Indyk amerykański
Składniki:
Indyk 1szt ok.5kg
Masło 200g
Sól,
Indyka nacieramy dokładnie solą od środka i od wewnątrz. Masło rozpuszczamy i za pomocą strzykawki nabijamy indyka masłem.
Kasztany 500g
Rodzynki 100g
Śmietana 200ml
Pieczywo tostowe 1szt
seler naciowy 2 łodygi,
Cebula 1szt
Natka pietruszki,
Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Kasztany moczymy w wodzie. Miękkie skorupy nacinamy na krzyż i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Odstawiamy do przestudzenia. Obieramy i połowę kasztanów mielimy w maszynce zaś drugą połowę kroimy na cztery. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy seler naciowy. W garnku mieszamy pokrojone pieczywo tostowe w kostkę z masą kasztanową, kawałkami kasztanów, śmietaną, natką pietruszki i rodzynkami. Doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem. Indyka napełniamy od strony szyi a potem z drugiej strony. Skórę spinamy wykałaczką lub związujemy sznurkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 4-5 godzin.
Sos żurawinowy z kawałkami gruszek
Składniki:
Żurawina 250g
Cukier 100g
Skórka z pomarańczy, goździki
Gruszki 4szt
Sok żurawinowy 500ml
Sól, pieprz czarny,
Przygotowanie:
Żurawinę gotujemy z dodatkiem soku żurawinowego, cukru i skórki pomarańczowej. Dodajemy pokrojone w większe kawałki gruszki. Doprawiamy na koniec świeżym imbirem.
Puree ze słodkich ziemniaków
Składniki:
Ziemniaki bataty 4szt
Masło 40g
Śmietana 50ml
Ser parmesan 100g
Czerwona cebula 1szt
Ostra papryczka
Kminek mielony,
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odparowujemy i ugniatamy jak klasyczne ziemniaki. Dodajemy, masło, śmietanę, parmesan oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulkę. Doprawiamy ostrą papryczką, solą oraz kminkiem. Wyciskamy zgrabne rozetki i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.
Ciasto serowe z dynią
Składniki:
Herbatniki 150g
Pierniczki 100g
Masło 100g
Cukier 60g
Herbatniki oraz pierniczki dokładnie kruszymy i łączymy z masłem.
Dynia 300g
Ser biały 1kg
Śmietana 36% 100ml
Jaja 3szt
Cukier 200g
Cukier wanilinowy,
Masło 10g
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i cukru wanilinowego do miękkości. Połowę dyni miksujemy a resztę zostawiamy. Ser mieszamy ze śmietaną, jajkami, cukrem oraz zmiksowaną dynią. Masę wylewamy na podpieczony spód, wykładamy kawałki dyni i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN