Materiał promocyjny

Kuchnia na Święto Dziękczynienia

Amerykanie zjedzą dziś prawie 50 milionów indyków. Tak jest rokrocznie w Dzień Dziękczynienia. Kiedyś był to dzień, w którym dziękowało się za udane plony. Dzisiaj to okazja do spotkania z rodziną i najbliższymi przyjaciółmi.

Indyk amerykański

Składniki:

Indyk 1szt ok.5kg

Masło 200g

Sól,

Indyka nacieramy dokładnie solą od środka i od wewnątrz. Masło rozpuszczamy i za pomocą strzykawki nabijamy indyka masłem.

Kasztany 500g

Rodzynki 100g

Śmietana 200ml

Pieczywo tostowe 1szt

seler naciowy 2 łodygi,

Cebula 1szt

Natka pietruszki,

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Kasztany moczymy w wodzie. Miękkie skorupy nacinamy na krzyż i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Odstawiamy do przestudzenia. Obieramy i połowę kasztanów mielimy w maszynce zaś drugą połowę kroimy na cztery. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy seler naciowy. W garnku mieszamy pokrojone pieczywo tostowe w kostkę z masą kasztanową, kawałkami kasztanów, śmietaną, natką pietruszki i rodzynkami. Doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem. Indyka napełniamy od strony szyi a potem z drugiej strony. Skórę spinamy wykałaczką lub związujemy sznurkiem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 4-5 godzin.

Sos żurawinowy z kawałkami gruszek

Składniki:

Żurawina 250g

Cukier 100g

Skórka z pomarańczy, goździki

Gruszki 4szt

Sok żurawinowy 500ml

Sól, pieprz czarny,

Przygotowanie:

Żurawinę gotujemy z dodatkiem soku żurawinowego, cukru i skórki pomarańczowej. Dodajemy pokrojone w większe kawałki gruszki. Doprawiamy na koniec świeżym imbirem.

Puree ze słodkich ziemniaków

Składniki:

Ziemniaki bataty 4szt

Masło 40g

Śmietana 50ml

Ser parmesan 100g

Czerwona cebula 1szt

Ostra papryczka

Kminek mielony,

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odparowujemy i ugniatamy jak klasyczne ziemniaki. Dodajemy, masło, śmietanę, parmesan oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulkę. Doprawiamy ostrą papryczką, solą oraz kminkiem. Wyciskamy zgrabne rozetki i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia.

Ciasto serowe z dynią

Składniki:

Herbatniki 150g

Pierniczki 100g

Masło 100g

Cukier 60g

Herbatniki oraz pierniczki dokładnie kruszymy i łączymy z masłem.

Dynia 300g

Ser biały 1kg

Śmietana 36% 100ml

Jaja 3szt

Cukier 200g

Cukier wanilinowy,

Masło 10g

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i cukru wanilinowego do miękkości. Połowę dyni miksujemy a resztę zostawiamy. Ser mieszamy ze śmietaną, jajkami, cukrem oraz zmiksowaną dynią. Masę wylewamy na podpieczony spód, wykładamy kawałki dyni i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości