tak powstaje ciasto na zapiekankę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy, dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i natką pietruszki. Ciasto dzielimy na połowę, jedną część rozkładamy na blaszce i lekko podpiekamy. Wykładamy mięso i przykrywamy pozostałym ciastem. Na wierzch kładziemy kawałki masła i wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni na około 30 minut.

Waniliowa panna cotta z czerwonym pieprzem

Składniki:

1 l śmietany

220 g cukru

90 g żelatyny

2 laski wanilii

czerwony pieprz

50 ml wody

limonka

50 ml czystej wódki

łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Śmietanę podgrzewamy ze 120 g cukru i przeciętą laską wanilii. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do śmietany z wanilią oraz ziarna czerwonego pieprzu. Schładzamy wszystko razem, przed wylaniem do miseczek dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy sos. Wodę zagotowujemy ze 100 g cukru oraz i pokrojoną limonką. Chwilę gotujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Schładzamy i na koniec dodajemy wódkę. Deser przed podaniem polewamy sosem. Smacznego!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości