Tarta z gorzką czekoladą
Składniki:
350 g mąki
40 g kakao
125 g cukru pudru
200 g masła pokrojonego w kostkę
otarta skórka i sok z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. W misce wymieszaj mąkę, kakao i cukier, dodaj masło i zagnieć wszystko razem na kruszonkę. W oddzielnej misce wymieszaj skórkę, sok i jajka, dodaj to do kruszonki i zagnieć na ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut. Rozwałkuj ciasto i ułóż w foremce na tartę. Ułóż na cieście papier do pieczenia, wsyp suchą fasolę i piecz 15 minut. Zdejmij papier z fasolą i piecz kolejne 15 minut.
Nadzienie czekoladowe:
3 całe jajka
3 żółtka
60 g cukru
300 g masła
450 g gorzkiej czekolady
60 g kakao
Przygotowanie:
W misce zmiksuj jajka, żółtka i cukier na pianę. W garnuszku rozpuść masło i zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę i kakao. Na koniec dodaj ubite jajka. Wlej wszystko na podpieczony spód do tarty i piecz 10 minut w 150 stopniach. Schłodź w lodówce. Przed podaniem postaw na blacie, żeby ciasto wróciło do temperatury pokojowej. Posyp cynamonem i kakao.
Mus czekoladowy z pianą miętową
Składniki:
200 g cukru
6 jajek
300 g czekolady
200 g śmietany
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. W jednej misce ubij białka z cukrem na bezę, a w drugiej misce ubij żółtka. W kolejnej misce ubij śmietanę na sztywno i wstaw do lodówki. Rozpuść czekoladę w misce. Dodaj śmietanę do bezy, dodaj czekoladę i żółtka, delikatnie wymieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. Podawaj w pucharkach
Piana miętowa:
100 g zblanszowanej świeżej mięty
100 ml mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do rondelka, podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Ubij na pianę i podawaj na wierzchu musu czekoladowego.
Ciasto czarny las na ciepło z sosem z mango
Składniki:
175 g posiekanej czekolady
175 g pokrojonego w kostkę masła
4 całe jajka
4 żółtka
75 g cukru pudru
75 g mąki
50 g pistacji
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Ostudź do temperatury pokojowej. Ubijaj jajka, żółtka i cukier, aż podwoją swoją objętość. Delikatnie dodaj czekoladę. Wsyp przesianą mąkę i pistacje, wymieszaj. Nałóż do foremek nasmarowanych masłem i oprószonych mąką. Piecz w 190 st. przez 8-9 minut.
Sos z mango:
200 g obranego i pokrojonego na kawałki mango
50 ml soku z ananasa
1 laska cynamonu
Zagotuj wszystkie składniki w garnuszku. Gotuj 5-8 minut. Wyjmij cynamon i podawaj z ciastem czekoladowym
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN