Dla Niej danie z górki cielęcej
Składniki:
500 g górka cielęca
100 ml oliwa z oliwek
zielony pieprz, czarny pieprz grubo mielony, sól
2 łyzki musztardy z gorczycą
Przygotowanie:
Mięso marynujemy w oliwie z przyprawami. Zamarynowane podsmażamy z każdej strony po 2 -3 minuty. Podrumienione mięso smarujemy musztardą. Tak zrobione mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 18 minut w temperaturze 170 stopni.
500 g ziemniaków
500 g korzenia pietruszki
2 jabłka
30 g masła
szałwia, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i dodajemy przyprawy niech nabiera smaku. Jabłka obieramy ze skóry i gniazd nasiennych i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości. Ziemniaki i pietruszkę gotujemy w wodzie i prawie miękkie dodajemy do jabłek. Wszystko razem pieczemy razem skrapiając naszym masłem smakowym. Następnie razem miksujemy i dodajemy troszkę śmietany kremówki.
Dla Niego danie z nóżki cielęcej
Składniki:
2 gicze cielęce
mąka pszenna, sól, pieprz
50 ml oliwy z oliwek
50 g masła
2 marchewki
4 łodygi selera naciowego
250 ml wina białego
2 cebule
Liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn
Przygotowanie:
Kupując giczkę cielęcą starajmy się ją kupić w plastrach najlepiej 3-4 cm. Takie plastry obtaczamy w mące wymieszanej z pieprzem oraz solą. Rozgrzać połowę oliwy z masłem i obsmażyć mięso na złoty kolor. Wlać wino i dodać liść laurowy, ziele angielskie. Zagotować. W drugim garnku, który z powodzeniem zmieści się nam w piekarniku obsmażyć na drugiej połowie tłuszczu czosnek na złoto, cebulkę dodać marchewkę, seler naciowy. Przełożyć do garnka z warzywami mięso wraz z sosem i wszystko wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso wyjmujemy, a sos możemy zabielić śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem. Innym sposobem jest taki, że tuż po upieczeniu do sosu dodajemy dużo natki pietruszki połączonej ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny.
Makaroniki korzenne do wspólnego chrupania
Składniki:
240 g migdałów mielonych
400 g cukru pudru
6 białek
70 g cukru kryształu
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno dodając cukier kryształ. Pozostałe składniki sypkie czyli kakao, migdały i cukier puder łączymy razem i dodajemy do białek delikatnie mieszając. Za pomocą cukierniczego worka do kremów wyciskamy okrągłe ciasteczka o średnicy 2-3 cm na papier pergaminowy, odstawiamy na 10 minut,by odpoczęły i wypiekamy w piecu w temp. 180 stopni około 12 minut.
250 ml mleka
150 g cukru
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
5 żółtek
250 g masła
przyprawa korzenna
Przygotowanie:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i odrobiną przyprawy korzennej, dodajemy mąkę wymieszaną z żółtkami oraz pozostałym mlekiem. Powstaje ścisły budyń i bardzo dobrze, studzimy go i dodajemy do roztartego masła partiami. Wskazane parę kropli alkoholu.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN